Za dr ObGyn ili dr Pedju - pitanje od zivotne vaznosti !!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Za dr ObGyn ili dr Pedju - pitanje od zivotne vaznosti !!!

Post od zabrinuta75 »

Postovani,

U toku postupka vantelesne oplodnje, prilikom prikupljanja neophodnih nalaza, otkriven je hronicni hepatitis B u krvi mog supruga.

Dakle, HBs-Ag mu je POZITIVAN, HBe-Ag NEGATIVAN, Anti-HBe POZITIVAN, Anti-HCV ukupni NEGATIVAN, PT (protrombinsko vreme) 85,8%, AST (GOT) 27, ALT (GPT) 34. Svi parametri krvne slike, kao i glukoza, urea, kreatinin, proteini, albumin, fibrinogen, gvoždje, alkalna fosfataza, gama GT, imunoglobini...su u okviru referentnih vrednosti.

Ja nisam zarazena i nemam antitela, tako da je doktorka sa Infektivne klinike u Beogradu predlozila moju hitnu vakcinaciju po skracenoj semi (0+1+2).

Na klinici u kojoj je trebalo da radimo vantelesnu su nam danas rekli da nisu sigurni da cemo moci da ostanemo kod njih u programu, jer se plase da ce koristeci "zarazeni materijal" mog supruga dobiti zarazeni embrion, koji bi kao takav mogao da se razvije u zarazeni fetus, a povrh svega bi mogao i da zarazi zdrave embrione drugih parova, jer se svi cuvaju u istoj laboratoriji.

Jako nas je uplasila i demoralisala njihova prica.

Molimo Vas da nam date odgovore na sledeca pitanja:

- Postoji li opasnost da se ucescem u programu vantelesne oplodnje oca sa hronicnim hep.B i nezarazene vakcinisane majke, dobije zarazeni embrion i kasnije zarazeni fetus, tj. zarazeno dete?

- Da li se u klinikama na prostoru bivse Jugoslavije radi tzv. ispiranje ejakulata zarazenog muskarca, tj. mogu li se dobiti nezarazeni spermatozoidi?

- Da li se negde na prostorima bivse Jugoslavije moze uraditi analiza ejakulata zarazenog muskarca na hep.B, tj. moze li se pouzdano utvrditi da li kod mog supruga virus postoji i u semenoj tecnosti?

- Kakve su uopste sanse u nasem slucaju da vantelesnom oplodnjom dobijemo zdravo dete - dete nezarazeno hepatitisom B?

Vas odgovor na gore postavljena pitanja nam je od zivotnog znacaja, te Vas najlepse molim da nam sto pre odgovorite.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Zabrinuta ne morate biti zabrinuti sem nad njihovim neznanjem!

Što se tiče prenošenja infekcije pa valjda koriste jednokratno labaratorijske sudove i rukavice. :wink:
IVF-ICSI su metoda izbora za Vaše zatrudnjivanje.
Pošto HCV nije DNA virus, kao na primer HBV, te nema reverse transkriptaze aktivnost, on se ne ugrađuje u DNA inficirane ćelije, spermatozoida ili embriona (Steyaert et al., 2000).

Sekvencijalna priprema sperme sa "density-gradient centrifugation–washing–swim-up" se preporučuje kod HCV-pozitivnih muškaraca, slično kao i kod HIV infekcije (Weigel et al., 2001).

A da promenite IVF ordinaciju?

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Cacana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 05, 2007 9:40 pm

Post od Cacana »

Navijala sam da sto pre dobijes odgovor. Pratila sam tvoj slucaj i tvoj trud da nas snabdes korisnim informacijama u vezi muskog steriliteta. Ako ne gresim, planirali ste da radite IVF o drzavnom trosku. Mozda da se raspitate i u ostalim klinikama. Zelim vam sve najlepse i da nas uskoro obradujes lepim vestima.
rumbulica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 1:13 pm

Post od rumbulica »

poslala sam ti pp ,sa dobrim vijestima,:)
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Pošto HCV nije DNA virus, kao na primer HBV, te nema reverse transkriptaze aktivnost, on se ne ugrađuje u DNA inficirane ćelije, spermatozoida ili embriona (Steyaert et al., 2000).
Doktore Pedja, mom muzu je nadjen HBV (hepatitis B), a ne HCV (hepatitis C). Iz Vaseg odgovora zakljucujem da mislite da ima hep.C, zar ne?

Jooj, sad ste me jos vise uplasili. Znaci HCV se ne ugradjuje u DNA, a ovaj nas uzasni HBV se ugradjuje???

Javite mi se, sto pre !!!
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Poslala sam ti pp ,sa dobrim vijestima
Videla sam. PUNO TI HVALA !!! Poslala sam ti odgovor.

Da me sad dr Pedja nije uplasio ovim podatkom o ugradjivanju virusa u DNA celija (spermatozoida ili embriona), bila bih potpuno spokojna nakon tvog odgovora o centrifugalnom ispiranju ejakulata u privatnim laboratorijama.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga zabrinuta gospođo
nije mi bila namera da vas uplašim, već upozorim na postojeći rizik.
Izvinjavam se na zabuni koju vrstu hepatitisa ima vaš muž, ali sam vam dobrim delom već odgovorio na Vaše pitanje.
Na žalost HBV je DNK virus koji se ugrađuje u sve ćelije pa i u spermatozoide.
Ne postoji mogućnost nikakvog ispiranja jer je DNK virus ugrađen unutar ćelije u tzv. genom ćelije u ovom slučaju i spermatozoida. O procentu tzv. paterno-fetalne trasmisije pri prokreaciji tj. oplodnji tj. spajanju jajne ćelije i spermatozoida se još diskutuje jer nije 100%.
Partnerka se uspešno zaštićuje od HBV pre oplodnje vakcinacijom. IVF i svi ostali postupci ART se izvode ali uz upoznavanje para sa mogućim rizikom i nakon vakcinacije HBs-Ag negativne partnerke.

Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Moj svet se srusio

Post od zabrinuta75 »

Dr Pedja, HVALA na brzom i iskrenom odgovoru.
Jako ste me rastuzili, ali bolje je da znam na cemu sam.

Imam jos jedno pitanje. Ako i dodje do nastanka zarazenog fetusa, da li bi tu pomogla vakcinacija odmah po rodjenju, kao sto se radi u slucaju kada je majka zarazena hep.B?
sydney
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 18, 2007 11:10 am

Post od sydney »

Drug moj nadjoh te
I ja sam ovdje .Borimo se dalje.....trazimo
Mora nesto biti
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Dobrodosla !!! :lol:
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Na inostranom sajtu nadjoh pitanje jednog pacijenta koji je u situaciji kao mi i odgovor doktorke infektologa. Po njoj izgleda fetus moze da se zarazi samo ako prethodno bude zarazena majka, sto se vakcinacijom eliminise kao mogucnost. Evo citiram:

"Is it possible for me to have children with my partner and will the child be healthy? I have hepatitis B however my wife does not and she has been vaccinated.

Response from Dr. McGovern

For you to transmit hepatitis B to your children you would first need to transmit it to your wife. Your wife certainly needs * SPAM *. That is a top priority. The vaccine works very well. I would also recommend that she have surface antibody levels checked when she has completed the vaccine series to be certain that her levels are adequate."

Koliko vidim na osnovu njenog odgovora, posle trece doze vakcine trebalo bi da proverim nivo antitela koja je moj organizam izgradio, kako bih znala da li sam dovoljno zasticena i smem li da nastavim sa postupkom vantelesne.

Sta kazete? :(
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

A da konsultujete nase infektologe, za koje licno smatram da su izvrsni lekari i kojima se nije desilo ono sto se desilo u mnogim drugim granama medicine. I u Srbiju su rodjena deca od majki koje su bile HIV pozitivne, a deca nisu, sve pod budnim okom nasih infektologa, pa pokusajte da konsuktujete nekog strucnjaka u toj oblasti, mozda dobijete i neki dobar odgovor.
Sve najbolje!!!
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Dr Pedja, molim odgovor

Post od zabrinuta75 »

Dr Pedja, kad ste mi vec napisali da je hep.B DNA virus i dobro uplasili, odgovorite mi, molim Vas, i na ovo dodatno pitanje, kako bih se malo umirila (ako je odgovor umirujuci): Ako i dodje do nastanka zarazenog fetusa, da li bi tu pomogla vakcinacija odmah po rodjenju, kao sto se radi u slucaju kada je majka zarazena hep.B?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Virusne infekcije kao što su: human immunodeficiency virus (HIV), hepatitis B (HBV) i hepatitis C virus (HCV) svrstane su u takozvane Blood-borne viral (BBV) infekcije tj. krvlju prenosive zarazne bolesti, a jedan od najčešćih puteva prenošenja je seksualnim odnosom.

Vakcina protiv HBV infekcije uspešno štiti u 90% zdravstvene radnike, neinficirane partnere, neinficirane gamete i embrione tokom laboratorijskih procedura.

Klikom da donju adresu Oksfordskog žurnala za humanu reprodukciju videćete kako stoje stvari sa ugradnjom HBV u genom što nije slučaj sa HBC i HIV virusom.
http://humrep.oxfordjournals.org/cgi/co ... /5/1117/T1

Odgovor na vaše pitanje na žalost nije moguće dati u potpunosti s obzirom da još nisu potpuna iskustva sa transmisijom HBV u IVF proceduri.

Procenat paterno-fetalne transmisije nije mi poznat, ono što znam je da nije 100%, verovatno da zavisi od prisustva-količine virusnih partikula u DNK spermatozoida!

Kod zaraženog gameta ne pomaže vakcinacija jer je virus pri tzv.prokreaciji već ugrađen u njega!

PS Šta vam znači formulacija pitanja "kad ste mi već napisali", da li možda nisam trebao da vam saopštim istinu?

Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Hvala puno na odgovoru !!!
PS Šta vam znači formulacija pitanja "kad ste mi već napisali", da li možda nisam trebao da vam saopštim istinu?
Naravno da je trebalo da mi saopstite istinu. Pod ovim "kad ste mi vec napisali", sam htela da kazem da bih volela da dobijem kompletan odgovor, tj. ako se vec i desi, kao sto kazete da moze, da nastane zarazen embrion, da li bi tu vakcinacija odmah po rodjenju pomogla. Zapravo, mislila sam "kad ste me vec uplasili istinom, ima li necega sto bi tu istinu ublazilo, a to bi bila ta posleporodjajna vakcinacija". Ljudi se u ovim teskim trenucima hvataju za slamku. Meni, na zalost, sve slamke izmicu iz ruku i neizmerno sam tuzna.

Odgovori razlicitih infektologa i ginekologa, nasih i inostranih, se razlikuju, sto mi govori da medicina jos nije nacisto sa tim da li se hep. B moze preneti ICSI postupkom na dete, u situaciji kada je otac zarazen, a majka nezarazena, a vakcinisana. To me jako zbunjuje i plasi, jer ne znam smem li, nakon vakcinacije, bezbrizna da krenem u VTO ili ne.

Nadam se da razumete moju zabrinutost, zbunjenost i strah.
Odgovori