O ostavljanju pušenja
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
O ostavljanju pušenja
Da li forumaši imaju neku informaciju više o postojanju grupa za podršku onima koji žele da se odviknu od ove loše navike (tj. zavisnosti)?
Da li bilo ko od pulmologa (i inih lekara) ima neki savet o, recimo, načinima detoksikacije onih koji su pušenje ostavili?
Na internetu sam najviše informacija na srpskom našao ovde.
Da li bilo ko od pulmologa (i inih lekara) ima neki savet o, recimo, načinima detoksikacije onih koji su pušenje ostavili?
Na internetu sam najviše informacija na srpskom našao ovde.
Ih, nije moguće da nema domaćih članaka na temu odvikavanja od pušenja!
http://www.svedok.co.yu/index.asp?show=53203
http://www.vreme.com/arhiva_html/523/32.html
Probajte sa ovim člankom. Tu se spominje novi lek Ziban (Zyban) - antidepresiv koji je odobrila FDA (Američka agencija za hranu i lekove), ali ne može baš svako da ga koristi, postoje kontraindikacije za njegovo korišćenje. Ne pokušavajte ništa sami.
Probajte da se raspitate u Institutu za zaštitu zdravlja Srbije malo više o svemu ovome.
Sve najbolje!

http://www.svedok.co.yu/index.asp?show=53203
http://www.vreme.com/arhiva_html/523/32.html
Probajte sa ovim člankom. Tu se spominje novi lek Ziban (Zyban) - antidepresiv koji je odobrila FDA (Američka agencija za hranu i lekove), ali ne može baš svako da ga koristi, postoje kontraindikacije za njegovo korišćenje. Ne pokušavajte ništa sami.
Probajte da se raspitate u Institutu za zaštitu zdravlja Srbije malo više o svemu ovome.
Sve najbolje!
- minjab
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sad Vas savetujem najiskrenije jer imam primer za koji sam mislila da nikad u svom životu neće pomisliti da propusti dan bez cigareta ,a kamoli da ih ostavi,Bez ikakvih Zyban-a, i pomagala.
Moj suprug je pušio crni davidoff,dve pakle dnevno,poneki put zapali tompus i gitan, ma ni gripovi ni bronhitisi mu nisu mogli ništa
Pre dve godine ga je smlatila neka prehlada sa visokom temperaturom da prvi dan nije mogao da ustane ,čim se podigao pohrlio je za cigaretom,uz moju molbu,nagovor ili kako već da sačeka samo da mu bude malo bolje.......pa još jedan dan isto to,pa sledeći ''kad si izdržao toliko...''
Tako je ostalo sve do danas a u januaru će biti dve godine......Jeste imao malu krizu,ali posle je počelo da mu smeta zagušljiva prostorija i eto sve se može uz mnoooogo truda i malo volje....Ali verujte može se i niko nije mogao da veruje ,poznavajući ga da će on ostaviti cigarete.
P.S.
I ja bolje spavam ,više ne škripi kad diše (kao u horor filmu je bilo)
Moj suprug je pušio crni davidoff,dve pakle dnevno,poneki put zapali tompus i gitan, ma ni gripovi ni bronhitisi mu nisu mogli ništa

Pre dve godine ga je smlatila neka prehlada sa visokom temperaturom da prvi dan nije mogao da ustane ,čim se podigao pohrlio je za cigaretom,uz moju molbu,nagovor ili kako već da sačeka samo da mu bude malo bolje.......pa još jedan dan isto to,pa sledeći ''kad si izdržao toliko...''
Tako je ostalo sve do danas a u januaru će biti dve godine......Jeste imao malu krizu,ali posle je počelo da mu smeta zagušljiva prostorija i eto sve se može uz mnoooogo truda i malo volje....Ali verujte može se i niko nije mogao da veruje ,poznavajući ga da će on ostaviti cigarete.

P.S.
I ja bolje spavam ,više ne škripi kad diše (kao u horor filmu je bilo)

odgovor za moje stanje
DRAGI MOJI,PROCITALA SAM STA NAM JE POSLAO DOKTOR U VEZI CIGARA I SADA TEK VIDIM........ZASTO SAM ODLEPILA
STO SE TICE ZEJ.....CULA SAM DA JAKO BOLI GLAVA ALI SAM JA PROBALA FLASTERE I PRESTALA PUSITI OD PRVOG DANA ALI POSTO SAM URADILA POGRESNU,OPASNU STVAR JEDVA SAM PREZIVILA!
