Najbolji načini upotrebe ljute paprike u ishrani

Ljuta čili paprika može se koristiti sveža, suva ili mlevena u prahu. Njen aktivni sastojak, kapsaicin, ne uništava se toplotom tako da će se povoljni zdravstveni efekti ispoljiti bez obzira na način pripreme hrane. Čili paprika se dodaje čak i čokoladama i desertima, a može se dodavati i čajevima i šejkovima (otprilike četvrtina kafene kašičice mlevene paprike na 2 dl napitka). Istraživanja su pokazala da kapsaicin ubrzava i poboljšava varenje, kao i da pomaže kod migrene. Ipak, ne treba preterivati sa upotrebom ljute paprike, naročito ukoliko ne podnosite dobro ljutu hranu. Prezačinjeno jelo može izazvati bolove u stomaku i proliv. Takođe su moguće interakcije sa antikoagulansima i pojedinim lekovima protiv bolova poput aspirina i diklofenaka, koji u određenoj meri smanjuju zgrušavanje krvi.

Ključne reči:
kapsaicin migrena varenje prevencija interakcije s lekovima

Pogledajte više

Čitajte dalje