MOLIM VAS za tumacenje rezultata !

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

MOLIM VAS za tumacenje rezultata !

Post od andjelija81 »

Nisam znala gde da stavim ovu temi, da li u ginekologiju ili onkologiju ( :cry: ), pa sam je stavila ovde. Ako treba, neka je moderatori premeste gde treba.
Radi se o mojoj mami. Pre par meseci je imala upalu dojke, posle cega je dobila uput za UZ dojke. Inace, imala je 80-tih godina takodje nakoliko puta upale dojki.

EHO dojki (od 28.08.2008.)

Obostrano dojke su fibrolimatoznog tipa sa obostrano pojedinacnim mikorocisticnim promenama.
Obostrano retromamarno izrazito naglaseni diksusi u grupaciji iz kojih se formiraju pojedinacne cisticne promene dimenzija od 4 do 6 mm gusceg sadrzaja od kojih levo retromamarno jedna cisticna promena ima lobulirani izgled i septirana je. Dijametar diksusa u najvecem delu je od 3,8 mm levo, desno do 3,2 mm. Nesto grublji Kuperovi ligamenti dominantno levo daju posteriorni efekat. Levo retromamarno suspektna hipoehogena zona nepravilnog oblika ali bez jasno formiranog posteriornog odjeka. Obostrano u aksilama pojedinacni ln dimenzija levo 4,7 mm, desno do 10,3 mm lipomatoznog centra.
Neophodno je uraditi mamografski pregled u najkracem vremenskom intervalu.

Nativna mamografija u standardnim projekcijama ( 17.09.2008.)

Prema ACR klisifikaciji dojka pripadaju kategoriji 3 gde je prisutna fibrolipomatozna komponenta medijalno sa rezidualnim zlezdanim parenhimom retroareolarno i ka lateralnim kvadrantima.
Zljezdani parenhim displazno izmenjen po tipu fibrocisticne diplazije sa brojnim mikro i makronodularnim senkama pojedini u sumaciji bez mogucnosti radioloskog diferentovanja posebnih TU senki.
U retromamarnom prostoru leve dojke /masnim tkivu/ izdvaja se zona "grupisanih" mikrokalcifikacija/ da se javi onkoloskom konzilijumu !!! / nije adekvatno uradjena CC projekcija/ nije obuhvacena pregledom opisana zona/
Koze, potkozno tkivo urednog nalaza.
Pojedinacne kalcifikovane mikrociste levo.
U donjem spratu aksila nema uvecanih i patoloski izmenjenih ln.
Kontrolna mamografija za 12 meseci !

Molim vas da mi protumacite nalaze i kazete nam o cemu se radi jer nama niko nista nije rekao. Doktor procita nalaze koje posle mi preuzmemo na salteru i to je to. Zakazali smo za utorak popodne pregled kod njene doktorke, ginekologa da odnesemo nalaze, a onda da vidimo kako se taj konzilijum zakazuje.
Vidim da se stalno pominje leva dojka, a upravo je i imala upalu leve dojke pre par meseci.
MOLIM VAS napisite mi da je je u pitanju tumor ili sta i cemu da se nadamo. :cry: :cry: :cry:
gwinet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 5:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gwinet »

Mislim da nije nista jako oybiljno samo benigne promene koje svakako moraju da se potvrde kod onkologa
kad je mojoj majci ustanovljen kancer na dojci na nalazu je to jasno i pisalo
ovakav nalaz zahteva mamografiju na svakih 6 meseci zbog promena koje mogu kasnije da prave probleme
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Hvala Bogu da se neko javio !!
gwinet, znaci na nalazu mamografije je tako jasno pisalo, da je u pitanju tumor? Bas sam isprepadala zestoko danas. . . .Daj Boze samo da sve bude u redu. :roll:
Kako je sada tvojoj mami?
Kako ide to na onkoloskom konzilijumu?
Pretpostavljam da razmatraju sta da rade sa njom, da li treba da se radi biopsija, operacija isl. . ..? :(
POZZ
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Neka se javi jos neko, molim vaaaaaaaaaaaas !!! :(
gwinet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 5:12 pm

