tumacenje spermograma

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Natica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 8:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Natica »

Da li sam dobro razumela?! Godinu i po dana imate problem i tek je sada išao da da spermogram!!!? Cccccc
Da li si ti uradila neke analize? Hormona, krvi...
U svakom slučaju, ja bih prvo poradila na poboljšanju spermograma, pa tek onda bih išla da se ja kljukam hormonima. Ukoliko može da se smanji količina veštačkih hormona koja će mi se ubacivat, ja sam za to.

Da li je on bio kod urologa?! Pokušajte dva-tri meseca prvo njega da sredite, pa (ukoliko je sa tobom sve OK) onda krenite na ostale opcije koje uključuju "trovanje" tvog tela!

Imaš na ovom forumu lepljivu temu koju je pokrenula Zabrinuta75. Tu možeš da pronađeš masu saveta. Meni je mnogo pomogla. Već dve godine se vraćam na tu stranicu.

Mi smo probali: piskavicu (smrdi mokraća i znoj - ali mislim da je jako delotvorna), smešu meda i svega ostalog....Mogu ti reći da ono što sam naučila (a nije malo) nam je pomoglo u raspravama sa lekarima i uglavnom su nam davali terapije koje su se slagale sa mojim zaključcima.

Što više naučiš o problemu, možeš da postavljaš konkretnija pitana lekarima i da znaš kada te neko zavlači, a kada ne.

Pozdrav.
marriprug
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:06 pm

Post od marriprug »

Natice, kako uopšte izgleda proces prijavljivanja za vantelesnu (državno)?
Vodi li se neka evidencija, dobiješ li neki broj prilikom prijave i sl?
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

Imam broj, ali mi je kod kuće.

Ja sam nas prijavila u Višegradskoj iliti GAK pri KBCSrbije u Višegradskoj (za one koji nisu iz Beograda).

Okreneš broj, u zavisnosti od kulture predstaviš se ili ne ( :lol: šala mala), kažeš zašto zoveš. Na tom broju se javlja uvek ista žena, mislim da se zove Selena (javiću ti sa brojem). Ona ti postavi par pitanja, tipa: Ime i prezime, adresu, godište, da li ste se još negde prijavili (misleći time na NFront ili na kliniku u NS, jer su to jedine tri državne klinike gde se odvija veštačka oplodnja koju finansira država :oops: ). Zatim ti sestra izdiktira broj koji treba da zapišeš i sačuvaš, jer će ti pod tim brojem voditi slučaj.
Nas su nazvali posle godinu dana i proverili adresu na koju su nam poslali šta sve treba da se pripremio od izveštaja i rezultata. Imaš rok od 10 dana da im doneseš potrebne papire. Posle samo 7 dana su nas zvali da nam zakažu pregled kod doktora kojeg si izabrala.

Kada kažem dr kojeg ste izabrali, mislim na dr koji radi u toj klinici i koji je u timu za vantelesnu oplodnju. Ukoliko nikoga ne znaš od dr-a, napiši ime dr koji vodi ceo program, kao što je dr Radulović (valjda se tako preziva). U svakom slučaju, sve što ti nije jasno pitaš sestru koja vodi evidenciju o programu vešt.oplodnje. Ona je mnogo ljubazna, ali i prebukirana poslom, pa ono....

Sa srećom.
vjovanov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 09, 2007 11:38 am

Post od vjovanov »

Natice,

Posto mi nije bas najjasnije kad neko postane kandidat za VTO, hoces li biti tako divna da navedes koje su ti sve rezultate i dokumenta trazili da doneses pre pregleda?
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

Dragi moji,

Broj telefona za prijavljivanje za vantelesnu oplodnju koju finansira država u GAK-u u Višegradskoj je: 3-615-610, a sestra se, bila sam u pravu, zove Sanela.

Da bi se neki par "kvalifikovao" za proces u jedine tri državne klinike, potrebno je da:
1. supruga ima manje od 37 godina
2. da okrenete broj telefona i da sestri izdeklamujete odgovore na postavljena pitanja, koja su opšte prirode (broj telefona, adresa, imena...)
3. da zapišete broj vašeg protokola
4. sačekate oko godinu dana da vas kontaktiraju.

Ja ću vam napisati šta je sve potrebno da se pripremi od dokumentacije, ali nema potrebe da je sada pripremate, jer ćete imati dovoljno vremena, od momenta kada vas pozovu do momenta kada odete na zakazivanje, da je pripremite.

Pismo koje smo dobili je sledeće sadržine:

"Poštovana gospođo,

U vezi Vaše prijave za uključivanje u program vantelesnog oplođenja, koji finansira RZZO Srbije, potrebno je da komisiji Instituta dostavite sledeće analize ili izveštaje o izvršenim pregledima i dijagnostikama:

* Histerosalpingografski (HSG) nalaz ili nalaz histeroskopskog pregleda,
* laparoskopski nalaz, ukoliko ste radili,
* Hormosnki status 2. ili 3. dana menstrualnog ciklusa: FSH, LH, PRL, E2, fT4, TSH u serumu - da nalazi nisu stariji od godinu dana,
* PA i kolposkopski pregled grlića materice - ne stariji od godinu dana,
* spermogram partnera, ne stariji od godinu dana,
* izveštaj o do sada primenjenim postupcima u lečenju infertiliteta, ukoliko ih je bilo.

