pitanje za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
bilja-nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 9:27 pm

pitanje za ObGyn

Post od bilja-nis »

Posto sam pitanje postavila jos pre skoro mesec dana a niko mi nije odgovorio odlucila sam se da Vama napisem pismo.
Moj problem je sledeci: nalaz koji imam je iz
kabineta za patohistologiju gde pise:
klinicka dijagnoza: St.post Ab.spont. N II
metoda bojenja: HE
makroskopski nalaz: fragment endometrijuma
Histopatoloska dijagnoza:
ENDOMETRIS ACUTA
PRISUTNA JE PROMINENTNA LEUKOCITARNA ZAPALJENSKA REAKCIJA

Prosle godine sam pocela sa ispitivanjima jer je proslo dve godine a nisam ostajala u drugom stanju.
Moj muz i ja smo jos na pocetku radili briseve, ustanovljeno je da smo imali
mikoplazmu ali posle terapije antibioticima nalaz je bio negativan. U
pocetku sam imala povisen prolaktin ( 510 ) , pocela sam da pijem
bromokriptin ( sada ga jos uvek pijem po pola tabletice svako drugo vece ) i
poslednju analizu sam radila 29.09.( prosle godine) i rezultat je bio 155.
Zbog neredovnih menstruacija ( kao i zbog zaostalih folikula ) u pocetku sam
pila endometril.
Otkad sam pocela sa inseminacijom ne pijem ga vise.Jos da napomenem da mi
desni jajnik ne radi kako treba jer mi je jos posle prvog pregleda doktor
rekao da je on,najverovatnije zbog upale,prirastao za matericu. Dok pijem
klomifen i on reaguje ali do sad ni jednom folikul u njemu nije pukao po
recima mog doktora najverovatnije zbog zadebljanosti tj. priraslice.Levi
jajnik je zato u redu i inace, leva strana mi je mnogo bolja od desne.U
pocetku merenjem pritiska kanala ( persuflacija) ustanovljeno je da je
prohodnost jajovoda bila veoma mala ( 147-153). Posle terapije ( Ut-i)
pritisak se odrzava na 43-53.
Zbog anovulacije ( sto opet nije svaki mesec slucaj ) pijem klomifen od
treceg dana ciklusa po pet dana i to: 4,4,3,3,3 . Ovulaciju imam oko 15-og
dana.Prvi put sam imala inseminaciju jula ( tada mi je menstruacija kasnila
dve nedelje ) ali test nije pokazao pozitivno. Tada nisam mogla da radim
analizu krvi jer sam bila u inostranstvu. Sledecu inseminaciju mi je radio
krajem oktobra ( u isto vreme sam primila inekciju pregnila ).
Tada sam zbog zaostalih folikula od 26 dana pocela da pijem Utrogestan sve
dok se nije desio spontani. U medjuvremenu sam primala na cetiri dana
pregnil.
Posle tog spontanog napravila sam pauzu mesec dana i sve ponovila s tim sto
sad nije bilo potrebe da pijem utrogestan.Ponovo je doslo do trudnoce koja
se opet iznenada zavrsila pocetkom sedme nedelje.
Posle prvog spontanog lekar mi je, na moje pitanje sta bi mogao da bude
uzrok, rekao da posto godinama nisma imala redovnu menstruaciju ( a kod zena
koje je imaju se svaki mesec obnavlja i materica priprema za oplodnju ) da
je moguce nedovoljna pripremljenost materice pa s tim ni plod ne moze cvrsto
da se uhvati za zid.
-on isto misli da je upala endometrijuma od spontanog ali posto to ne moze
sa sigurnoscu da se tvrdi leci je kao primarnu tj. posto sam pre biopsije primila neke antibiotike ( U-ti)iskreno ne znam koje ali znam da ih je vise i ubrizgavaju se direktno u matericu ) i posto sam posle toga ipak imala upalu endometrijuma moj doktor je promenio lek i sad je u pitanju neka tabletica ( opet ne znam kako se zove ) .