BUDITE OPREZNI JER SE NIKOTIN LUCI U KRV 24 SATA, A JA NISAM SKIDALA FLASTER NOCU DOK SPAVAM I ON JE LUCIO,LUCIO SVE DO JEDNOM.i ONDA BUM........NORMALNO KADA SPAVAS TI NE PUSIS,ALI PO MOME JA SAM PUSILA 2 MESECA 24 SATA DNEVNO.TO JE JEDINO STO MI JE POMOGLO ODMA ALI NE ZA DUGO.
NAMA NE TREBAJU ORGANIZACIJE ILI GRUPE KOJE POMAZU NAMA TREBA DA NAS NEKO JAKO ISPREPADA
.......
i JA BIH ZELELA DA PRESTANEM PA AKO KO ZNA NACIN NEKA SE JAVI!
PUNO POZDRAVA SVIM PUSACIMA I ONIMA STO NE PUSE!

STO SE TICE ZEJ.....CULA SAM DA JAKO BOLI GLAVA ALI SAM JA PROBALA FLASTERE I PRESTALA PUSITI OD PRVOG DANA ALI POSTO SAM URADILA POGRESNU,OPASNU STVAR JEDVA SAM PREZIVILA!
BUDITE OPREZNI JER SE NIKOTIN LUCI U KRV 24 SATA, A JA NISAM SKIDALA FLASTER NOCU DOK SPAVAM I ON JE LUCIO,LUCIO SVE DO JEDNOM.i ONDA BUM........NORMALNO KADA SPAVAS TI NE PUSIS,ALI PO MOME JA SAM PUSILA 2 MESECA 24 SATA DNEVNO.TO JE JEDINO STO MI JE POMOGLO ODMA ALI NE ZA DUGO.
NAMA NE TREBAJU ORGANIZACIJE ILI GRUPE KOJE POMAZU NAMA TREBA DA NAS NEKO JAKO ISPREPADA

i JA BIH ZELELA DA PRESTANEM PA AKO KO ZNA NACIN NEKA SE JAVI!
PUNO POZDRAVA SVIM PUSACIMA I ONIMA STO NE PUSE!
SAMO NAPRED
Hajde Mile da pokusamo podrzavati jedni druge,hajde da probamo smanjti cigare od sutra na recimo 20 i tako svake nedelje po 5 manje.
Makni cigare od kompjutera!To ti govorim jer ja pusim kao lokomotiva dok sam na kompjuteru.I da ti kazem svaka cast na temi!
Pozdrav
Makni cigare od kompjutera!To ti govorim jer ja pusim kao lokomotiva dok sam na kompjuteru.I da ti kazem svaka cast na temi!

Pozdrav
Pusenje ili zdravlje
Ja samPUSAC vec citavih 15 godina.Zelju da ostavim cigarete imam ali o tome ne zelim da pricam jer stvar nije u recima vec u mojoj glavi.To je nesto sto svako od nas treba da resi sam sa sobom.Vec duze vreme pratim na trzistu raznorazna pomagala ali nista od toga mi nije ni zvucalo primamljivo a kamoli da sam nesto pokusala.Od kad se kod nas vodi ova akcija Srbija protiv duvanskog dima i od kad su nam prikacili ove umrlice na paklice cigareta moja zelja je jos veca.................Sa svakom zapaljenom cigaretom sebe mzim vise a o grizi savesti koju osecam prema deci i o tome da sam pusila i u trudnoci ne zelim ni da govorim! I nikada necu prezaliti sto ovo sto znam danas nisam znala pre prve trudnoce i upravo to i zelim sa svima vama da podelim.Rec je o VESTACKOJ CIGARI.Nju kao prvo drzis u ruci,a svi znamo da je najveci problem onaj "Ne znam sta cu sa rukama",simuliras "pusenje" uz prisustvo vestackog"DIMA"[vodene pare] i jenom recju mada smesno zvuci PUSIS ZDRAVO.
Nikotinske krize organizma nema jer se potreba za nikotinom zadovoljava ketridzima kojima se CIGARA puni i kojih ima u cetiri razlicite jacine,pa se od najjaceg postepeno prelazi ka slabijem.Koliko znam cigara potice iz Japana a firma koja je uvoznik i distributer nalazi se u Bgd u ulici Bul K.Aleksandra,poseduje sva odobrenja i uverenje o zdravstvenoj ispravnosti instituta za preventivnu medicinu Vojno Medicinske Akademije u Beogradu,ali cigare nema u slobodnoj prodaji vec se do nje moze doci iskljucivo kontaktom preko postojecih korisnika.I ne znam jesam li nesto bitno i korisno propustila i sta jos mogu da vam kazem ali znam da kad posle samo 5-6 sati pusenja MOJE CIGARE zapalim obicnu cigari imam tako grozan osecaj da mislim da cu vrlo brzo to i prestati da radim... Ako bilo ko ima neko dodatno pitanje vrlo rado cu mu odgovoriti i objasniti sve sto ja znam putem foruma ili mejla[ [email protected] u temi napisite Pusenje ili zdravlje] i od srca dati preporuku... [/b]
Nikotinske krize organizma nema jer se potreba za nikotinom zadovoljava ketridzima kojima se CIGARA puni i kojih ima u cetiri razlicite jacine,pa se od najjaceg postepeno prelazi ka slabijem.Koliko znam cigara potice iz Japana a firma koja je uvoznik i distributer nalazi se u Bgd u ulici Bul K.Aleksandra,poseduje sva odobrenja i uverenje o zdravstvenoj ispravnosti instituta za preventivnu medicinu Vojno Medicinske Akademije u Beogradu,ali cigare nema u slobodnoj prodaji vec se do nje moze doci iskljucivo kontaktom preko postojecih korisnika.I ne znam jesam li nesto bitno i korisno propustila i sta jos mogu da vam kazem ali znam da kad posle samo 5-6 sati pusenja MOJE CIGARE zapalim obicnu cigari imam tako grozan osecaj da mislim da cu vrlo brzo to i prestati da radim... Ako bilo ko ima neko dodatno pitanje vrlo rado cu mu odgovoriti i objasniti sve sto ja znam putem foruma ili mejla[ [email protected] u temi napisite Pusenje ili zdravlje] i od srca dati preporuku... [/b]
Valerija, jesi li uspela naci nicorette? Ako jesi gde si ih nasla? I ja sam ih svuda trazio al bez uspeha. Cak sam ih trazio i u Bosni, kad sam bio na skijanju u februaru, al ista prica. Izgleda da postoji neki problem sa distributerom ili samim zvakama jer ih apoteke vec odavno ne dobijaju. Neke apoteke imaju samo flastere iz starih zaliha al neverujem u njih jer mi je potreban taj ukus pepeljare u ustima da bih uspesno prestao sa pusenjem.Valerija napisao:Da li neko mozda zna gde mogu da kupim zvake nicorete,posto sam pre dva dana prestala da pusim i sad sam u zescoj krizi a one mi bas pomazu!
Danas sam obisla pola Beograda u nadi da cu ih naci,ali nista.Kao vise se ne uvoze!Molim vas pomozite mi!!!!
Ako neko ima bilo kakvu informaciju, molim Vas da mi odgovorite. Pozdrav svima.
budite oprezni
Cao svima!
Budite oprezni sa flasterima ja sam ih probala pa sam skoro zavrsila na drugom svetu posto je doslo do apsorbiranja velike kolicine nikotina u krvi.
Nisam ni pomislila na cigarete kada sam ih pocela koristiti ali nazalost druge su se stvari desile tako da sam morala hitno prestati sa tim.Pored svega imala sam uzasne nocne more koje su takode bile zbog flastera.
Napravila sam UZASNU gresku jer ga nisam skidala tokom noci!
I sami znate da nocu dok spavamo ne pusimo!
Budite oprezni
Puno pozdrava
Budite oprezni sa flasterima ja sam ih probala pa sam skoro zavrsila na drugom svetu posto je doslo do apsorbiranja velike kolicine nikotina u krvi.
Nisam ni pomislila na cigarete kada sam ih pocela koristiti ali nazalost druge su se stvari desile tako da sam morala hitno prestati sa tim.Pored svega imala sam uzasne nocne more koje su takode bile zbog flastera.
Napravila sam UZASNU gresku jer ga nisam skidala tokom noci!
I sami znate da nocu dok spavamo ne pusimo!
