6 tipova namirnica koje ublažavaju problem opstipacije

Procenjuje se da opstipacija (zatvor) pogađa oko 15% stanovništva, kao i da se, najverovatnije zbog hormona, ovaj problem češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ovaj problem možete sprečiti ili bar ublažiti njegovu učestalost i ozbiljnost uz pomoć narminica koje prirodno imaju laksativna svojstva.

Od ključne važnosti je da pijete dovoljno vode, budući da voda, između ostalog, omekšava stolicu i podstiče pražnjenje creva.

Probiotske kulture ne pomažu samo kod dijareje, već oporavljaju crevnu floru, smanjuju nadutost i pomažu kod lošeg varenja, te na taj način blagotvorno deluju i kod zatvora. Gledajte da redovno pijete jogurt sa probiotskim kulturama ili se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom oko eventualne upotrebe suplemenata sa probioticima.

Lanene i čija semenke u kontaktu sa vodom bubre i stvaraju gelastu masu, i zahvaljujući ovim svojstvima kada se konzumiraju ubrzavaju pražnjenje creva.

Suvo voće kao što su suve kajsije, smokve i šljive zahvaljujući vlaknima i šećerima koje sadrže pomažu kod problema sa opstipacijom. Ipak, preporučujemo vam da suvo voće potopite u vodu i ostavite da odstoji oko sat vremena pre nego što ga pojedete.

Različita ulja kao npr. maslinovo, laneno ili susamovo ulje podmazaće creva, omekšati stolicu i olakšati pražnjenje, naročito ako vas zatvor muči već nekoliko dana - jednostavno uzmite tj. popijte jednu kašiku ulja. Za prevenciju zatvora možete pred spavanje redovno uzimati kašičicu jednog od pomenuta tri ulja.

 

Ključne reči:
lenja creva loša probava opstipacija prevencija varenje vlakna zatvor

Pogledajte više