Post od gwinet »

nemoj da se sekiras ,sasvim sam sigurna da nije jako opasno
kod moje majke je vec na ultrazvuku postavljena dijagnoza da se radi o tumoru malignih karakteristika, na mamografiji je to kasnije jasno potvrđeno. operacijom je odstranjena jedna dojka a na onkoloskom konzilijumu je data preporuka za dalje lecenje
u njenom slucaju nije bilo zracenja samo blaga hemoterapija jer je operacija urađena na vreme.tumor je kako oni kazu bio u cauri nije zahvatio ni jedan limfni cvor
operisana je 20.12.2004 i do danas je dobro.mamografiju radi na svakih 6 meseci uz sve ostale preglede a ja sam do sada bila 2 puta na ultrazvuku
koliko godina ima tvoja majka
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Moja mama ima 54 godine i jos uvek nije u menopauzi. Svi se cude jer su njene drugarice koje su mladje od nje jos pre par godina izgubile menstruaciju.
Nadam se da ce sve biti ok, bas sam bila u soku prvog dana, sada sam se malo pribrala.
Hvala ti ! :wink:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Moja mama je operisana 12.01. Operacija je protekla normalno, postoperativni tok takodje. Prvi nalza koji stize jos u toku operacija je bio "sumnjiv" pa je doktor insistirao da ga patolozi detaljnije pogledaju.
Posle 10-ak dana je stigao ni taj ponovljen prvi i drugi nalaz sa patologije i oba su bila dobra.
pisalo je:

PRVI NALAZ (materijal uzet na operaciji, ex tempore):
Makroskopski nalaz: zuckast, reznjevit isecak, nepravilno jajastog oblika, promera 90x60x30 mm, na 2 mesta obelezen hiruskim koncem. Na mestu drugog konca tkivo belicasto i sitno zrnasto u precniku 45mm, gde je od strane operatora zaseceno. Na preseku tkivo belicasto, nodularno.
Patoloski nalaz: Dysplasia fibrosa cystica mammae, sa ognjistima sklerizirajuce adenoze, izrazene intraduktalne papilomatoze, mestimicno sa fibrozom, uz apokrilnu metaplaziju i "razbacane" fokuse atipicne lobularne hiperplazije, uz prisutne mikroskopske kalcifikacije.
Pratiti.

DRUGI NALAZ (deo centalnog kvadranta leve dojke, PH)
Makroskopski nalaz: Vise isecaka tkiva: izgleda masnoga tkiva, precnika 10-15 mm, koji su na preseku belicaste boje, displasticnog izgleda.
Patoloski nalaz: Dysplasia fibrosa cystica mammae, sa fokusima atipicne lobularne hiperplazije, sklerozirajuce adenoze, apokrilne metaplazije i mikroskopske kalcifikacije.
Pratiti, uz cesce kontrole.

Kada je psole rezultata bila na kontroli kada je skidala konce, doktor je rekao da je u pitanju bilo "predkancerozno stanje" :( :( :( i da je moralo da se operise jer bi se pre ili kasnije napravio tumor. :o
Rekao je da bi trebalo da uradi mamorgafiju na godinu dana (to pada u septembru), ali bolje da malo prate to, pa da uradi ultra zvuk u maju.

Problem je u sledecem: mama se vec neko vreme zali na bol u drugoj dojci :o :o :o a danas je bas jako bolelo. Sutra je zakazala da ode kod svoje doktorke (ginekologa), pa cemo videti sta ce joj ona reci. Inace, od operacije nije imala menstruaciju (inace nije bas redovna, izgleda da polako prestaje), skoro 2,5 meseca , a pre pet dana je dobila! I pre toga je malo zigala ta druga dojka, a poslednjih par dana kako ima menstruaciju je mnogo jako boli, danas je ceo dan kukala. :cry: Kaze da oseca jake probode kroz dojku koji traju neko vreme pa prestanu i da je nikada pre nije tako bolela. Gore u nalazima se vidi sta je tada vidjemo na drugoj dojci.

Jako se plasim da se nije pojavio tumor na toj drugoj dojci. :cry:

