Hepatitis C prenosenje?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Hepatitis C prenosenje?
Momak koji je radio u bolnici dobio je hepatitis c preko igle, odmah je otkriveno i lecen je i mislim izlecen od toga. E sada mene zanima da li moguce da i ja dobijem hepatitis c posto smo se ljubili znaci da li moze da se prenese preko poljupca? I da li moze da se prenese preko seksualnog odnosa?
mene je zanimalo i malo vise sam pratio tu temu i preko seksualnog odnosa moze sigurni preko igle bilo da je narkoman ili pirsing ili tetoviranje eto toliko inkubacija traje oko 6 nedelja i postoje akutni i htonicni hepatitis c e sad dalje neznam nista da ti precizno kazem samo znam da preko gore navedenog moze pozdrav 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prenosi se kontaktom preko zarazene krvi. Svaki nacin gde ima zarazene krvi i otvorene rane sa druge strane - mogucnost za zarazu postoji.
Poljupcem se moze preneti ako ti imas otvorenu ranu i ako on ima krvarenje u ustima i AKO ima veliki broj kopija virusa u krvi, a to se saznaje jedino PCR testom.
Seksualnim kontaktom se moze preneti u koliko postoji ranica kod tebe i neko njegovo otvoreno krvarenje na polnom organu (obicno se prenosi grubim seksom kao i analnim kod kojih dolazi do krvarenja).
Ostali nacini prenosenja: bilo koja lekarska intervencija gde dolazi do krvarenja a instrumenti nisu propisno sterilisani - 2 sata na 180 stepeni, tetovaze, pirsing, kozmeticar, pedikir, manikir....
Najugrozeniji su pacijenti na dijalizi, ljudi koji su primali transfuziju, homoseksualci (zbog analnog seksa prilikom koga obicno dolazi do sitnih i krupnih krvarenja), IV narkomani kao i narkomani koji istim priborom usmrkavaju drogu, jer u nosu pod dejstvom droge dolazi do pucanja sitnih kapilara i kad dodju u kontakt sa zarazenim predmetom - moguca je zaraza.
Virus hepatitisa C je jako otporan, na sobnoj temperaturi moze opstati i 48 sati.
Najbolja prevencija je kondom prilikom seksualnih odnosa, i savesti svih medicinskih radnika koji rade na sterilizaciji pribora za hirurske intervencije, kao i kozmetickih salona, salona za pirsing i tetovazu.
Trebalo bi vrsiti testiranje jednom godisnje.
Akutni hepatitis je "star" 6 meseci a hronicni - sve preko toga.
Tesko se otkriva, moze biti bez ikakvih simptoma, transaminaze mogu biti sasvim u redu i bez odstupanja. Najbolje je odraditi test na HCV, jedino se tako sa sigurnoscu moze utvrditi da li virus postoji ili ne u organizmu.
Sve ovo isto se odnosi i na hepatitis B, s'tim sto se on prenosi svim telesnim tecnostima a ne samo preko krvi, te ga je "lakse' i dobiti.
Pozz, majja
Poljupcem se moze preneti ako ti imas otvorenu ranu i ako on ima krvarenje u ustima i AKO ima veliki broj kopija virusa u krvi, a to se saznaje jedino PCR testom.
Seksualnim kontaktom se moze preneti u koliko postoji ranica kod tebe i neko njegovo otvoreno krvarenje na polnom organu (obicno se prenosi grubim seksom kao i analnim kod kojih dolazi do krvarenja).
Ostali nacini prenosenja: bilo koja lekarska intervencija gde dolazi do krvarenja a instrumenti nisu propisno sterilisani - 2 sata na 180 stepeni, tetovaze, pirsing, kozmeticar, pedikir, manikir....
Najugrozeniji su pacijenti na dijalizi, ljudi koji su primali transfuziju, homoseksualci (zbog analnog seksa prilikom koga obicno dolazi do sitnih i krupnih krvarenja), IV narkomani kao i narkomani koji istim priborom usmrkavaju drogu, jer u nosu pod dejstvom droge dolazi do pucanja sitnih kapilara i kad dodju u kontakt sa zarazenim predmetom - moguca je zaraza.
Virus hepatitisa C je jako otporan, na sobnoj temperaturi moze opstati i 48 sati.
Najbolja prevencija je kondom prilikom seksualnih odnosa, i savesti svih medicinskih radnika koji rade na sterilizaciji pribora za hirurske intervencije, kao i kozmetickih salona, salona za pirsing i tetovazu.
Trebalo bi vrsiti testiranje jednom godisnje.
Akutni hepatitis je "star" 6 meseci a hronicni - sve preko toga.
Tesko se otkriva, moze biti bez ikakvih simptoma, transaminaze mogu biti sasvim u redu i bez odstupanja. Najbolje je odraditi test na HCV, jedino se tako sa sigurnoscu moze utvrditi da li virus postoji ili ne u organizmu.
Sve ovo isto se odnosi i na hepatitis B, s'tim sto se on prenosi svim telesnim tecnostima a ne samo preko krvi, te ga je "lakse' i dobiti.
Pozz, majja

