policisticni jajnici

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sara26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 11:47 am

policisticni jajnici

Post od sara26 »

Pozdrav svima vama
molila bih ako bi mi mogli malo detaljnije objasniti i pomoci oko mog problema
naime..imam policisticne jajnike, menstruacije su mi oduvek bile ne uredne, imam problema sa tezinom i maljavosti, al moj glavni problem je sto pokusavam ostati u drugom stanje vec vise od 2 godine i ne uspevam.
radila sam test krv tj proveru hormona i doktor kaze da su u redu
molim vas ako mi mozete napisati koji nacini postoje da se ostane u drugom stanju s policisticnim jajnicima

Trenutno uzimam kapi, vitex agnus, cula sam da su dobre za stabilizaciju tijela i hormona, hvala
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od admin »

Sara, koristila si pretrazivanje foruma?

Vec ima dosta diskusija na ovu temu.
Suza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 05, 2004 1:31 pm

Post od Suza »

Imam slican problem i citala sam o vitexu nebrojeno puta. Kazi mi gde moze da se kupi i kako si ga nasla jer meni to nije poslo za rukom.

Pozdrav Suza :o
sara26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 11:47 am

Post od sara26 »

Vitex agnus sam kupila u biljnoj apoteci, u obliku kapi je, vec koristim 3 flasicu tj treci mesec, ne znam kolio treba da deluje al moj slucaj je nisam imala mezes 6 meseci, imala sam jak stres i verovatno je toliko kasnilo mada i pre je kasnilo po 2-3 meseca al nikad toliko, kad sam pocela koristiti vitex nakon 26 dana sam dobila al to je bilo samo kao smdji iscedak koji je trajao 7 dana, nastavila sam sa kapim ai nakon 45 dana sam dobila normalnu menstruaciju, sad ne znam jel to od vitexa il se potrefilo, al nisma bas sigurna dali se koristi za vreme menzesa 9 jnisam koristila 7 dana)
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ne znam za taj vitex agnus, ali znam da novi protokoli za lijecenje PCOS i infertilitet vezan za isti imaju relativno dobre rezultate za lijekom koji se zove Metformin.
Mene zanima onako iz radoznalosti kako je Vama postavljena dg. Policisticnih jajnika i kako se to radi u Beogradu ?
Pozdrav.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:o Prava etiologija PCO Sy je nepoznata! Mada se sve više baca akcenat na metabolički poremećaj, tj. rezistenciju na insulin (METFORMIN=oralni antidijabetik).
Simptomi su mnogobrojni, mada nikada nisu svi zastupljeni.
Klinička slika je heterogena.
Odnos FSH/LH 3:1, povišen testosteron, transvaginalnim ultrazvukom uvećani jajnici sa mnoštvom malih cistica, u 1/4 pacijentkinja maljavost , gojaznost, anovulacija itd.
ORLISTAT je još efektivniji od antidijabetika Metformina mada se mogu i kombinovati! 8)
PCO Sy tretira se hirurški uklanjanjem režnja jajnika tzv. klinasta resekcija ili uspešnije tzv. punkcijom (bockanjem) jajnika tokom laparaskopije, nakon koje dolazi do spontane trudnoće u 70-80%.
Suština operacije je redukcija mase jajnika i vraćanje u funkciju osovine HIPOFIZA-JAJNICI. Savetuje se redukcija težine. :wink:
Znam dosta pacijentkinja koje normalno zatrudne i pored očiglednog PCO Sy, još više njih koje imaju problema da zatrudne.
Kod problema zatrudnjivanja ponekad saučestvujeu više faktora, pa treba kod kompetentnih ginekologa obaviti kompletno ispitivanje radi njihovog isključivanja!
Suza
Novi član
Novi član

Post od Suza »

A koja biljna apoteka?
Vec sam obisla pola grada trazeci vitex
Suza
Novi član
Novi član

Post od Suza »

A koja biljna apoteka?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:( Vitex agnus castus iliti konopljika (divlji biber).
Ima ga kod nas na primorju, ja ga viđam i u Beogradu kao ukrasno drvo.
Upotrebljava se plod (koje liči i ima ukus zrna bibera) i vrhovi grančica u cvetu. Ulazi u sastav biljnih mešavina za lečenje mnogih bolesti kod žena. Na muškarce deluje kao afrodizijak! :wink:
Smatra se između ostalog da smanjuje Prolaktin.
U narodnoj medicini se koristi za lečenje rana, neurovegetativnih poremećaja, kod amenoreje, menopauze, menstrualnih grčeva, poremećaja dojenja, PMS-a.
Kod nas u SCG možete potražiti Nemački preparat Remifemin.
NISAM SIGURAN DA MOŽE POMOĆI KOD PCO SY!? :-?
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Suza napisao:A koja biljna apoteka?
Da li neko zna gde se mogu nabaviti ove kapi - Vitex (agnus castus) ?[/b]
dragus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 30, 2006 9:09 pm

Post od dragus »

pozdrav svima !!
:) :) :)

skoro sam pronasla ovaj forum,svaka cast :lol:

i ja takodje imam problema sa policisticnim jajnicima.drago mi je sto konacno mogu sa nekim da o tome "razgovaram" :wink:
prvi put mi je konstatovan PCOS pre desetak godina (sa 16g) i u to vreme naravno nisam ni razmisljala o trudnoci te mi je doc prepisao terapiju endometrilom (jer uopste nisam imala spontane menstruacije) .
Redovno sam odlazila kod nj(kako mi je zakazivao), svremena na vreme smo pokusavali da izbacimo endometril da se vidi da li ce doci do spontanog ciklusa i naravno nista.To je trajalo oko 3god i promenila sam doktora koji mi je uveo kontraceptivne pilule naravno to je funkcionisalo do momenta dok nisam pozelela da imam decu.
tako da sam pre tri i po godine krenula sa pokusaima da ostanem u drugom stanju. Za sada nista :(
moj doc je prvo pokusao sa klomifenom i nije doslo ni do kakve reakcije

zatim sam bila na laporoskopskoj elektropunkciji jajnika i tom prilikom je ustanovljeno da su mi jajovodi prohodni ali opet nije doslo ni do kakvih promena.i dalje nemam cikluse.

