Zabuna oko dijagnoze testisa :S

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
justsimplemen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2010 3:28 am

Zabuna oko dijagnoze testisa :S

Post od justsimplemen »

Dobar dan, bio sam kod urologa na redovan pregled nakon izbacenog kamena i pozalio mu se da vec duze vreme primecujem kako su mi tesitisi "visnuli" kao kad uzmete pa razvucete nesto. On me je pregledao, i na brzinu izmrmljao latinski naziv veneris, veris, vekulis uglavnom nesto na V i uz to dodao "tebi se testisi spuste kada je vrucina" e sad bitno je to da kada je poceo meni da objasnjava dijagnozu poceo je sa "ti imas..." tako da sam se ja tu odseko vise nisam znao ni kako se zovem pa na dalje i nisam siguran da sam dobro cuo. Rekao mi je da se javim za 3-4 meseca pa ce da me mozda operise, to se pada sad negde marta-aprila. Hteo bih da vas pitam da li uopste postoji ovakva dijagnoza, ukoliko postoji koliko je opasna i ako se vec mora operisati koliko traje zahtev, da li je lokalna ili klasicna anestezija, da li ostaju posledice...znaci zanimaju me neke osnovne informacije pa ako bi neko mogao ukratko da me uputi malo vise u ovo. Hvala unapred :)
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Re: Zabuna oko dijagnoze testisa :S

Post od Dr011 »

da nije ta dijagnoza bila mozda varikocela (variski skrotuma), tj. prosirenje vena testisa?
justsimplemen
Novi član
Novi član

Post od justsimplemen »

Moguce je da je i to, zaista se ne secam tacno. Uglavnom ako je se simptomi slazu onda je to? Testisi su mi spusteni, nisu onako u "loptastom" stanju kao da je sve pod konac, cak mi je i levi testis kao malo veci od desnog, primetio sam u gornjem delu testisa, da mi je levi testis izrazeniji, kao da je izbaceniji u odnosu na desni. Ako je dijagnoza tacna i ako treba da se operise, koliko je opasan zahvat, koliko traje, koje su posledice ove bolesti? mozete li mi reci nesto vise? hvala :)
Dr011
Stalni član
Stalni član

Post od Dr011 »

sama spustenost testisa nema direktne veze sa prosirenim venama testisa...ukoliko vise vise nego sto mislis da bi trebalo, nosi one gace koje su uz telo, ne siroke bokserice...testisi nisu bas loptastog oblika, vec jajastog, znaci izduzeni, ali bi trebalo da su pravilnog oblika, glatki, normalne cvrstine, velicine...to se odnosi na sam testis, a u mosnicama se oko testisa nalaze i druge strukture koje mozes da napipas, a jedna od njih su i vene koje mogu biti prosirene, sto se zove varikocela...ali ne znamo znaci da je to zaista kod tebe dijagnoza...inace ona moze da bude razlicitog stepena, ona koja je malog stepena nalazi se kod dosta muskaraca i ne dira se, a ako je veceg stepena i ako pravi problem onda se operise - a to je u slucajevima kada je los nalaz spermograma, kada je velika, kada boli, kada je testis na strani gde je varikocela manji...
inace, ukoliko se o tome radi i ako je zaista potrebna operacija u principu nije teska, moze se raditi i u lokalnoj i u opstoj anesteziji, zavisi od tehnike...sto se tice posledica varikocele jedna od najvaznijih je ugrozavanje procesa spermatogeneze zbog zagrevanja testisa tom prosirenom venom...ali prvo da se vidi koja ti je tacno dijagnoza postavljena... :wink:
justsimplemen
Novi član
Novi član

Post od justsimplemen »

Sto se tice dijagnoze kada odem sada na kontrolu za mesec-dva kada mi je i rekao da se javim, potrudicu se da se ne onesvestim nego da zapamtim sta mi doktor kaze hehe salim se malo :)
Kada sam rekao loptastog oblika, nisam mislio na klasican okrugao oblik ali ja nisam strucnjak pa ne mogu lepo da objasnim i moram da lupam kako bi lakse objasnio hehe :) da li postoji nacin da se lekovima izlece prosirene vene? i sta tacno znaci ugrozavanje procesa spermatogeneze? :)
Dr011
Stalni član
Stalni član

Post od Dr011 »

lekovima ne, ako ih je potrebno leciti onda se to radi operativno, podvezivanjem tih prosirenih vena, nije teska intervencija...sto se tice spermatogeneze, da bi se ona normalno odvijala potrebna je optimalna temperatura u testisima i normalan protok krvi...sto se tice temperature postoji i mehanizam koji opusti mosnice kad je toplo pa testisi vise nize da se hlade, a kad je hladno oni se priljube uz telo da se zgreju... :wink: kada postoji prosirenje vena zbog zadrzavanja vise krvi dolazi do zagrevanja testisa sto ometa spermatogenezu (sto se vidi u spermogramu, pa mozes to da uradis, nije tesko :wink: ), a verovatno i poremecaj cirkulacije utice lose na taj proces...
ReMiTjSRB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 12:23 am

Post od ReMiTjSRB »

Imam isti problem imam 15 godina i sve je isto kao kod @justsimplemen
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Имаш ли обичај да лаптоп држиш у крилу?
ReMiTjSRB
Novi član
Novi član

Post od ReMiTjSRB »

Imam taj obicaj ali najmanje po 15min.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

А највише?

Лаптоп својим зрачењем изазива прилично загревање тестиса и ремети им функцију. Одатле могу да настану и проширени крвни судови у том региону. То сам споменуо на мом сајту под Савети, Рачунари, Лаптоп и коришћење.
ReMiTjSRB
Novi član
Novi član

Post od ReMiTjSRB »

Pa jer je to mnogo stetno ili nije ?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Све дуже од пола сата дневно сигурно је штетно. Тестиси и стоје ван тела јер им не одговара температура тела од 37ºC. Држећи лаптоп у крилу, можеш много да дигнеш њихову температуру чак и преко 40ºC што је изузетно штетно.

Ако уз то користиш неки интернет преко мобилне мреже, онда је то лепа глазура на претходну штету. ГСМ модеми толико зраче да је просто невероватно. Мало фали па да направиш кајгану. И није смешно!
Odgovori