5 koraka za bolje zdravlje u 2018. godini

Prethodnih godina govorili smo o trikovima koji vam mogu pomoći da istrajete u novogodišnjim odlukama. Ove godine preporučujemo vam da se na listi promena koje želite da ostvarite u Novoj godini obavezno nađu i neke od sledećih odluka:

  • U Novoj godine budite aktivniji - vežbanje ne samo da je važno za fizičko zdravlje, već je i bitan faktor za dobro mentalno zdravlje. Samo jedan sat vežbanja nedeljno pozitivno će delovati na raspoloženje, poboljšaće koncentraciju i pomoći vam da izađete na kraj s umorom. 

  • Jedite više voća i povrća - jednostavno uključite nekoliko dodatnih porcija voća i povrća u uobičajenu ishranu. Jedno istraživanje je pokazalo da će se ova promena već za 2 nedelje pozitivno odraziti na raspoloženje i nivo energije.

  • Potrudite se da svake noći odspavate bar 7 sati - san je od ključne važnosti za oporavak mozga (i tela uopšte), konsolidaciju pamćenja i dobro raspoloženje.

  • Praktikujte zahvalnost - fokusirajte se na pozitivne stvari u životu i na kraju svakog dana zapišite 3 stvari zbog kojih ste zahvalni. Ova navika se pozitivno odražava na odnos prema sebi kao i prema drugim ljudima, povoljno deluje na raspoloženje, poboljšava samopouzdanje i kvalitet sna.

  • Provodite više vremena u prirodi - više istraživanja je pokazalo da prisustvo zelenila u okruženju smanjuje rizik od anksioznosti, depresije i stresa. Ukoliko ne živite u blizini parkova i šuma, potrudite se da bar što češće šetate u prirodi.

Tagovi: fizička aktivnost mediteranska dijeta novogodišnje odluke prevencija zdrava ishrana