Pozdrav svima!
Letimicno sam pregledala temu, vidim da svi imamo isti problem a to je los spermogram i nemogucnost zaceca.
Volela bih da sa vama podelim nase iskustvo pa da mi kazete sta nam je najpametnije ciniti.
MM je uradio spermogram koji uopste nije detaljan kao ovi koje vi ispisujete po forumu, cak naprotiv, samo pise da ima 5mil (a treba preko 20) i manje vise je to to. Postoji napomena da je pronadjeno 3-5 leukocita, 1-3 epitelne celije.
Potom nema izrazeno nista u procentima, navodno nisu mogli da odrade za tako mali broj spermatozoida (?) samo su u napomeni dodali da je nadjeno 2-5 nepokretnih i 3-5 vrlo slao pokretnih sper. Spermokultura je ok, nista nije nadjeno.
Odmah smo se obratili urologu koji je mm poslao na UZ testisa i analizu krvi da bismo dosli do zakljucka da su hormoni u granicama, krv uredna, UZ takodje u redu. Urolog tvrdi da su testisi diskretno smanjeni, dok dr na UZ kaze da je to sve u granicama normale. Urolog je napipao varikokelu dok na UZ dr tvrdi da ona ne bi trebala da pravi problem.
Potom je urolog zatrazio od mog ginekologa nalaze, mada nije precizirao sta da donesemo, ali kaze da ako kod mene postoji neki problem, odmah idemo na VTO. Dok ne donesemo nalaze mm je propisana terapija Nolvadex 20mg 1xdnevno i Testagen kapsule 2x2, i posle 6 nedelja treba da se uradi spermogram i da mu odnesemo na analizu.
Ja sam naravno malo googlala o ovim lekovima i za Nolvadex sam pronasla da se pije kod tumora (!?). Da li je neko cuo za ovaj lek ili ga je mozda koristio u terapiji?
Meni je malo cudno sto nije zatrazio da se uradi jos jedan spermogram, posebno sto je i sam rekao da sa ovim nije zadovoljan (nema nigde zapisana morfologija spermica), a nije nam ni pominjao test na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu, a koliko sam citala to se uglavnom odmah radi.
Mi smo na svoju ruku uradili ove analize i sada ocekujemo rezultate, pa ako su ok onda ce zapoceti sa datom terapijom a ako ne, ne znam da li da idemo opet kod ovog urologa ili da ga menjamo. Mozda ja preterujem ali nekako mi deluje nezainteresovan dr, kao da je odmah otpisao mm za prirodno zacece
Drzim svima fige za skoro izlecenje i zacece i puno srece zelim u borbi za bebca