Budite oprezni

Puno pozdrava
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pusio sam 12-13 godina, onda sam 31. decembra 2003. godine rekao sebi; "Ovu novogodisnju noc sacekaces bez cigareta". Nisam vise nikad zapalio... Mislim da bilo kakvo taktiziranje predstavlja samo igranje. Presecite i gotovo!!! Kupite milion zvaka, jedite, pijte, ugojte se ako treba, u rukama drzite brojanice, mobilni, olovke koje cete "sisati" kao da su cigarete - radite bilo sta, ali PREKINITE ODJEDNOM i kraj. Nije tacno da postoje nikotinske krize, pijte kafu kao i dok ste pusili, uzimajte cajeve, krenite u setnje i to je to... Pre neki dan u lokalnom ATD-u (antituberkuloznom dispanzeru) videh natpis "Savetovaliste za ostavljanje pusenja'. Strasno...! Kakvo crno savetovaliste, samo ljude naterajte da se aktiviraju, da JASNO I GLASNO kazu pred najmilijima: "SAD PREKIDAM I TO JE TO!"
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Naravno jaka volja i čvrsta odluka su najvažnije!
Možda i ovaj link bude nekome od koristi.
http://www.zzzzsu.org.yu/consultancy.php?id=5
Možda i ovaj link bude nekome od koristi.
http://www.zzzzsu.org.yu/consultancy.php?id=5
Ok, ja sam ostavila pušenje prošlog leta...pušila sam 7 godina, više od pakle dnevno. Da se ne zavaravamo, nikakav ziban ni ostali preparati ne pomažu, ako neko neće da ostavi cigarete. Zato ih, kao što ni ja nisam nemojte koristiti. Evo šta sam ja radila. Odvojte nedelju dana za ostavljanje pušenja. Znači skroz se izolujte od sveta. za ovo je potreban ubitačni režim dnevnih aktivnosti, ali sve radite sa nadom, da posle tih nedelju dana vi ćete biti nepušač. Jednostavno, period mira i zadovoljstrva, onaj kao kad popušite cigaretu, i dok ne poželite drugu, će se proširiti na ceo život. Tako izgleda biti nepušač.
Prvo sam 3 dana smanjila cigarete. Prvi dan 5 cigareta, drugi 3, to znači na 8 sati po cigaretu. treći isto. Kad shvatite da možete 8 sati bez cigarete, onda je bespotrebno popušiti drugu. Onda ste spremni da skroz ostavite. Jedno je bitno znati... NEĆE VAM SE NIŠTA LOŠE DESITI, AKO NE POPUŠITE CIGARETU, NEĆETE UMRETI!!! Čovekovo prirodno stanje je stanje bez nikotina! Zato je jako bitno da se ne koriste one žvake i flasteri, jer šta ste onda uradili-ništa. Apstinencijalna kriza traje 5 dana i to se preživi.
Šta sam radila da ne bih pušila. Pila sam topli čaj od nane ili kamilice, kada mi se puši. Dobro, neminovno je da jedete ko ludi, što impulsivno, što vam proradi apetit koji ubijate duvanom. Onda, šetnje i šetnje. Ja sam jako mlada, tako da sam ja dosta i plivala, trčala, vozila bicikl, što starijim je nemoguće... ali šetnje nisu. To je starijim isto što i meni trčanje.
Znači: - topli čaj( u velikim količinama)
- konstantna fizička aktivnost
- umna aktivnost
- tuširanje(ovo jako smiruje, a čula sam da to rade apstinenti od heroina
ako je njima dobro i nama je)
I ČVRSTA ODLUKA
Eh da- ako baš ne možete sami. Jedino što je ok je taj Ziban. Samo što to stvarno ne možete uzeti na svoju ruku. Ne bez lekara. Posebno ne srčani bolesnici( koji su uglavnom pušači)
Srećno ljudi, i ostavljajte to djubre što pre!!!
Prvo sam 3 dana smanjila cigarete. Prvi dan 5 cigareta, drugi 3, to znači na 8 sati po cigaretu. treći isto. Kad shvatite da možete 8 sati bez cigarete, onda je bespotrebno popušiti drugu. Onda ste spremni da skroz ostavite. Jedno je bitno znati... NEĆE VAM SE NIŠTA LOŠE DESITI, AKO NE POPUŠITE CIGARETU, NEĆETE UMRETI!!! Čovekovo prirodno stanje je stanje bez nikotina! Zato je jako bitno da se ne koriste one žvake i flasteri, jer šta ste onda uradili-ništa. Apstinencijalna kriza traje 5 dana i to se preživi.
