[b]POVECANI ENZIMI JETRE[/b]
Moderatori: moderato, admin, vlada99
[b]POVECANI ENZIMI JETRE[/b]
Moja mama je radila krvnu sliku pre oko tri nedelje, rezultati su pokazali da ima povecane enzime jetre AST 33, ALT 47...doktorka joj je predlozila da kroz desetak dana ponovo proveri enzime jetre sto je i uradila i ovoga puta su rezultati bili slicni AST 34,ALT 48...dobila je uput na klinicki centar kod hepatologa,medjutim na pregled se ceka dva meseca..a u medjuvremenu mami su ukrali torbu u kojoj su bili i nalazi tako da je ponovo morala da izvadi labaratorijske nalaze..juce je dobila nalaz i ovovga puta su se enzimi jetre vratili gotovo u normalu AST 30, ALT 32...treba da napomenem da ima povisen holesterol 7.98 i trigliceride 1.73 ,pri tom trigliceridi su bili normalni u prethodna dva vadjenja krvi ali sada su se povecali..Nije koristila neke lekove, zuticu nije imala...da li to ukazuje da postoji neki problem ,da li bi trebalo da poseti hepatologa??I da li bi trebalo da ponovo proveri enzime jetre??UNAPRED ZAHVALNA!!!
POVECANI ENZIMI JETRE
Nije radila ultrazvucni pregled jetre, treba da ide kod hepatologa,ceka se po dva meseca,pretpostvaljam da bi on dao da se radi taj pregled...Sto se ishrane tice nije bas najbolja u smislu da nije bas da preteruje u jedenju nezdrave hrane ali przena hrana tipa krompir,jaja..je zastupljena...moram da napomenem da je pila i gazirane sokove ne preterano ali u kontinuitetu recimo svaki drugi dan dve tri case otprilike. ...poslednjih mesec dana vodi vise racuna..izbacila je gazirano,ali ima dosta stresova na poslu...tako da mislim da je poviseni holesterol kod nje kombinacija ova dva...nepravilne ishrane i stresa!!
Pa onda recimo da ima masnu jetru i od toga ima i odredjeni stepen nekroze hepatocita i povisenu aktivnost transaminaza.Za pocetak neka odradi EHO.Za svaki slucaj ja bi proverio da nije dolazila u kakav kontakt sa zarazenim sekretima(mogucnost prenosenja HBV,HCV),ali takav nacin ishrane uz povisene lipide najverovatnije daj masnu jetru.
Ici cemo sutra na infektivnu..ne znam da li cemo ista uspeti da uradimo..u klinickom rekose da se tamo ne zakazuje pregled,valjda primaju odmah..videcemo!Slazem se sa tobom da ipak treba uraditi analizu na HBV i HCV...puno hvala za odgovore jako mi znace, ja sam se bas zabrinula......HVALA JOS JEDNOM!!