Oftamolig ili neurolog?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Oftamolig ili neurolog?
Imam problem i ne znam koje je prirode. Desavaju mi se vrlo cudni i neprijatni ispadi u vidnom polju koji traju nekada i sat vremena. Sve pocinje malom deformacijo vidnog polja na sredini u obliku talasastog prelamanja slike koji svetluca i koji lici na mali polukrug. Taj polukrug polako poscinje da se siri, talasi su sve veci, prelamanje slike sve vece i tako traje dok se ne prosiri toliko da izadje iz vidnog polja. Pri tome je unutar tog kruga i van slika cista ali po njegovom obodu nije i kako se krug siri tako se i taj poremeceni deo siri.Posle toga se osecam iscrpljeno, muka mi je i dijareja je obavezna.
Za kog lekara je ovo?
Za kog lekara je ovo?
-
- Aktivan član
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Zato sto simptomi koje imade nisu ni malo naivni i cudim se da uopste gubite vreme na Internetu. (Ovaj "smajli" znaci "confuzed", odnosno zbunjen.)
Mozda su moji pacijenti plasljiviji - oni i za mnogo manje tegobe odmah dodju kod mene i ja ih lecim, ili uputim kod kolega specijalista.
Pozdrav.
Mozda su moji pacijenti plasljiviji - oni i za mnogo manje tegobe odmah dodju kod mene i ja ih lecim, ili uputim kod kolega specijalista.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Postovani, ne gubim vreme na internetu, no pokusavam da nadjem neki izlaz. Bila sam po ovom pitanju pre dve godine kod ocnog lekara koji je rekao da on ne vidi razlog za to, da moze biti posledica trenutnih spazama krvnih sudova ili deo neke sistemske bolesti a ta sistemska bolest se zbog drugih simptoma trazi vec dugo, tacnije receno ceka se da se u potpunosti manifestuje. Neki lekari, pak kazu da je to migrenozni napad bez same glavobolje. Drugi lekari kazu da je to coxsackie B zahvatio CNS. Manje vise, specijalisti me prebacuju sa jednog na drugog. Ti napadi su se ponovo desili u noci kada sam pisala i kada sam bila vrlo uplasena.
Onaj nalaz Šilera (na ORL) na koji ste mi odgovorili osim onih problema pokazao je i cistu, ali ni u tu cistu lekar nije siguran zbog osetljivog nacina snimanja, pa snimak moram ponoviti opet. Uplasila sam se da je i ovaj ocni ispad mozda vezan za tu problematiku.
Istorija jednog pacijenta moze imati cudan tok. Nekada sam isla za manje tegobe kod lekara, tegobe su rasle a lekari su me setali i iznurivali i nisu me uspevali leciti, tj. bar izleciti... ali su me iscrpeli bolnicama, cekanjima, komisijama i doveli u jos gore stanje. Tako da ja sada nemam taj luksuz prosetati po par ordinacija vec moram ici planski kada za to skupim dovoljno energije.
Izvinjavam se zbog ovolikog odgovora, ali morala sam malo sebi olaksati. Tesko je biti u ordinaciji "zanimljiv slucaj" i lekari za kratko prihvataju takve dok im se postavljena dijagnoza ne srusi, a onda me salju drugom, pa sve od pocetka.
Ipak, poslusacu vas savet i ponovo se prekontrolisati kod ocnog lekara.
Hvala na posvecenom vremenu i za to ste, kako vidim, savestan i odan lekar.
Onaj nalaz Šilera (na ORL) na koji ste mi odgovorili osim onih problema pokazao je i cistu, ali ni u tu cistu lekar nije siguran zbog osetljivog nacina snimanja, pa snimak moram ponoviti opet. Uplasila sam se da je i ovaj ocni ispad mozda vezan za tu problematiku.
Istorija jednog pacijenta moze imati cudan tok. Nekada sam isla za manje tegobe kod lekara, tegobe su rasle a lekari su me setali i iznurivali i nisu me uspevali leciti, tj. bar izleciti... ali su me iscrpeli bolnicama, cekanjima, komisijama i doveli u jos gore stanje. Tako da ja sada nemam taj luksuz prosetati po par ordinacija vec moram ici planski kada za to skupim dovoljno energije.
Izvinjavam se zbog ovolikog odgovora, ali morala sam malo sebi olaksati. Tesko je biti u ordinaciji "zanimljiv slucaj" i lekari za kratko prihvataju takve dok im se postavljena dijagnoza ne srusi, a onda me salju drugom, pa sve od pocetka.
Ipak, poslusacu vas savet i ponovo se prekontrolisati kod ocnog lekara.
Hvala na posvecenom vremenu i za to ste, kako vidim, savestan i odan lekar.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Koliko imate godina? Koliko dugo traju ovi problemi sa vidom? Imate li vrtoglavice i slabost misica? Koliko od pocetka do kraja pojave simptoma prodje vremena? Ovako kako ste opisali tegobe,moze se posumnjati na desetine stvari, od poremecaja cirkulacije u ocnom dnu, preko prolaznih naleta glaukoma, pocetka multiple skleroze, i tako dalje i dalje - da Vas ne plasim, jer nije u redu ovako na daljinu praviti dijagnoze i diferencijalnu dijagnostiku... Oftalmolog bi morao da uradi kompletan pregled, neurolog takodje, ukljucujuci tu i CT endokranijuma.
Pozdrav.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Imam 44 godine. Ovi ispadi u vidnom polju traju vec godinama ali se desavaju u nekim razmacima od par meseci. Prvi put se desilo da se desava dva dana za redom. Vrtoglavice su se pojavile pre dve godine i tada sam i bila kod ocnog lekara. Dobila sam naocare za citanje mada je dioptrija bila mala, zato sto je razlicita (levo oko je slabije) i zbog astigmatizma. Od letos vid mi oscilira. Slabije vidim na daljinu kako protice dan i cesto je slika blago duplirana. Kada se odmorim to prodje al sa zamorom raste. Osetljiva sam i na svetlo.
