Banje u Srbiji koje će vam pomoći da brzo napunite baterije

U Srbiji ima oko 50 banja bogatih termalnim i mineralnim vodama, lekovitim blatom i gasovima, a pojedine među njima se ističu i vazduhom izuzetnog kvaliteta. Ljudi su od davnina odlazili u banje iz zdravstvenih razloga, međutim mnoga lečilišta danas poseduju sadržaje koji predstavljaju pravo uživanje za sva čula i pomažu nam da se oslobodimo od svakodnevnog stresa.

 

Naš pregled banja počinjemo najmlađom među banjama u Srbiji:

 

Banja Vrdnik (više informacija)

 

Banja Vrdnik nalazi se na južnoj strani Fruške gore i predstavlja najmlađu banju u Srbiji, budući da je taj status dobila tek 1997. godine. 

Reč je o pravoj vazdušnoj banji koja je idealna, kako za osobe koje žele da se odmore i opuste, tako i za ljude koji dolaze da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Banja Vrdnik je naročito popularna zbog termalnog izvora čija temperatura vode iznosi 32.8°C. 

Bazeni sa termalnom vodom idealni su za  rekreaciju, ali i opuštanje, dok pojedini centri takođe nude mogućnost korišćenja saune, parnog kupatila, slane sobe, kao i usluge relaksacione i podvodne masaže.

 

 

Palićka banja (više informacija)

 

Zahvaljujući lekovitosti vode i blata Palićkog jezera, Palić je 1845. godine proglašen za banju. Izvori mineralne vode banje Palić, čija je voda prijatne temperature od 25°C, sadrže litijum i rubidijum, dok je stroncijum glavni lekoviti sastojak jezerskog blata. Ukoliko želite da se oslobodite nagomilanog stresa, u tome vam može pomoći kupanje u zagrejanoj vodi, tretmani blatom, boravak u sauni, kao i relaksacione i aroma masaže.

 

 

Vrnjačka banja (više informacija)

 

Jedna od najpoznatijih banja u Srbiji, Vrnjačka banja, bila je čuvena po svojim lekovitim vodama još u doba Rimljana. Na širem području banje nalazi se sedam izvora mineralnih voda - Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo, od kojih se prva četiri izvora koriste za lečenje.

Pored uvek popularnih bazena sa termomineralnom vodom, Vrnjačka banja poseduje mnoštvo drugih wellness i spa sadržaja kao što su tursko kupatilo, finska, ruska i infrared sauna, slana pećina, i dr. Da biste se iz banje vratili ne samo opušteniji, već i lepši nego što ste bili, na raspolaganju su vam i razne vrste masaža i kozmetičkih tretmana kože lice i tela, među kojima bismo izdvojili vinoterapiju, poznatu po antiage efektima.

 

 

Banja Vrujci (više informacija)

 

Banja Vrujci poznata je po termalnim vodama bogatim kalijumom, magnezijumom i selenom, i naročito po protočnim bazenima koji su smešteni na samom izvoru lekovite vode. Fini mulj, kojeg iz dubine Zemlje izbacuju termalne vode, bogat je mineralima i radioaktivnim materijama, i sadrži veću koncentraciju aktivnih satojaka nego sama  voda. 

Iskoristite boravak u banji, u blizini Divčibara i Rajca, koji su poznati po čistom i lekovitom vazduhu, i prošetajte se nekom od “staza zdravlja”, kao što su Staza ljubavi, Staza nasleđa, itd. Osobe koje sebe dodatno žele da razmaze, mogu da iskoriste ponudu spa centra i isprobaju masažu preparatima sa medom i čokoladom.

 

 

Sokobanja (više informacija)

 

Sokobanja ne samo što ima šest vrela termomineralne vode i izvor gasa radona, već i zahvaljujući čistom vazduhu predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. Posetioci  Sokobanje moći će da uživaju u kupanju u bazenima sa termomineralnom vodom čija temperatura iznosi čak 39°C. Za ljubitelje wellness sadržaja tu je i parno kupatilo, sauna, tuševi sa banjskom vodom, slana soba, kao i razne vrste masaža poput kraljevske masaže i masaže vulkanskim kamenjem.

U samoj banji se nalazi i Akva park sa bazenom sa tri tobogana, kupalištem za odrasle i decu, i poluolimpijskim bazenom, što ovu banju čini još privlačnijom za posetioce svih generacija.

 

 

Nastaviće se...

 

Ključne reči:
antistres aromaterapija banje masaža sauna spa stres wellness

Pogledajte više