Sekret, ranica i ostalo

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sekret, ranica i ostalo

Post od Cat »

Godinama vec imam manje ili vise pojacan sekret zuckaste do bas zute boje i III grupu. Isla sam pre par nedelja na analizu cervikalnog brisa i nije izolovano nista, ni bakterije ni gljivice. Nije mi jasno odakle mi sekret onda. Da li od ranice na grlicu? Otkrivena je pre 6 meseci (moguce da je tu od ranije ali sigurno ne duze od sekreta) ali nisam isprva stekla utisak da je to toliko hitno srediti. Poslednja dijagnoza u decembru bila je "eritroplakija promera 10mm koja na dodir malo krvari" (imala sam sukrvicu dva dana posle pregleda). Sad sam na terapiji Gynodaktanolom i Orvagilom (vaginalete) i cekam termokoagulaciju. Imam 26 godina.

Zanima me nesto: pre dve godine isla sam na termovizijski skener i doktor mi je rekao da imam upalu jajnika, medjutim niti ja imam bolove niti je ginekolog ista video na pregledu (doduse, nisam isla na ultrazvuk). Planiram da uskoro odem na ultrazvuk ali je komplikovano jer sam student i nemam osiguranje tako da sve placam pa idem kad mogu.

Hvala na odgovoru :)
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Mali update: pitanje je šta su mi uopšte analizirali iz tog cervikalnog brisa pošto su mi uzeli samo jedan a na nalazu piše samo "vrste pregleda koji se traži: bakteriološki i mikološki", ništa hlamidija i slično. :( Verovatno ću morati na dalje analize...
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Pa kakvi su nalazi ?
amarina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 19, 2006 6:54 pm

Post od amarina »

I ja sam imala slican problem (mozes naci moje pitanje sekret-sve analize su OK). Doktorka kod koje sam naknadno bila rekla mi je da ranica moze izazvati pojacan sekret zato sto te celije koje se nalaze unutar kanala grlica materice izlaze na grlic (ja ovo laicki, slikovito opisujem, meni je doktork to bukvalno nacrtala), i iritirane zbog drugacije sredine u kojoj se nadju luce sekret. Takodje mi je rekla da ce sekret uvek postojati dokle god je ranica tu, nij emi preporucila otklanjanje ranice sve dok su analize OK, i dok je PA dobar.
Ne zameri na ovakvom opisu jer nisam strucna samo sam imala slican problem.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

U delu za mikrobioloski nalaz pise 'aerobnom i anaerobnom bakterioloskom kultivacijom brisa cerviksa nisu izolovane bakterije; mikoloskom kultivacijom nisu izolovane gljivice'.

Imala sam ranije nezasticene odnose pa sam htela da idem na analizu da iskljucim mogucnost da sam se necim zarazila. Ako nesto znaci bilo mi je vrlo neprijatno kad su mi poslednji put uzimali bris grlica, prakticno bolno a drugarica me je zabrinula kad je rekla da ranica moze da bude izazvana hlamidijom.

Da li mogu da uradim termokoagulaciju pa da se posle eventualno lecim ili treba prvo odraditi ostale analize (ako ih ima) pa posle sanirati ranicu?
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

amarina napisao: Doktorka kod koje sam naknadno bila rekla mi je da ranica moze izazvati pojacan sekret
Znam, i meni su to rekli ali sam sekret imala i pre ranice (doduse, ne znam kad se tacno pojavila). Meni su godinama prepisivali vaginalete (uglavnom kombinaciju antibiotik+antimikotik), stavljala sam i Povidon jod i mozda sam jednostavno iziritirala organizam. Znam da vagina nije sterilna, u srednjoj skoli sam imala pojacan sekret ali je bio providan/belicast a ovo sto sad imam mi nikako ne deluje normalno i opterecuje me.
amarina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 19, 2006 6:54 pm

Post od amarina »

Kao sto rekoh nisam strucna ali kako sam ja razumela moju doktoricu dok ima ranice bice i sekreta, ali prvi put kad su mi dijagnostikovali ranicu odmah je uradjen bris na hlamidiju, miko i ureaplazmu, bakterioloski bris i gljivice grlica i bakterioloski bris vagine da se iskljuce bakterije koje mogu izazvati upalu grlica a samim tim i pojavu ranice.
Ako vec nisi uradila nesto od ovoga pitaj dr. da ti uradi sve analize, bris hlamidije se radi posebno tj. razmazuje se na plocicu.
Imala sam terapiju tusiranja grlica albutolom (ovo verovatno nije pravi naziv za taj rastvor ali je nesto slicno), posle ovoga mi je na svakoj kontroli grlic bio OK.
ni meni ne bi sve ovo radili da ja nisam panicno svaki put zapitkivala sta sve moze da mi bude i skoro na svoje insistiranje radila sve analize.
Sto se tice spaljivanja ranice konsultovala sam se u vezi toga i obzirom da kod mene sekret nije obilan i javlja se periodicno, doktorka je rekla da sve dok mi ne smeta i dok su rezultati OK nema potrebe za tim, ne moze biti nikakvih posledica ako se uradi.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

za cat...potrebno je uraditi cervikalnu kulturu na hlamidiju, a onda krioterapiju, ako to radi vas ginekolog.
Za amarinu...albothyl moze da ima kancerogeno djelovanje na stanice grlica i davno je napustena terapija za lijecenje eritroplakije.
Dobro zdravlje.
obgyn
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Samo na hlamidiju? Ne treba ono sto je amarina spomenula - analiza na mikoplazmu, ureaplazmu i bakterioloski bris vagine?