Šta sam radila da ne bih pušila. Pila sam topli čaj od nane ili kamilice, kada mi se puši. Dobro, neminovno je da jedete ko ludi, što impulsivno, što vam proradi apetit koji ubijate duvanom. Onda, šetnje i šetnje. Ja sam jako mlada, tako da sam ja dosta i plivala, trčala, vozila bicikl, što starijim je nemoguće... ali šetnje nisu. To je starijim isto što i meni trčanje.
Znači: - topli čaj( u velikim količinama)
- konstantna fizička aktivnost
- umna aktivnost
- tuširanje(ovo jako smiruje, a čula sam da to rade apstinenti od heroina

I ČVRSTA ODLUKA
Eh da- ako baš ne možete sami. Jedino što je ok je taj Ziban. Samo što to stvarno ne možete uzeti na svoju ruku. Ne bez lekara. Posebno ne srčani bolesnici( koji su uglavnom pušači)
Srećno ljudi, i ostavljajte to djubre što pre!!!
MOJI PUSACKI DANI
Sve sto ovde pise je plod mojih odluka. Sve to su mi uradile cigarete, a ja sam im dozvolio.
To sa cigaretama je pocelo sasvim bezazleno. Valjda svi poroci pocinju bezazleno. Jedna cigareta, uz kafu. Niti sam voleo da pijem kafu, niti mi je prijala cigareta. I kako to vec ide, klinac, hoce da se malo pravi vazan... Prodjes pored kafica I vidis da tamo niko ne pije gusti sok nego espreso I svi puse. E tako I ja jedan dan kupio paklo cigareta, narucio espreso I sedeo u kaficu. Ruku na srce, cigarete zaista jesu bile statusni simbol u mom okruzenju. Ako ne pusis onda bi sedeo za stolom s drustvom koje pusi, mahao rukama okolo zato sto te od dima peku oci I smrdi. Vremenom bi prestali da te zovu da izadjes sa njima (jer ih nerviras mlatarenjm ruku), a u tim godinama jedina stvar koje se plasis je odbacivanje drustva. Prvu zapalis na silu, onda prvu zapalis zato sto zelis a drugu zato sto I ostali puse, onda prvu I drugu zapalis zato sto zelis a trecu jer I ostali puse… I tako sam stigao do paklice cigareta na dan (ako se izadje u grad onda paklo ode za vece). Doslo vreme I da se podje na fakultet. Studenti su siromasan deo populacije. Moras dobro da razmislis za sta dajes pare. Ja sam svoje davao za cigarete. Ma nije meni bilo bitno koliko mi je novca ostalo, ali cigarete sam morao da kupim. Svasta mi se desavalo… Vracam se iz grada, kupim cigarete, a ne ostane mi para za prevoz, pa onda nemam za kartu (u nocnom prevozu se ne mozes svercovati, jer ima kondukter koji naplacuje karte) I onda idem peske kuci (a imalo je da se tabana i-ha-haj…). Taj moj ritual pusenja trajao je oko10 minuta. Ako popusim 20 cigareta na dan, to je 200minuta pusenja, 3 sata I 10 minuta! Ne mogu uciti dok pusim, ne mogu ni da jedem dok pusim. Dakle, vreme koje je trebalo da provodim uceci ili baveci se sportom, ja sam trosio na pusenje. A to sto je pusenje nezdravo, to je posebna prica. Pokusavao sam da prestanem nekoliko puta. Ostavim na dan- dva, pa onda zapalim jednu, posle nje jos vise zelim da prestanem da pusim I jos vise mrzim cigarete… Onda, sutradan, opet zapalim jednu, mislim se nije strasno- jedna na dan, posle nje vise ne mrzim cigarete, nekako imam utisak da sam sklopio nekakav kompromis sa njima I da mi ne mogu vise nauditi, jer sam naucio da ih kontrolisem. Treci dan zapalim jednu pa drugu I posle toga pocnem da ih volim, uzivam u njima I kad god pozele da ih zapalim, ja ih zapalim…
Sta su mi sve uradile cigarete:
-neprijatan zadah
-kaziprst I srednji prst su poceli da mi zute
-siste mi pluca kad se zadisem
-brzo se umorim
-glas je poceo da mi bude rapav
-odeca mi smrdi na duvan
-nekoliko puta nisam prisao curi da se upoznamo, zato sto mi je iz usta smrdelo na duvanski dim I zato sto su mi ruke smrdele na cigarete
-bezbroj puta sam trpeo gladan zbog cigareta
-bezbroj puta sam se osramotio kad odem negde u goste, zapalim cigaretu, pa tek onda shvatim da nigde nema piksle
-bezbroj puta sam stajao na zimi ispred zgrade fakulteta I pusio, zato sto je unutra zabranjeno
-i jos bezbroj situacija koje se nisu desavale previse cesto da bi dospele na ovaj spisak ili kojih ne mogu da se setim trenutno
Neko ce mozda pomisliti da sam preuvelicao situaciju. Ali zaista nisam. Kako god da izgleda ovo sto sam napisao, u praksi je bilo bar 10 puta gore! Ponizavajuce! Biti rob (bez preterivanja, rob!) neke tamo mrtve, sasusene biljke. Nesto mrtvo I suvo me nadjacalo! Pa sta sam onda ja?!