Molim doktore ili nekoga ko se razume da mi sto pre odgovori!!
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Nemoj toliko da brines , pa radili su joj nedavno i ultrazvuk i mamografiju Nisu mogli samo jedno dojku slikati, tako da vjerujem da je bilo sta bilo sumnjivo i na toj drugoj dojci sto je sad boli da bi oni to vec primjetili
Tvoja mama ocito ulazi u klimaks ,i hormoni su se uzburkali, pa je vjerojatno od toga boli
Ali ona svakako treba otici dr
Ja sam prosle sedmice bila kod dr na ultrazvuku dojki jer me uzasno boljela lijva, isto probadajuci bolovi, kao da mi neko nozem ubode po sred bradavice, uh bas je boljelo
Dr kaze da imam ciste, i da je sve ok
A dok me pregledala sto puta mi je ponovila da sve sto boli je dobro
Kao ono najgore ne boli , a ako i zaboli to je vec zadnji stadium kad se vide i druge promjene na dojci
Ne znam koliko sam ti pomogla ali mene je ta dr malo smirila
Javi nam sta je bilo dalje sa tvojom mamom
ne brini previse
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Pavlov, hvala ti puno!!
U pravu si da je snimljena i druga dojka, ali te analize su radjene 28.08. i 17.09. Od tada je proslo dosta vremena . .. moze se desiti da se nesto promenilo. :roll:
Mama je trebalo da danas ode kod ginekologa ali nije, jer je navodno imala puno posla a i dojka je danas manje bolela. Videcemo da u ponedeljak ode na ultra zvuk za svaki slucaj, pa cu znati vise.
Nadam se da ce sve biti ok, jako se brinem. . . :(
Pozdrav i hvala!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Moja mama danas ide na prvi kontrolni ultra zvuk posle operacije!!!! JAKO se bojim .. . :cry: :cry: :cry:

Jutros je mama dosla kod mene u sobu i kaze: meni se nesto pojavilo .. . :o
Ja pogledala, dojka joj na mestu gde je secena crvena i ima cvoric, kaze boli je. .
Tako joj je isto bila crvena dojka kada je imala upalu prosle godine, zahvaljujuci njoj su i pronadjene te "kalcifikacije" :roll:
Nikakve znacajnije smetnje nije imala za svo ovo vreme, sem sto je dojka bolela bas u vreme kad je trebalo da dobije (a nije ni dobila na kraju).

Sad se ja UZASNO bojim!!! Gde bas sad da se to pojavi, na dan pregleda! :o :o :o
Neka nam je Gospod danas u pomoci . . .
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am

verovatno nista ozbiljno

Post od larisabg »

Il se ponovo upalilo,ili jefistulica.Nisam hirurg,ali imam dosta iskustva sa saniranjem postop. komplikacija kod dece.
Ne mogu bez pregleda da tvrdim ,ali mi tako deluje po opisu!
Srecno!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

larisabg, da li je normalno da dojka 5 meseci posle operacije bude tvrda? :roll:
Pre operacije nista se nije moglo napipati, bila je cela mekana. . Posle operacije je bila cela tvrda, valjda kako je doktor "kopao" i usivao :( .. ali zar ovoliko dugo?
Danas idemo na ultra zvuk, pa cemo videti sta ce doktor reci. . . :cry:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Mama je danas otisla na ultra zvuk, ali joj pomerili za ponedleljak zbog promena u rasporedu. Posto je od jutros imala crvenilo i bol, potrazili smo hirurga koji je operisao i primio nas je, hvala Bogu.
Rekao je da ne bi trebalo da bude toliko tvrda dojka jer je proslo dosta vremena od operacije :roll:. Uradio je punktiranje i izasao je pun spric gnoja!!! :o Rekao je da je dobro sto je gnoj, jer nije tumor u pitanju . . .
Dao je da pije Marocen 250 2x1 i da se u utorak javi u hirusku ambulantu na kontrolu. Da ponese i nalaz ultra zvuka od ponedeljka da pogleda. . .
Ponovo je naglasio da to onda kada je operisano NIJE bio tumor, ali da je bilo "predkancerozno stanje" i da zato mora cesce da se kontrolise!!! :(
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am

...

Post od larisabg »

Upala ce se antibioticima sanirati.Upale u hirurgiji nisu retka pojava,postoje savremeni antibiotici koji ce to da saniraju u celosti...pokusajte da radite sto vise na imunitetu,dosta vitamina,pusenje nikako,sto manje nerviranja....i redovne kontrole kks,CRPa i SE
Pozz!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

larisabg, hvala sto si se javila!!
Mi smo tek sad shvatile da nije trebao da cekamo pet meseci do sledece kontrole. Trebalo je da odemo ranije kod doktora koje je operisao zbog tog tvrdog na dojci, ali nismo znale. .Doktor je rekao da ce to vremenom proci i mi smo cekale. Sigurno bi bilo bolje da smo otisle ranije.
U utorak ide opet na punktiranje. Nije uzimao uzorak za antibiogram jer je rekao da nema potrebe, vidi odmah sta je .. .
Hvala Bogu da se to bas juce desilo, da doktor to moze da vidi i hvala Bogu da smo uspele da ga nadjemo. Ko zna sta bi bilo sa dojkom do ponedeljka. . . :(
Odgovori