Dalji planovi u lecenju su da zavrsim sa terapijom i posto sam vec zavrsila sa klomifenom da probamo ( ako sve bude u redu ) ponovo sa inseminacijom.
Volela bih da o svemu cujem i Vase misljenje. Da li postoji jos nesto sto bih mogla da uradim? Mene ne brinu toliko spontani koliko se plasim da ponovo ne dobijem neku upalu endometrijuma ili da se nesto drugo ne iskomplikuje. Ja sam nekako sebe ubedila da ce sve biti u redu ako sve krene kako treba.
Na kraju da napomenem da je sa analizama mog muza sve u redu tj.u granicama
normale.
Mozda je ovo moje pismo malo predugacko ali sam se trudila da se setim svega
sto bi, eventualno, moglo da Vam pomogne kako biste se sto lakse upoznali sa
mojim slucajem.
Nadam se da cete mi odgovoriti .
Unapred zahvalna!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Biljo mozete li da mi objasnite nekoliko 'sitnica' iz Vaseg pisma...

1.
pijem klomifen od
treceg dana ciklusa po pet dana i to: 4,4,3,3,3
sta ovo znaci ? koje su doze klomida ? koliko tableta pijete dnevno i od kojeg do kojeg dana ciklusa ?

2.
Zbog anovulacije ( sto opet nije svaki mesec slucaj )
Ni zene sa normalnim hormonalnim funkcijama ne ovuliraju svaki mjesec ! Jeste li Vi shvatili drugacije ?

3. Ovaj nalaz mi nije jasan a ni metoda ?
U pocetku merenjem pritiska kanala ( persuflacija) ustanovljeno je da je prohodnost jajovoda bila veoma mala ( 147-153). Posle terapije ( Ut-i) pritisak se odrzava na 43-53.
Koliko Vas ginekolog ima godina ?

4.
Sledecu inseminaciju mi je radio
krajem oktobra ( u isto vreme sam primila inekciju pregnila ).

JOOOJ !!!

5.
Tada sam zbog zaostalih folikula od 26 dana pocela da pijem Utrogestan sve
dok se nije desio spontani. U medjuvremenu sam primala na cetiri dana
pregnil.
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ !!!

6.
on isto misli da je upala endometrijuma od spontanog ali posto to ne moze sa sigurnoscu da se tvrdi leci je kao primarnu tj. posto sam pre biopsije primila neke antibiotike ( U-ti)iskreno ne znam koje ali znam da ih je vise i ubrizgavaju se direktno u matericu )
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ !!!

Objasnite mi ovo u detalje, i podsjetite koliko imate godina ? imate li u Nisu i jednog drugog ginekologa jer ovaj kod koga idete nema pojma sta radi ! Da li je provjereno da li Vi ovulirate ? Progesteron test 23.dana ciklusa ? LH kit kod kuce ? Folikulometrija ? Da li sada imate redovne cikluse ? Ne sjecam se Vase price...podsjetite me.
Pozdrav,
ObGyn
bilja-nis
Novi član
Novi član

Post od bilja-nis »

Draga ObGin,
moram da priznam da je Vas odgovor cudan koliko i Vama moje pismo. Ja mnoge strucne stvari u ginekologiji ne znam i ne mogu da razumem Vase odgovore: JOOOOJ!!!! zatim JOOOOOOOOOJ!!! i JOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ!!!
Vidim da se ne slazete sa nacinom mog lecenja ali ne znam sta da misilim o takvom odgovoru. Cak i ako mislite da moj doktor nije strucan postoji nacin kako da to i kazete sto znaci na isto strucan nacin... a ja cu vec sigurno citanjem da razumem o cemu se radi. Sto znaci, ako ja napisem da sam za vreme inseminacije dobila pregnil pre bih volela da mi kazete zasto je to pogresno ( ako jeste ) nego odgovor: JOOOJ!!!
Dakle javila sam se ne iz dosade vec zato sto imam problem a na ovaj nacin ne znam kako mislite da mi pomognete. Mozda je moja greska sto na ovaj nacin pokusavam da saznam nesto vise....
Vise ne bih da Vas uznemiravam kao ni sebe. Odgovorom nisam zadovoljna i cini mi se da slicne vise ne bih podnela.
U svakom slucaju zelim Vam sve najbolje a ja zaista verujem u sebe i procenu da je lekar koji me leci zaista dobar. Ovim sam samo zelela da cujem eventualno druga iskustva i Vase kao strucnog lica....
Jos jednom sve najbolje!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Biljo,
Ja se Vama nisam javila iz dosade, nego da Vam pomognem informacijom.
Prvo niste se javili sa kompletnim podacima ! ali ja sam Vam ipak odgovorila. Da sklopim kompletnu sliku Vaseg problema i lijecenja potrebne su mi dodatne informacije ( ljepljiva...kako postaviti pitanje na forumu ginekologija ).