Slabost i bolove u misicima imam deceniju celu i to se vodi kao fibromijalgija uz degenerativne promene na lumbalnoj i vratnoj kicmi.
Temperaturu od 37.5 imam 14 god.
Trenutno sam na ispitivanju kod neurologa ali sve to sporo ide. Zbog vrtoglavice sam otisla jos u septembru i jos nismo zavrsili sa ORL.
Ne mozete me uplasiti dijagnozama jer sam mnoge prebolela. Dijagnostika je isla od TBC bubrega, preko borelije, sjegrena, hasimotoa pa do lupusa. Imam ih dvadesetak ali ni jedna nije sigurna. Jedino sto je bilo sigurno je jak coxsackie B.
Slabost i bolove u misicima imam deceniju celu i to se vodi kao fibromijalgija uz degenerativne promene na lumbalnoj i vratnoj kicmi.
Temperaturu od 37.5 imam 14 god.
Trenutno sam na ispitivanju kod neurologa ali sve to sporo ide. Zbog vrtoglavice sam otisla jos u septembru i jos nismo zavrsili sa ORL.
Ne mozete me uplasiti dijagnozama jer sam mnoge prebolela. Dijagnostika je isla od TBC bubrega, preko borelije, sjegrena, hasimotoa pa do lupusa. Imam ih dvadesetak ali ni jedna nije sigurna. Jedino sto je bilo sigurno je jak coxsackie B.
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Skoro da je ocigledno da su problemi vezani za Coxacki virus koji napada i CNS.Prolazne diplopije o kojima govorite su uzrokovane neuroloskim poremecajem,a posto su ocni misici inervisani kranijalnim nervima,problem je dakle u CNS-u.Verovatno su i vrtoglavice centralnog porekla/mali mozak/.Svetlosne pojave su izgleda takodje uzrokovane dejstvom virusa na okcipitalni deo /potiljacni/mozga gde se nalazi centar za vid.
Miastenija gravis i multipla skleroza kao i lupus bi vec odavno bili dijagnostikovani.
Uverena sam da trebate poraditi na pojacanju svog imuniteta-ihtiol/riblje ulje 2-3 kasike dnevno/,vitamin E,Echinacea,Una de gato/macja kandza/,kao i drugi prirodni imunostimulansi.Takodje koristite surutku /postoji i u prahu,u prodavnicama zdrave hrane/,propolis...
Zelim Vam sto brze ozdravljenje.
Miastenija gravis i multipla skleroza kao i lupus bi vec odavno bili dijagnostikovani.
Uverena sam da trebate poraditi na pojacanju svog imuniteta-ihtiol/riblje ulje 2-3 kasike dnevno/,vitamin E,Echinacea,Una de gato/macja kandza/,kao i drugi prirodni imunostimulansi.Takodje koristite surutku /postoji i u prahu,u prodavnicama zdrave hrane/,propolis...
Zelim Vam sto brze ozdravljenje.
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Isti simptomi
Desavaju mi se iste epizode kao dami sa pocetka ove teme. Doduse, bez vrtoglavica, mucnine i diaree. Isla sam na brojna (i veoma skupa) ispitivanja posle kojih mi je, na diplomatski nacin, receno da nemaju bas ideju sta mi se dogadja. Alternativa je da dodjem za vreme napada, sto nije bas izvodljivo, jer napadi nisu ovoljno uctivi da se dese usred radnog vremena oftalmologa. Svi nalazi su uredni, osim staracke dalekovidosti, sto je prirodno za moje godine (50). Sada citam da Coxsackie virus moze da izazove takav fenomen, pa me zanima gde bih mogla da procitam vise o tome i/ili preporuka kod koga bih mogla da odem na pregled. Hvala unapred.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Re: Isti simptomi
Odete u laboratoriju i trazite da Vam izvade krv i urade analize na Koksaki (za pocetak)!!micici napisao:Desavaju mi se iste epizode kao dami sa pocetka ove teme. Doduse, bez vrtoglavica, mucnine i diaree. Isla sam na brojna (i veoma skupa) ispitivanja posle kojih mi je, na diplomatski nacin, receno da nemaju bas ideju sta mi se dogadja. Alternativa je da dodjem za vreme napada, sto nije bas izvodljivo, jer napadi nisu ovoljno uctivi da se dese usred radnog vremena oftalmologa. Svi nalazi su uredni, osim staracke dalekovidosti, sto je prirodno za moje godine (50). Sada citam da Coxsackie virus moze da izazove takav fenomen, pa me zanima gde bih mogla da procitam vise o tome i/ili preporuka kod koga bih mogla da odem na pregled. Hvala unapred.

Identicno ovo se i meni desavalo par puta u zivotu, cak sam isla i na urgentni (u toku samog napada!!!) u 2 sata nocu, neurolog me je (vise puta u vise navrata) pregledao i rekao mi je da je sve u redu, i da uzmem Bensedin!!

Inace, napadi su identicini ovim koji su opisani u prvom postu. S'tim sto mi se desava i da mi tada utrne cela ruka, cesce desna, da mi utrne i jezik i usne i cela polovina lica sa te iste strane. I kad i u takvom stanju odem kod neurologa, kad prelazi onom olovkom (ili cime vec?!) po tom utrnulom delu-ja osecam sve to, ali sam svesna da mi je utrnuto.
Nemam ni Koksaki.
Toliko od mene o tome........
-
- Aktivan član
- Kontakt:
-
- Aktivan član
- Kontakt: