Preveliki strah od hepatitisa, da li se sterilisu instrument

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

Preveliki strah od hepatitisa, da li se sterilisu instrument

Post od nata77 »

Jako sam uplasena i molim Vas za neki savet. U petak sam bila kod stomatologa po nazovi preporuci( njegov sin je na specijalizaciji na oralnoj hirurgiji Stomatoloskog fakulteta i moja setra je dobila tel. ordinacije ). Samo sam htela da mi kaze da li i sta treba da radim. Ordinacija je u kuci blizu Bulevara, nigde nije bilo table. Doktor me je pregledao i rekao da treba da se zamene 2 plombe. Prilikom pregleda malo mi je raskrvario desni kod sestice i rekao da ima kamenca. E tu pocinje moj problem i ja se vec tri dana tresem od straha. Naime, ja nigde u ordinaciji nisam videla sterilizator, a kad je zavrsio pregled on je tacnicu sa instrumentima odneo u drugu prostoriju ali ja ni tamo nisam videla sterilizator. Kad sam dosla kuci ja ga nazovem telefonom i pitam ga za isti a on mi kaze naravno da ga ima samo je ugradjen pa se ne vidi. Ono sto je mene uplasilo je sto je instrument pri vrhu bio taman, kao izgoren od plamena, ja sam negde procitala da upaljacem moze da se sterilise na primer igla, pa sam u glavi razvila ceo film da on nema ili ne koristi sterilizator. Molim Vas za neki savet, da li tako nesto moze da se desi? Da postoje tako nesavesni stomatolozi koji ne sterilisu propisno instrumente? Ja znam da je ovo mozda preterano i da je svasta moguce ali ipak ovo mi deluje previse? S druge strane kad ordinacija nije registrovana ( a vecina nije) to znaci da stomatolozi mogu da rade sta im je volja jer nema inspekcije da ih konntrolise i da smo mi prepusteni njima na savesti da li ce ili ne da rade svoj posao kako treba? Ja sam se toliko uplasila hepatitisa da sam se bukvalno paralisala od straha. Ne znam kako sebe da utesim pa Vas molim za savet a i ljude da li su nekad obratili paznju na takve stvari? Mozda to nikome ni ne pada na pamet, ali ja sam citala da su se neki zarazili od hepatitisa kod zubara, znaci da ovo moze da se desi da ja ne preterujem? Da li postoji mogucnost da u danasnje vreme neko ima ordinaciju a nema ili ne koristi sterilizator? Ja sam ocajna. Izvinite ako sam bila preopsirna.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Naravno da Vaš strah nije neopravdan, jeste čudno da neko sada nema sterilizator ,jer je konkurencija ogromna a to je prva stavka koja se unosi u ordinaciju (bar je tako bilo u ordinaciji gde moj otac radi)
Drugo ja koliko znam ( a ispraviće me ima divnih stomatologa ovde Tedydent,miminamama i ostali) sterilizator ne može biti ugrađen zbog ventilacije .Moguće je da ga ne drže u istoj prostoriji gde je i stolica alki Vi rekoste da ga nije bilo ni u drugoj ,sad jedino rešenje da bi Vi bili mirni da odete do ordinacije i insistirate da vidite isti-to je jedino što mi pada na pamet , da bi se smirili.
Pozdrav, a javiće Vam se već neko od stomataologa.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Znate , sve je moguce ali je meni ovo u domenu naucne fantastike i prosto mi je neverovatno da neko nema sterilizator,jer je suvi sterilizator jedan od jeftinijih aparata koje treba nabaviti u okviru stom.ordinacije.Ali cak i to da se zanemari svaki lekar je jako dobro svestan svih posledica nesterilnog rada ,pa i zbog sebe verovatno taj nedostatak ne bi dozvolio.A to sto ga vi niste videli,pa ni kog mene ne bi videli ni suvi sterilizator ni autoklav ,jer je prostorija gde perem ruke,gde se peru instrumenti i stoji materijal kao i sterilizacija ,vidno zaklonjena od pacijenta,i takodje imam rupu u zidu (stari ,debeli zidovi)sirine sterilizatora u koju je isti smesten.Znaci ni kod mene ga ne bi videli osim ako ne biste trazili da vam ga pokazem.
E sad to sto svesno idete u ordinacije koje nisu prijavljene to je vec vas rizik i problem,koji u startu takvim izborom preuzimate na sebe !!!
Pozdrav
shashava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 14, 2007 2:15 am

Post od shashava »

A jel se plasis kad vadis krv ili kad odes kod ginekologa?????????
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Strah ti je potpuno opravdan, i ja bih ti predlozila isto sto i minjab.

Dr sa Ifektivne klinike je pricala na predavanju o hep B i C i o nekoj stomatoloskoj ordinaciji u Pozarevcu (koja je kasnije naravno zatvorena), gde stomatolog uopste nije posedovao sterilizator. :o :o :o

Medjutim, cak i da ga poseduje, mnogi ne sterilisu instrumente na pravilan nacin (hepatitis C se ubija na 180 stepeni, dva sata ster.) ali mnogi to pravilo ne postuju, pogotovo kad su iglice u pitanju koje ubrzo postaju krte i neupotrebljive.

Dobila sam informaciju iz Zg, da se posebna paznja sada pridaje bas stomatolozima i zarazi kod istih, narocito gde se koriste neke "busilice" ili vec neki drugi instrumenti koji su dijamantski (ili tako nesto, ovo sada stvarno lupam :oops: , ali znam da je neki poseban materijal u pitanju koji ne moze na tako visoku temperaturu). Postoji i tecnost koja ga ubija, ali je jako skupa. Ako to moze da bude bilo kakvo opravdanje za nepravilno steriisane instrumente.

I da, naravno, hepatitis se moze dobiti i kod ginekologa (vise B koji se prenosi svim telesnim tecnostima, nego C), i u laboratoriji na vadjenju krvi, pogotovo sto se tamo sve "sterilise" alkoholom (mislim na radne povrsine), mada obicno su to precizni potezi i ne desava se da krv lipti na sve strane, na akupunkturi, pirsingu, tetovazi, u kozmetickim salonima...... da ne akzem da vreba sa svih strana! :o :o :( :(

Idi u ordinaciju, imas pravo da pitas, da vidis, mada i da ga ima, ni to ti ne garantuje na koliko stepeni sterilise instrumente.
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

Post od nata77 »

Koji su simptomi hepatitisa B? Koliki je period inkubacije? Kad se javljaju najranije a kad najkasnije? Mene nesto probada u predelu jetre pa ne znam da li sam umislila od straha? Moze li i za hepatitis B da ne bude nikakvih simptoma?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

nata77 napisao:Koji su simptomi hepatitisa B? Koliki je period inkubacije? Kad se javljaju najranije a kad najkasnije? Mene nesto probada u predelu jetre pa ne znam da li sam umislila od straha? Moze li i za hepatitis B da ne bude nikakvih simptoma?
Imas MNOOOGOOO tema o hepatitisu B i C (i C se moze dobiti kod zubara) na prvom podforumu "Pitanja i odgovori"!! :wink:
Odgovori