Izvinjavam se na moje JOOOOOOOJ-s ali oni nisu bili odgovor na Vase pismo i podatke, nego na nacin lijecenja Vaseg ginekologa, jer njegovi terapeutski postupci asistirane reprodukcije jesu totalno nelogicni i pogresni.

Zasto ?

1. ne znam sta znaci to sa klomidom...4,4,3,3...rekoh Vam da mi objasnite.

2. Metoda persuflacije je napustena metoda procjene prohodnosti jajovoda !!! radi se histerosalpingografija sa kontrastom i odmah dobijete odgovor, da li su Vam jajovodi propusni ili ne, jedan ili dva ili nijedan...ILI laparoskopija sa kontrastom.

3. Pregnyl jeste cisti FSH ili folikulo stimulirajuci hormon, koji kao i klomid izaziva regrutaciju i sazrijevanje folikula jajnika. Nema nikakve logike davati Pregnyl u vrijeme kada se radi inseminacija, i to mi govori da Vas ginekolog nema pojma sta radi, izlaze Vas nelogicnim terapijama i trosku. Zanima me kako je on zakljucio kada treba raditi inseminaciju i da ste Vi ovulirali ?

4. Evo jos jedan totalno bezrazlozni i da ne kazem suludi ! tretman
Tada sam zbog zaostalih folikula od 26 dana pocela da pijem Utrogestan sve dok se nije desio spontani. U medjuvremenu sam primala na cetiri dana pregnil.
...pitajte ga zasto on Vama daje FSH ako ste trudni ?! Stimulise jajnike da ponovo proizvode folikule ????

5. Ja radim kao ljekar 15 godina. Prvo sam zavrsila specijalizaciju iz ginekologije i akuserstva u Beogradu a onda drugi put u Kanadi i za ovih 15 godina nikada nisam cula niti vidjela niti procitala da neko lijeci endometritis ubrizgavanjem antibiotika u matericnu duplju, nikad !!!
da li Vam to nesto govori ? ili Vi jos uvijek vjerujete da je Vas ginekolog dobar izbor za Vas ?

Procitajte i ovaj post u kome sam detaljnije odgovarala na pitanja jednom paru koji ima problem infertiliteta i lijeci se u cuvenim IVF klinikama u Beogradu, pa mozda nesto korisno i tamo procitate.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 6....dakle to je potpuno pogresan pristup...to ne znaci da se Klomid i Pregnyl ne mogu kombinovati ali ne na nacin na koji to radi Vas dr.

Zao mi je sto sam svojim cudjenjem izazvala Vasu anksioznost i sumnju ? u kvalitet rada Vaseg ginekologa ( pa ostali ste trudni 2X sa njegovim metodama onda zasto sumnjati ???? ), ali se pitam da li ste ostali trudni zato sto se to desilo jer ste zdravi i ne trebate njegovu pomoc ili zato sto Vam je on 'pomagao' ?

Za komentare o pristupu lijecenja Vaseg ginekologa kad je u pitanju ART / assissted reproductive technique / se necu izvinjavati, jer ostajem pri zakljucku da je potpuno nesuvisla. To ne znaci da Vas ginekolog nije dobar covjek ili Vama ne zeli dobro kao pacijentu, nego da ne zna i da mu treba dodatno obrazovanje.