Za krioterapiju cu morati da vidim, znam da je spaljivanje malo zastarelo ali nazalost izgleda da svi samo to rade...

Hvala puno na pomoci.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Cat pa vec su vam uradili bakterioloski bris grlica i mikoloski i ne znam sta su nasli...lijeceni ste Gynodactanolom i Orvagylom bez nalaza ! ostaje jedino hlamidija koja je najcesce prisutna medju seksualno aktivnim i koja moze da izazove najvece posljedice...i krioterapija.
era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

Post od era »

Ja sam imala iste probleme (nadam se da je proslo vreme). Imala sekret 3 grupe pojacano lucenje, svrab i naravno ranicu velicine 10mm (potvrdjenu kolposkopiom). PAPA test mi je cin II (sto se meni ucinilo bitnim jer koliko znam on pokazuje da te promene nisu mnogo strasne). Posto lecim sterilitet vrlo cesto sam radila briseve i u zavisnosti od laboratorije bili su ili uredni ili se pojavila ureaplazma. Na zadnjem testu su mi otkrili ureaplazmu i klamidiju u tragovima (to je 10 laboratorija u kojoj sam bila). Lekar mi je pripisao terapiju antibiotika da bi eliminisao bakterije i cim je bris bio sterilan uradila sam krioterapiju. Od tada je proslo dva meseca i sad se osecam odlicno, nestao je svrab i pojacan sekret, cak mi je doktor rekao da sad imam vise sanse da ostanem u drugom stanju jer kod mene je sve uredu, jedino je suprugov spoermogram na donjoj granici.
Inace krioterapiju sam radila u Beogradu, privatno u klinici Papic
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

obgyn napisao:Cat pa vec su vam uradili bakterioloski bris grlica i mikoloski i ne znam sta su nasli...lijeceni ste Gynodactanolom i Orvagylom bez nalaza !
Poslala sam vam pp, ne znam da li ste dobili...u svakom slucaju nije vazno. Dali su mi vaginalete odmah posle pregleda, pre nego sto su uopste stigli nalazi (prvo su mi odredili grupu sekreta, onda sam ja insistirala da mi uzmu bris i posalju na analizu) ali ja ih nisam uzimala dok nisam uradila analizu jer mi je bilo dosta lecenja naslepo. Znam da to nije u redu i da pacijent treba da slusa lekara ali eto. Potrudiću se da uradim i test na hlamidiju pa ću videti šta dalje.
Marty Maraskino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 9:43 pm

Post od Marty Maraskino »

Drage moje, mene su jako lose, nestrucno lecili godinu dana, dok se ja sama nisam raspitala i uradila dodatne analize i otkrila ureaplazmu. Za nesto vise od godinu dana potrosila sam oko 200 vaginaleta!!! Sve po savetu gionekologa. Na kraju se to, valjda, kako ja kapiram, pretvorilo u cervicitis chr.,kolpitis, sta vec, cum metaplasia simplex epithelli superfitialis.
Ok, svi kazu da nije strasno, daleko bilo, ali sigurna sam da je to posledica nestrucnog lecenja, odokativnog, tipa "hajmo isprobati sve produkte na trzistu, neki ce i upaliti".
Radili su mi u Narodnog Fronta i termokauterizaciju, odmah na licu mesta posle biopsije, verujuci mi na rec da mi je PAPA uvek bio II grupa; stvarno je grozna, srednjevekovna tortura (uhvatili me na prepad, nisu mi ni rekli sta ce da mi rade).
Juce mi je BabyRapid bio pozitivan, poslednja menstruacija pre tacno 31 dan. Verujem da sam u drugom stanju, "radili" smo na tome, pila sam folnu kiselinu, grudi su mi "ogromne", ali mi je ginekolog rekao da je rano za proveru UZ i da dodjem u subotu kod njega privatno na UZ (kao tad ce vec moci - fazoni). Odbila sam, pa mi je dao uput i da proverim krvnu sliku i urin (nista vise).
Sta da radim?
Da idem u Front s obzirom da tamo vec imam karton i "istoriju kasapljenja" ili negde drugde?
Naglasavam da nemam novca.
hvala.
Marty Maraskino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 9:43 pm

Post od Marty Maraskino »

Izvinjavam se, upravo sam skapirala da drugom delu poruke noije mesto u ovoj temi, sta cu, morala sam da se izjadam.
Pozdrav.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

amarina napisao: Imala sam terapiju tusiranja grlica albutolom (ovo verovatno nije pravi naziv za taj rastvor ali je nesto slicno), posle ovoga mi je na svakoj kontroli grlic bio OK.
Ja sam sredila da odem u dom zdravlja da ne plaćam makar preglede i briseve (kad već plaćam lekove) i tu me dočekali sa Albotilom. Koliko para toliko muzike.

Prvi put je još bilo OK, boluckalo je ali je prošlo. Kad sam ponovila tuširanje za par dana, užas. Toliko me je peklo i bolelo da sam jedva došla kući i morala da odležim jedan sat. Posle sam se "ljuštila" tri dana. Sekret naravno i dalje imam, plus me je od pre 2-3 dana uhvatio užasan svrab, sva mi je sluzokoža upaljena. Da li sam dobila i gljivice ili šta već, videće se, čim skupim pare da platim pregled i bris privatno. :(

Zna li neko gde se u Novom Sadu radi krioterapija? Da li je to najsavremenija metoda rešavanja problema?

obgyn: šta fali termokoagulaciji, da li nije efikasna ili je samo ne preporučujete jer postoji bolje rešenje?
Odgovori