Za dr Vinku Vukotic Indikacije za test hormona (azoospermia)

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
saca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 25, 2006 3:17 pm

Za dr Vinku Vukotic Indikacije za test hormona (azoospermia)

Post od saca »

Moj muz je 3 puta radio spermiogram i on je sva 3 puta pokazao potpunu azoospermiju, i njegov urolog ga je odmah poslao na biopsiju i rekao da nema nikakve potrebe da se radi test hormona. Koja je indikacija za vadjenje hormona kod muskaraca? Da li postoje neki fizicki pokazatelji koji upucuju na manjak ili visak nekih hormona?
saca
Novi član
Novi član

Post od saca »

Znaci, nema odgovora?
OK.
:roll:
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Doktori, pomozite!

Post od meripopins »

Draga moja, nemam odgovor za tebe, već smo samo u srodnim problemima i tražimo slične odgovore, pa se nadam da nam neko od dr i odgovori. Mom suprugu je isto konstatovana azoospermija, koja je i potvrđena posle punkcije. Radio je hormonski test i FSH je bio jako visok. Po preporuci urologa, otišao je do endokrinologa i on mu je prepisao hormonske tablete - testosteron. Mislim da treba odmah raditi biopsiju, da čovek ne gaji lažnu nadu. Svako je priča za sebe i uzroci azospermije su različiti - kod nekog se otkloni, za nekog i nema nade. Mi se još nadamo. Nama je sad predložena biopsija, a pre nedelju dana smo platili 250 evra za punkciju. Ali šta je, tu je.
Mene interesuje, da li ukoliko pri biopsiji u uzorku bude pronađen spermatozoid (hiljadu ako!) on može da se iskoristi za ICSI? Da li je to TESA metoda i gde se sve radi (ako znate i cifru, koliko košta)?
Drugo pitanje je da li bi taj, nadajmo se, pozitivan "rezultat" mogao da se zamrzne i upotrebi, ako je to moguće, u mikrofertilizaciji?
Ako znate odgovor, kakav god da je, molim vas, odgovorite!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Ne znam odgovore na sva vasa pitanja, jer nisam lekar, ali sam prilicno, silom prilike, u ovoj temi.

Dobro je ako se biopsijom nadju spermatozoidi jer to znaci da "fabrika" ipak radi, ali iz nekog razloga "proizvodi" ne stizu u ejakulat.

Za ICSI je dovoljan i samo jedan dobar, pravilan i pokretan spermatozoid.

Ne gubite nadu.

Mislim da je u lecenju steriliteta uvek korisno proveriti hormonski status. Ukoliko postoji imbalans, pa se dovede u ravnotezu, mozda se i rezultat spermograma popravi.
Poslednja izmena od zabrinuta75 u Pon Dec 04, 2006 9:09 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Ne znam odgovore na sva vasa pitanja, jer nisam lekar, ali sam prilicno, silom prilike, u ovoj temi.

Dobro je ako se biopsijom nadju spermatozoidi jer to znaci da "fabrika" ipak radi, ali iz nekog razloga "proizvodi" ne stizu u ejakulat.

Za ICSI je dovoljan i samo jedan dobar, pravilan i pokretan spermatozoid.

Ne gubite nadu.

Mislim da je u lecenju steriliteta uvek korisno proveriti hormonski status. Ukoliko postoji imbalans, pa se dovede u ravnotezu, mozda se i rezultat spermograma popravi.
saca
Novi član
Novi član

Post od saca »

Hvala na odgovorima i podrsci...
Uradicemo hormone na svoju inicijativu i biopsiju tamo gdje se uzorak moze zamrznuti i koristiti u TESA ili MESA postupku.
Nije jeftina varijanta ali kad nemamo druge opcije...
Odgovori