Zelim Vam sve najbolje i skoru trudnocu.
Pozdrav,
ObGyn
bilja-nis
Novi član
Novi član

Post od bilja-nis »

Posto sam se malo smirila celu ovu temu ne mogu tek tako da zanemarim jer vidim da ljudi citaju moje pismo kao i Vas odgovor...
Dakle, neke stvari ni meni nisu jasne pa ako Vi niste toliko ljuti da mi odgovorite .....bila bih Vam zahvalna:
dakle, prvo da odgovorim na osnovna pitanja:
imam 32 godine, pre ova poslednja dva spontana u roku od novembra do kraja januara nisam nikad bila u drugom stanju. Do 18. godine bila sam dosta mrsava pa sam se naglo ugojila i od tog vremena su poceli problemi sa izostankom menstruacije. Na kraju se sve svelo na nekih 4 menstruacija godisnje. U medjuvremenu imala sam veoma retko neka krvarenja" koja su u stvari bili tamno braon boje. Sada mi je menstruacija redovna na 30-31dan.
Sto se klomifena tice moram da objasnim da moj lekar do te doze nije dosao napamet vec sam pocela da pijem po dva klomifena ( ukupno pet dana ) od treceg dana menstruacije. Prvi put jajnici su reagovali ali desilo se sledece: doktor mi je svaki drugi dan radio folikulometriju i folikuli su rasli ali sporo i ne onako kako je ocekiano. Tako je 16-og dana izmereno 16x15 i na levom i na desnom. Na sldecem ultrazvuku ( za dva dana ) folikuli na desnom ostali isti dok su na levom poceli da se smanjuju. Pocela sam da pijem endometril i posle nekoliko dana dobila. Sledecu ciklus povecana mi je doza klomifena na tri tabletice dnevno pet dana ( pocela sam od treceg dana menstruacije ). Na tu dozu su jajnici dobro reagovali sto znaci redovna kontorla svaki drugi dan do 15 dana i na kraju velicina od 20x18. Sledeceg dana pregledom ultrazvuka tog folikula nije bilo pa je po recima mog doktora logicno doslo do ovulacije. Zatim sam sledeceg meseca imala inseminaciju, menstruacija mi je kasnila 2 nedelje ali test nije pokazao pozitivno. Analizu krvi nisam radila jer sam bila u inostranstvu. Kada sam se vratila sledeci mesec sam uzimala klomifen ali se desilo isto da su folikuli narasli i poceli da se smanjuju. Zato je lekar povecao dozu na 4 klomifena prva dva dana a zatim po tri ostala tri dana. Na tu dozu odlicno reagujem pa sam tako i ostala oba puta u drugom stanju.
Moj lekar nije mlad ( ne znam tacno koliko godina ima ) ali sam primetila da ima puno pacijentkinja iz Nisa kao i puno njih koje dolaze iz drugih gradova. Do sad nisam primetila niti cula da je neka od njih nezadovoljna lecenjem. Da napomenem da sam iz mnogo izvora saznala da je jedan od boljih ginekologa u Nisu i da je mnogim zenama pomogao da ostanu u drugom stanju i da iznesu zdravu trudnocu do kraja.
Vezano za Vas komentar o kombinaciji utrogestana i pregnila pronasla sam jedan tekst na internetu pa bih Vas zamolila da ga i Vi prokomentarisete:
-------------------------------------------------------------------------------------
Rana trudnoća
Test na trudnoću mi je bio pozitivan, ali se još uvijek ne smjem radovati skroz, jer menstruacija mi kasni tek 5 dana. Otišla sam jutros ginekologu i napravljen mi je ultrazvuk. U materici se vidi mala kružna formacija 4,8mm. Valjda je to plod. Doktorica mi je rekla da dođem ponovo za 10 dana, da bismo bile sigurne. Inače prepisana mi je terapija Progesteron injek. svaki peti dan i svaki treći dan injek. Pregnil. S obzirom da sam imala jedan spontani pobačaj prije nekoliko godina, i ovo je dugo željena trudnoća, pretpostavljam da je doktorica dala takvu terapiju radi preventive.Zanima me Vaše mišljenje vezano za ovu terapiju, i da li bi po Vašem mišljenju trebala uzimati još nešto(npr.folnu kiselinu,ili Tokoferol)? Da li su bolje tablete Progeserona ili mislite da je svaki 5.dan dovoljno. Molila bih Vas da mi odgovorite to prije, jer sam pomalo zbunjena i uplašena i sve se bojim da u nečemu ne zakasnim vezano za terapiju. Inače imam 33 god.