Hocu da prestanem… I prestacu…
Sve sto ovde pise je plod mojih odluka. Sve to su mi uradile cigarete, a ja sam im dozvolio.
To sa cigaretama je pocelo sasvim bezazleno. Valjda svi poroci pocinju bezazleno. Jedna cigareta, uz kafu. Niti sam voleo da pijem kafu, niti mi je prijala cigareta. I kako to vec ide, klinac, hoce da se malo pravi vazan... Prodjes pored kafica I vidis da tamo niko ne pije gusti sok nego espreso I svi puse. E tako I ja jedan dan kupio paklo cigareta, narucio espreso I sedeo u kaficu. Ruku na srce, cigarete zaista jesu bile statusni simbol u mom okruzenju. Ako ne pusis onda bi sedeo za stolom s drustvom koje pusi, mahao rukama okolo zato sto te od dima peku oci I smrdi. Vremenom bi prestali da te zovu da izadjes sa njima (jer ih nerviras mlatarenjm ruku), a u tim godinama jedina stvar koje se plasis je odbacivanje drustva. Prvu zapalis na silu, onda prvu zapalis zato sto zelis a drugu zato sto I ostali puse, onda prvu I drugu zapalis zato sto zelis a trecu jer I ostali puse… I tako sam stigao do paklice cigareta na dan (ako se izadje u grad onda paklo ode za vece). Doslo vreme I da se podje na fakultet. Studenti su siromasan deo populacije. Moras dobro da razmislis za sta dajes pare. Ja sam svoje davao za cigarete. Ma nije meni bilo bitno koliko mi je novca ostalo, ali cigarete sam morao da kupim. Svasta mi se desavalo… Vracam se iz grada, kupim cigarete, a ne ostane mi para za prevoz, pa onda nemam za kartu (u nocnom prevozu se ne mozes svercovati, jer ima kondukter koji naplacuje karte) I onda idem peske kuci (a imalo je da se tabana i-ha-haj…). Taj moj ritual pusenja trajao je oko10 minuta. Ako popusim 20 cigareta na dan, to je 200minuta pusenja, 3 sata I 10 minuta! Ne mogu uciti dok pusim, ne mogu ni da jedem dok pusim. Dakle, vreme koje je trebalo da provodim uceci ili baveci se sportom, ja sam trosio na pusenje. A to sto je pusenje nezdravo, to je posebna prica. Pokusavao sam da prestanem nekoliko puta. Ostavim na dan- dva, pa onda zapalim jednu, posle nje jos vise zelim da prestanem da pusim I jos vise mrzim cigarete… Onda, sutradan, opet zapalim jednu, mislim se nije strasno- jedna na dan, posle nje vise ne mrzim cigarete, nekako imam utisak da sam sklopio nekakav kompromis sa njima I da mi ne mogu vise nauditi, jer sam naucio da ih kontrolisem. Treci dan zapalim jednu pa drugu I posle toga pocnem da ih volim, uzivam u njima I kad god pozele da ih zapalim, ja ih zapalim…
Sta su mi sve uradile cigarete:
-neprijatan zadah
-kaziprst I srednji prst su poceli da mi zute
-siste mi pluca kad se zadisem
-brzo se umorim
-glas je poceo da mi bude rapav
-odeca mi smrdi na duvan
-nekoliko puta nisam prisao curi da se upoznamo, zato sto mi je iz usta smrdelo na duvanski dim I zato sto su mi ruke smrdele na cigarete
-bezbroj puta sam trpeo gladan zbog cigareta
-bezbroj puta sam se osramotio kad odem negde u goste, zapalim cigaretu, pa tek onda shvatim da nigde nema piksle
-bezbroj puta sam stajao na zimi ispred zgrade fakulteta I pusio, zato sto je unutra zabranjeno
-i jos bezbroj situacija koje se nisu desavale previse cesto da bi dospele na ovaj spisak ili kojih ne mogu da se setim trenutno
Neko ce mozda pomisliti da sam preuvelicao situaciju. Ali zaista nisam. Kako god da izgleda ovo sto sam napisao, u praksi je bilo bar 10 puta gore! Ponizavajuce! Biti rob (bez preterivanja, rob!) neke tamo mrtve, sasusene biljke. Nesto mrtvo I suvo me nadjacalo! Pa sta sam onda ja?!