nakon 6 meseci stanje je bilo isto kao i pre operacije
tada je doc pokusala isa injekcijama merionala i suprefakta i to u dva navrata. prvi put sam primila merional 4 dana po dve injekcije i doslo je do hiperovulacije ali su jajne celije popucale pre vremena
drugi put sam primala po jednu injekciju dnevno i tada uopste nije doslo do ovulacije .
bila sam i na razgovoru za vantelesnu oplodnju ,ali su mi predlozili da prvo uradim klinastu resekciju jajnika,posto je" ovako jako velik rizik"
ova operacija mi je zakazana za 03.06.
pokusacu i to.
zanima me da li je neko bio na takvoj operaciji i volela bih da cujem njeno iskustvo
unapred hvala
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Pozdrav Dragus,
mislim da ne bi bilo lose da pogledas ove topike, ako vec nisi:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos

Slika, jane_doe
dragus
Novi član
Novi član

Post od dragus »

hvala :lol:

javicu vam moja iskustva posle operacije
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Dragus...
Vec Vam je Jane-doe postirala stranice koje treba da procitate, ali moram da nesto prokomentarisem...prvo dali ste nepotpune podatke...ljepljiva !!! drugo...stimulacija ovulacije...los protokol !!! tako da ne bih ni ocekivala pravi odgovor osim hiperstimulacije ili failure of induction ! bilo je prvo previse !!! pa ste se razboljeli...a onda mozda prekratko i premalo ! zavisi koji dan u ciklusu je poceta stimulacija ? ako ste samo 4 dana dobijali Gonal to mozda ne mora da bude dovoljno vremena da se jajnik stimulise ?!...poslije bombardovanja Vasih jajnika pocetnom dozom koja je bila neprimjerena Vas se ginekolog uplasio da Vam daje drugaciju dozu i vise dana...tako da ste drugi put stimulirani NEDOVOLJNO DUGO !

Elektropunkcija ili kauterizacija jajnika jeste metoda oko koje ima mnogo neslaganja u svijetu, zato sto se tom metodom pokusava unistiti kora jajnika koja je zadebljana i po jednoj teoriji ne dozvoljava ovulaciju
( probijanje jajne celije kroz kapsulu jajnika ), sto u stvari nije tacno ! jer da je tako kako bismo onda dobili ovulaciju kod PCOS pacijenata samo sa stimulacijom ? Drugo kada se vrsi elektropunkcija, zapravo se spaljuje tkivo jajnika !!! i pri tome se uopste nema nikakva informacija koliko se tog tkiva unisti, tako da se moze desiti da se unisti kompletan jajnik !
Klinasta resekcija je nesto sto se radi kao poslednji, poslednji, poslednji korak !!! sto u Vasem slucaju ne bih uopste preporucila dok se ne proba protokol stimulacije koji ce da u Vasem slucaju da bude efikasan...pa makar to bio i IVF ! Jednom kada se tkivo jajnika odstrani...je odstranjeno...
Podatak o Vasim godinama i analizi sperme Vaseg partnera kao i hormonalnoj analizi ( FSH,LH, Prolaktin, estrogen, progesteron, TSH ) bio bi od koristi !

Operacija se moze i otkazati ! dok ne pronadjete drugog ginekologa ko poznaje bolje protokole stimulacije ovulacije.

Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
dragus
Novi član
Novi član

Post od dragus »

postovana obgyn

imam 28 godina ,suprugov spermogram je odlican (to je rekao i njegov doktor ipotvrdila komisija za vantelesnu oplodnju)

evo mojih rezultata
fsh 6.759, estradiol(e2)0.126 (34.2); lh 15.51; progesteron2.883 ;
prolactin5.748 i testosteron 0.20
to su vrednosti hormona posto 6 meseci nisam izazivala ciklus.

na osnovutoga mi je ginekolog radio laporoskopiju 12.11.04 "laporoscopia dg/op.Elektropunctio ovarii bil. Adhaesioliysis.Chromopertubatio." pise na otpusnom pismu. A objektivni nalaz je : Uterus bo.Tubenormalnog izgleda,ocuvanih fimbrija.oba jajnika povecana,zadebljane kapsule, sedefasti,sa mnostvom krvnih sudova,bez znakova ovulacije.U predelu apendiksa postoje priraslice prema pertoneumu bocno. Uradi se adhezioliza i elektropunkcija oba jajnika.

zanima me vas komentar i predlog sobzirom da posle toga ni uz vise stimulacija nije doslo do ovulacije(osim jedne hiper stimulacije)

moj doktor mi je predlozio van telesnu oplodnju (sobzirom da nemamo dovoljno novca da to isfinansiramo sami) te smo otisli na komisiju ( u nasem gradu prva vestacka oplodnja je" besplatna") ali sam odbijena zbog PCOS i velicine jajnika sa predlogom da prvo odradim klinastu resekciju jajnika

imam li drugi izbor?
:roll:

pozddarav,i puno hvala
Odgovori