UZV dijagnostika tako rane trudnoće je nesigurna. Treba ju nadopuniti
laboratorijskom pretragom krvi na beta HCG i ponoviti za tjedan dana.
Terapija koja vam je propisana primjenjuje se za zaštitu rane trudnoće ivaša doktorica je mišljenja da je za vas upravo ova najprimjerenija. Od
ostale terapije možete uzeti Prenatal kapsule jer sadrže vitamine i
minerale koji se preporučavaju u trudnoći.

-------------------------------------------------------------------------------------
Pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Idemo dalje...uz kafu...
Posto sam se malo smirila celu ovu temu ne mogu tek tako da zanemarim jer vidim da ljudi citaju moje pismo kao i Vas odgovor...
Dakle, neke stvari ni meni nisu jasne pa ako Vi niste toliko ljuti da mi odgovorite .....bila bih Vam zahvalna:
JA NISAM UOPSTE LJUTA NA VAS …
dakle, prvo da odgovorim na osnovna pitanja:
imam 32 godine, pre ova poslednja dva spontana u roku od novembra do kraja januara nisam nikad bila u drugom stanju. Do 18. godine bila sam dosta mrsava pa sam se naglo ugojila i od tog vremena su poceli problemi sa izostankom menstruacije. Na kraju se sve svelo na nekih 4 menstruacija godisnje.
STEKLI STE PREKOMJERNU TEZINU I PRATECU OLIGOMENOREJU SA ANOVULATORNIM CIKLUSIMA, MOGUCA INZULIN REZISTENCIJA ? MOZDA BI METFORMIN BIO LIJEK IZBORA ZA VASE ANOVULATORNE CIKLUSE ?
U medjuvremenu imala sam veoma retko neka krvarenja" koja su u stvari bili tamno braon boje. Sada mi je menstruacija redovna na 30-31dan.
KAKO SE OVO DESILO ?
SPONTANO ?
ILI STE IZGUBILI KILOGRAME ?
ILI SU CIKLUSI POSTALI REDOVNI OD KADA PIJETE KLOMID ?
Sto se klomifena tice moram da objasnim da moj lekar do te doze nije dosao napamet vec sam pocela da pijem po dva klomifena ( ukupno pet dana ) od treceg dana menstruacije. Prvi put jajnici su reagovali ali desilo se sledece: doktor mi je svaki drugi dan radio folikulometriju i folikuli su rasli ali sporo i ne onako kako je ocekiano. Tako je 16-og dana izmereno 16x15 i na levom i na desnom. Na sldecem ultrazvuku ( za dva dana ) folikuli na desnom ostali isti dok su na levom poceli da se smanjuju
PRESTALI SU DA RASTU I SLAZEM SE DA JE OD OVOG CIKLUSA TREBALO ODUSTATI.
Pocela sam da pijem endometril i posle nekoliko dana dobila.
A ZASTO ENDOMETRIL ako imate redovne cikluse ?
Sledecu ciklus povecana mi je doza klomifena na tri tabletice dnevno pet dana ( pocela sam od treceg dana menstruacije ). Na tu dozu su jajnici dobro reagovali sto znaci redovna kontorla svaki drugi dan do 15 dana i na kraju velicina od 20x18. Sledeceg dana pregledom ultrazvuka tog folikula nije bilo pa je po recima mog doktora logicno doslo do ovulacije.
PROPAO CIKLUS, ZATO STO NIJE MJERENA VISINA LH A NE UZ, JER AKO NEMA VODECEG FOLIKULA NA UZ VI STE VEC ZAKASNILI ZA INSEMINACIJU. CIM LH TEST POSTANE POZITIVAN A MJERI SE U JUTARNJIM CASOVIMA TREBA DA VAS PARTNER ODNESE SPERMU DA SE PRIPREMI, I DA TOG PRIJEPODNEVA IMATE INSEMINACIJU I TAKO 2 UZASTOPNA DANA. AKO DOBIJATE PREGNYL SA CILJEM DA S IZAZOVE OVULACIJA ONDA JE POTREBNO NAKON DATE INJEKCIJE PREGNYLA DA BUDETE INSEMINIRANI 36 SATI POSLIJE I TO JEDANPUT.
Zatim sam sledeceg meseca imala inseminaciju
( DA LI VAS GINEKOLOG PRIPREMA SPERMU KROZ SWIM UP TEHNIKU ILI VAS INSEMINIRA SA SVJEZOM SPERMOM ? MOZET LI OPISATI KOJA UPUTSTVA IMA VAS SUPRUG PRIJE DAVANJA SPERME ?),
menstruacija mi je kasnila 2 nedelje ali test nije pokazao pozitivno. Analizu krvi nisam radila jer sam bila u inostranstvu. Kada sam se vratila sledeci mesec sam uzimala klomifen ali se desilo isto da su folikuli narasli i poceli da se smanjuju.
OVDJE JE TREBALO STATI.
Zato je lekar povecao dozu na 4 klomifena prva dva dana a zatim po tri ostala tri dana
MORAM RECI DA OVAJ PROTOKOL NISAM VIDJELA NIKADA KOD MOJIH KOLEGA ENDOKRINOLOGA.
Na tu dozu odlicno reagujem pa sam tako i ostala oba puta u drugom stanju.
Moj lekar nije mlad ( ne znam tacno koliko godina ima ) ali sam primetila da ima puno pacijentkinja iz Nisa kao i puno njih koje dolaze iz drugih gradova. Do sad nisam primetila niti cula da je neka od njih nezadovoljna lecenjem. Da napomenem da sam iz mnogo izvora saznala da je jedan od boljih ginekologa u Nisu i da je mnogim zenama pomogao da ostanu u drugom stanju i da iznesu zdravu trudnocu do kraja.
ODLICNO, JOS JEDAN RAZLOG DA OSTANETE NJEGOV PACIJENT NAROCITO AKO NEMATE BOLJEG. PRICATI SA PACIJENTIMA I SA DRUGIM GINEKOLOZIMA KAO STO VIDITE NIJE ISTI NIVO RAZMJENE INFORMACIJA.
MENE SAMO ZANIMA DA LI VAS GINEKOLOG IMA IKAKVU DATA BAZU SVOG RADA ?
PROTOKOLA ZA LIJECENJE INFERTILITETA ?
USPJESNOSTI NJEGOVIH METODA SA BROJEM PACIJENATA I OSTVARENIH TRUDNOCA NA GODINU DANA ?
ILI JE SVE BAZIRANO NA KAFANSKOM MARKETINGU REKLA-KAZALA ?