Hocu da prestanem… I prestacu…
plasim se... znam da ti je odluka sad sazrela, i da ces uskoro prestati. jer ovo sto si rekao je prava istina ovog poroka. Strasno je coveku kad shvati da je rob.
Meni je puklo pred ocima kad sam shvatila da oca uopste ne pozajem, i da nikad stvarno nisam pricala sa njim. Zasto? Zato sto sam se krila od njega da pusim, i jedva cekala da mu vidim ledja, da bih zapalila cigaretu.
I tako sedam godina. Samovoljno sam sebi oduzela oca.
.... Pusenje jeste bolest (zavisnosti), nije izbor i privilegija. Ne pusi se zato sto neko voli da pusi!! I ja sam sebe tako dugo lagala.
A da je stetno, ljudi stvarno jeste, i nije nikakva sala. A onu devojku iz zizijevog podviga (Thunks ili slicno) bih pitala: Kad se setas ili zuris nekud pa malo brze hodas, jel te sprecava ogromni bol, ili zamor u potkolenicama, onako napred uz kost obostrano?
Ako je odgovor da......
E !!! To ti noga odumire!!!!
Meni je puklo pred ocima kad sam shvatila da oca uopste ne pozajem, i da nikad stvarno nisam pricala sa njim. Zasto? Zato sto sam se krila od njega da pusim, i jedva cekala da mu vidim ledja, da bih zapalila cigaretu.

.... Pusenje jeste bolest (zavisnosti), nije izbor i privilegija. Ne pusi se zato sto neko voli da pusi!! I ja sam sebe tako dugo lagala.
A da je stetno, ljudi stvarno jeste, i nije nikakva sala. A onu devojku iz zizijevog podviga (Thunks ili slicno) bih pitala: Kad se setas ili zuris nekud pa malo brze hodas, jel te sprecava ogromni bol, ili zamor u potkolenicama, onako napred uz kost obostrano?
Ako je odgovor da......
E !!! To ti noga odumire!!!!
Ne boli me noga,ako vas zanima,bavim se tenisom sto profesionalno sto rekreativno vec decenijama i nemam nikakve smetnje bez obzira sto sam pusac......ne znam mozda ce neko ovde pomsliti da sam ja neki kreten kada mislim da pusenje nije stetno,ali ne radi se o tome,radi se opstem lincu na pusace kao da to moze da utice na coveka,sta neko ce sada da vidi onu "umrlicu"na paklici i istog momenta da ostavi pusenje,zale se na nas pusace a nigde nam i nije dozvoljeno pusenje,imaju u mom gradu mesta za izlaske i za pusace i za nepusace pa neka ide gde ko hoce,nema nikave potrebe za sukobom,po skolama i ostalim mestima gde ima ljudi se i onako ne pusi tako da ne vidim zaista razlog za linc.....ne znam pusenje je verovatno stetno,ali recimo u zadnje vreme je u mom gradu umrlo toliko mladih ljudi od najstrasnijih bolesti(koje se izmedju ostalih vezuju za pusenje)koji su bezali od cigareta i drustva pesaca samo tako......sta znam.....grob nas sve ceka,i niko ti ne kaze da zato sto si nepusac da si besmrtan,ili da ces duze ziveti od pusaca.....