test se zove "Elisa" inace virus hep c moze da ostane ziv van tela do 2 nedelje. Prvo se uradi test na anti tela pa onda ako covek testira pozitivno onda se radi kvantitativni test (koliko virusa ima u krvi) pa onda ses radi biopsija da se utvrdi u kom je stanju jetra. ako je jetra u dobrom stanju ( bez fibroze ili ti oziljaka) i slabija je upala tada najcesce lekari ( za sada ne preporucuje lecenje) zato sto je lecenje jako gadno ( interferon + ribavin) i zavisno od genotipa virusa lecenje monze da traje 24 nedelje za genotip 2 i 3 ili ti 48 nedelja za gnotip 1 i 4. Ja imam 4 i za sada se ne lecim. ja zivim u kanadi i ovede mi lekari govore da ce za jedno 2 -4 godine stici novi lekovi koji bi trebali da skrate vreme lecenja. da ja imam22 godine onda bi definitvno isla sada na lecenje a posto nemam onda sam ja odlucila da sacekam nove lekove. zilim ti sve najbolje. Izbegavaj alkohol i teske droge, ako pusis probaj da prestanes ( ja nisam) u zdravlje
mel
mel
-
- Stalni član
Ne moze se videti ni iz jedne druge analize osim iz ove koja je gore opisana.Branka` napisao:Ne mislila sam da imam odnose sa njim bez zastite? I samo jos nesto da pitam da li se mozda moze videti kada se da krv na analizu, kada obicno gledaju sedimentaciju, hemoglobin... da li se tu moze primetiti?
Sve moze biti ok, a da virus ipak postoji u organizmu. Moze se desiti da budu povisene transaminaze (ALT i AST odnosno SGOT i SGPT) - ALI TO NE MORA DA BUDE PRAVILO, kao i alkalna fosfataza, protrombinsko vreme, GGT itd.
ALI SVE TO MOZE, A I NE MORA DA BUDE POVISENO!!!

Pribor za licnu higijenu treba da vam bude poseban, cetkice za zube da ne stoje u istoj zasi, makazice, turpija, brijaci i sve ostalo sto moze da ima kontakt sa krvlju i limfom (ima virusa i u limfi, jer je ona sastavni deo krvi).
To sto on prica u proslom vremenu da je "imao" i da se lecio - je prazna prica!! HCV virus se nekada ponovo razbudi nakon odredjenog vremena, (3 meseca, 6 meseci, godinu, dve pet, deset godina), sa njim se nikada ne zna. Cilj terapije je da virus uspava a ne da ga izbaci iz organizma. On ostaje ucauren, broj kopija se jedino smanjuje.
Samo da rascistimo pojmove:
Anti HCV ukupni (ovaj Elisa test) je DOZIVOTNO POZITIVAN kod bilo koga ko je dosao u kontakt sa virusom (vrlo, vrlo mali broj ljudi ga izbaci sam), kod onih koji nisu leceni, kao i kod onih koji su prosli terapiju!!!
PCR test MOZE BITI NEGATIVAN u koliko je broj kopija virusa ispod 500!!
Ko kaze da se lecio i da je negativan, misli na ovaj PCR test, a ne na onaj prvi. Prvi je dozivotno pozitivan.

Ti mozes da ga pitas kada je poslednji put radio PCR!!!

Ako ima jos nekih nejasnoca - tu sam!!
P.S. Napomena: velika slova nisu iz namere da se derem

Pozz, majja

-
- Stalni član
Rizicno je u tom smislu sto je dovoljna i mikroskopski vidljiva ranica da bi se virus preneo (u koliko i on ima ranicu).vranjanka napisao:Ja imam hepatitis c i imam odnose sa deckom bez zastite,ali pri tom se pazimo da slucajno ja nemam neku ranu i takodje i on,tako da zelim da pitam koliko je rizicno.
Lekari i farmaceuti imaju dosta oprecna misljenja po pitanju poljupca, tako da ni meni bas nisu to razjasnili - jedni kazu da je nemoguce, cak i ako ima krvarenja u ustima, jer pljuvacka oslabi virus, drugi kazu da je moguce.

Posebnu paznju obrati prilikom menstruacije, tada strogo izbegavajte odnose, jer je i ta krv zarazena.
Pozz, majja