A SADA KOMENTARI VEZANO DA PREGNYL ( koji nije FSH kao sto ja rekoh u prethodnom postu misleci na Metodrin, nego HCG - humani horionski gonadotropin , jer sam nasla u postu jednog drugog pacijenta, da je cuvena privatna klinika u Bgd davala taj protocol pacijentima, pa sam napisala odgovor Vama - inspirisana tim postom I zamijenila Pregnyl sa Metodrinom IZVINJAVAM SE ZA TU GRESKU ).

Pregnyl jeste hormon HCG, koji se koristi za stimulisanje/izazivanje ovulacije. Daje se SAMO ONDA kad imate na UZ dovoljno zrele folikule I zreo endometrijum, da folikuli mogu da prsnu = ovuliraju, I oslobode jajnu celiju I da je endometrijum zreo ( sto se isto mjeri UZ kada I velicina folikula ) da moze tu istu oplodjenu jajnu celiju prihvati I omoguci joj implantiranje . DAVATI PREGNYL KADA SU NA ULTRAZVUKU NEZRELI FOLIKULI JE NEPOTREBNO I NELOGICNO, JER TAKAV NEZREO FOLIKUL NECE PRSNUTI!!! STO SE POKAZALO VEC TACNIM U VASEM SLUCAJU, KAO I AKO PRSNE NECE BITI OPLODJENA NITI PREZIVJETI.

JEDINO STO SAM VIDJELA KOD NEKIH KOLEGA KOJI RADE U IVF KLINIKAMA KOJI KORISTE PONEKAD LIJEKOVE BEZ IKAKVE LOGIKE KAKO BI POPRAVILI VLASTITU USPJESNOST JESTE DA DAJU ESTROGEN I PROGESTERON ODMAH POSLIJE IZVEDENE INSEMINACIJE/IVF-A, DA BI ‘POMOGLI’ SA PROGESTERONOM DA SE IMPLANTIRA JAJNA CELIJA, IAKO TAJ POSTUPAK NEMA NIKAKAV DOKAZ U EBM LITERATURI DA JE TO SVRSISHODNO I OPRAVDANO.

O KOMENTARU KOJI STE NASLI NA PLIVINOM WEBSITU OD STRANE Prim. dr. Nada Vagić (rođ. Badalin) ( specijalist ginekologije i porodništva kojoj su uža područja interesa problemi klimakterija, postmenopauze te multidisciplinarni pristup rješavanju tegoba toga razdoblja i prevencija kasnijih posljedica, osteoporoze, oboljenja krvožilnog sustava, tegoba mokraćnog sustava i promjena u spolnom životu; kontrola trudnoće, kontracepcija u svim životnim dobima; promjena na grlu maternice.) A NE ASISTIRANA REPRODUKCIJA ILI IVF, NEMAM KOMENTARA, I MISLIM DA U SVOM POSTU ONA SAMO ‘AMINUJE’ TERAPIJU KOLEGICE A NE OBJASNJAVAJUCI STA I ZASTO, KAO STO JA TO CINIM. Evo sta ona kaze:

“Terapija koja vam je propisana primjenjuje se za zaštitu rane trudnoće ( OVO JE CISTA GLUPOST jer ne postoji terapija za zastitu rane trudnoce ) I vaša doktorica je mišljenja da je za vas upravo ova najprimjerenija. Od ostale terapije možete uzeti Prenatal kapsule jer sadrže vitamine I minerale koji se preporučavaju u trudnoći.”

Svi koji su elektronski pismeni, sto obicno u nasoj zemlji podrazumijeva u najmanju ruku I prosjecni nivo obrazovanja, znaju da su vitamini I folna kiselina neophodne za normalan razvoj embriona. Koliko ste Vi to informacija dobili u ovom odgovoru ?

Moj savjet za Vas jeste:
Ako ste gojazni skinite kilograme. Trazite od Vaseg doktora da uradi test na insulin rezistenciju I ako je pozitivan pocnite da pijete Metformin ( o kome sav vec pisala – pretrazite diskusije ) koji moze da produkuje ovulatorne I redovne cikluse a ako ne da se sa njim uzima I Klomid. Mozda ce se I doza klomida neophodna za ovulaciju smanjiti sa uzimanjem metformina.
SRECNO.
Pozdrav,
ObGyn
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

obgyn napisao:JEDINO STO SAM VIDJELA KOD NEKIH KOLEGA KOJI RADE U IVF KLINIKAMA KOJI KORISTE PONEKAD LIJEKOVE BEZ IKAKVE LOGIKE KAKO BI POPRAVILI VLASTITU USPJESNOST JESTE DA DAJU ESTROGEN I PROGESTERON ODMAH POSLIJE IZVEDENE INSEMINACIJE/IVF-A, DA BI ‘POMOGLI’ SA PROGESTERONOM DA SE IMPLANTIRA JAJNA CELIJA, IAKO TAJ POSTUPAK NEMA NIKAKAV DOKAZ U EBM LITERATURI DA JE TO SVRSISHODNO I OPRAVDANO.

Ako mogu samo da dam kratak komentar.

Da, u Bg posle IVF-a prepisuju 3x2. Zbog visoke cene i nekih mojih ubedjenja ja sam sama smanjila na 3x1, posle sam se pitala da mozda zbog toga nije uspelo. Sada sam jos vise sigurna da sam dobro postupila i razmisljam da li uopste da ga koristim u novom postupku jer ce mi opet prepisati 3x2, i to Vlaisavljevic. Isto tako radi u Mariboru, i isto u Podgorici. Saznala sam da u Svedskoj daju 1x1.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

meni su posle iui prepisali utrogestan 3x2 oralno.
jako tesko sam ga podnosila.
imala sam vrtoglavice, dezorjentiranost, nagle promene raspolozenja, od neobjasnjivog placa do iznenadnog smeha, sve u roku od 60 sek, i jos mnogo drugih stvari kojih se ne mogu setiti, ove sam najvise zapamtila.

pogotovo me je nerviralo to sto se utrogestan prodavao bez prevoda, na grckom jeziku. apotekari i moj muz su mi rekli da bespotrebno panicim i da lekar svakako zna sta radi cim mi je prepisao toliku dozu.
bilja-nis
Novi član
Novi član

Post od bilja-nis »

Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom ali uradila sam ponovo inseminaciju i nadam se tamo pred kraj meseca.... mada bila su dva folikula od 23x21 pa videcemo vec....
Inace, vezano za pitanje o mojim kilogramima ja sam ih vec jos pre pet godina "skinula" ali to mi nije sredilo ciklus. Medjutim, otkad sam pocela da pijem pregnil ( i jedno vreme endometril) sve se sredilo. Doduse, mozda je kratko vreme od godinu dana da kazem da je sve u redu mada se ja vise ne opterecujem kao pre zbog toga.
Samo sam htela jos da pitam OBGin koji su sve nacini za lecenje upale endometrijuma kao i zapaljenje jajovoda? Sad ne vezano za moj slucaj stvarno me to interesuje? Sta bi sve trebalo da se uradi?
Jos jedna ispravka: u proslom pismu sam samo htela da pitam za misljenje o terapiji pregnila i progesterona ( kao o zastiti rane trudnoce ) a ne da dovedem u pitanje ulogu vitamina u trudnoci.... a posto sam dobila nekakav odgovor na to ne bih vise da polemisem o tome.
Hvala na odgovoru!
bilja-nis
Novi član
Novi član

Post od bilja-nis »

i jos nesto,
sto se tice utrogestan-a ja sam ga pila 2x2 i moram reci da meni stvarno nije izazivao nikakve tegobe. Tada sam se cak fenomenalno osecala! Znam samo da mi se stalno spavalo... Ali sam zato primetila, pre poslednjeg spontanog ( tada ga nisam uzimala ), da se stvarno drugacije osecam. Imala sam mnogo vise bolova nego prvi put i bila sam mnogo vise uznemirenija. Da li je zbog toga ili ne, ne znam.
bilja-nis
Novi član
Novi član

Post od bilja-nis »

pogresila sam: umesto da kazem da sam pila bromokriptin ja sam napisala pregnil...
TinaT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 10:45 pm

Post od TinaT »

Draga Biljo,
Leci nas, po svemu sudeci, isti doktor. Citajuci tvoje pismo prepoznala sam se u svemu jer su koriscene potpuno iste metode lecenja. Tek tada sam sve shvatila. Od pocetka (pocela sam sa lecenjem pre tri meseca) sam sumnjala da nesto ne stima jer sam cula da sve zene prolaze kroz potpuno isti tretman: ultrazvuk, folikulometrija, persuflacija, Uti bar sedam puta uzastopno i sl. Ne zelim ovim da te obeshrabrim niti da te pokolebam, ali mislim da treba da se obratimo jos nekom za savet. Ja vec sutra idem kod drugog ginekologa da potvrdi ili opovrgne ovaj nacin lecenja. Nase zdravlje je u pitanju, zar ne? Pozdrav i srecno!
Odgovori