Napred navedena dokumentacija je neophodna da bi Komisija mogla da razmatra Vaš slučaj.

Molimo da medicinsku dokumentaciju dostavite isključivo u vidu fotokopija (originale zadržite za Vas).

Komisija za IVF IGA KCS"

Elem, što se tiče prva dva pregleda bitne napomene: nisu vremenski ograničeni, tj. ukoliko ih je supruga ikada radila, nema potrebe ponovo. Takođe, nema potrebe oba da se rade, dovoljno je jedan od prva dva postupka. Ovo je PROVERENO, jer sam ja radila samo laparoskopiju i ušli smo u program.

Nadam se da ste zadovoljni mojim odgovorom.

Sa srećom svima.
kostic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2008 3:23 pm

Post od kostic »

Pa da,godinu i po smo pokusavali da ostanemo trudni :lol: :lol: :lol: pa smo se tek onda obratili lekaru.Jer ja imam tek 23 a MM 24,tako da nismo hteli da zurimo a i mislili smo da je problem psihicke prirode. I sama kazes da ne trebada padam u ocaj.
Inace radila sam neke osnovne preglede,da vadila sam i krv...Kod mene je za sada sve ok ali kao sto kazes prvo da se on sredi pa ako i onda nista ne bude onda cu ja poceti sa detaljnijim analizama(hormoni...)

pozz
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

kostic napisao: Inace radila sam neke osnovne preglede,da vadila sam i krv...Kod mene je za sada sve ok ali kao sto kazes prvo da se on sredi pa ako i onda nista ne bude onda cu ja poceti sa detaljnijim analizama(hormoni...)
Evo kako smo mi išli: krenuli smo sa osnovnim pretragama (bakteije, spermogram...). Kada smo otkrili da je kod supruga problem, ja sam insistirala da mi se obave sve pretrage koje mogu i da mi se eliminišu začepljeni jajovodi, nedostatak ovulacije, itd. Po meni, šta vredi da lečiti i, eventualno, izlečiti njega posle ne znam koliko godina i tek onda da se otkrije da kod mene nešto nije u redu. Ovako smo eliminisali mene kao problem i svu pažnju poklonili njegovo, tj. našem problemu.

Ovo je moje mišljenje i ne moraš da se složiš. Čak se ni moj ginekolog nije složio, pa sam ga ja promenila, jer mi je ovakav pristup problemu krajnje logičan.

Pozdrav.
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

Izvinjavam se na preskakanju ponekih slova, ali sam trenutno u multitasking funkciji, tj. radim tri posla odjednom i dešavaju se sitne greške.

Sorry.
kostic
Novi član
Novi član

Post od kostic »

Slazem se sa tobom.Naravno da necu cekati godinama ali sam mislila barem par meseci da prodje pa da onda i ja krenem sa pregledima.
Napravili smo i onaj "lek" sa medom i svim onim dodacima pa to sada uzima.
Ima zakazan pregled kod urologa za neki dan pa cemo videti sta dalje.
Korisnikov avatar
Sophia777
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 9:51 am

Post od Sophia777 »

Natice, i ja ti se zahvaljujem na opisanom postupku. Mene zanima koliko insemenacija uspeva kod zenskog steriliteta (nepoznat uzrok, mozda posledica miomektomije :roll: )?

Kostic, drzim fige da spermogram bude bolji, a moze i da budes uskoro trudna!
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

Sophia777 napisao:Mene zanima koliko insemenacija uspeva kod zenskog steriliteta (nepoznat uzrok, mozda posledica miomektomije :roll: )?
Na to pitanje mogu da ti dam samo moj zaključak, a on je da insemenacija uspeva najčešće kod muškog steriliteta (ukoliko postoji određeni broj pokretnih spermatozoida). Sam proces se sastoji u tome da se u ženu ubacuje obrađen uzorak (swim-up metodom). Žena prolazi kroz veoma mali proces stimulacije.
Ukoliko postoji ženski sterilitet, mislim da je insemenacija korisna, koliko i sam seksualni čin sa partnerom, je ukoliko nemaš ovulacije, ukoliko su začepljeni jajovodi, itd. mogu da sipaju sperme na tone u ženu, ali džaba... :(

Još jednom, ovo je moj zaključak.

Pozdrav.
kostic
Novi član
Novi član

Post od kostic »

Pozz Natice

Ja te udavih sa pitanjima ali sta cu.Koliko sam razumela ti si radila i proveru jajovoda,i da li imas ovulaciju.E sad,za jajovode znam kako ide postupak ali me zanima kako se proverava izostanak ovulacij
Natica
Stalni član
Stalni  član

Post od Natica »

Kao prvo, normalno je da i kod potpuno zdrave žene nisu svi ciklusi plodni, tj. sa ovulacijom.

Postoje nekoliko načina praćena ovulacije:

* Provera progesterona 21. i 23. dana ciklusa. Nivo ovoh hormona oscilira u zavisnosti u kojoj ga fazi ciklusa proveravaš. Uvek dobijaš i referentne vrednosti na izveštaju (ne znam ih napamet, a sada sam na poslu, tako da..... :-? ) . Kod ove metode moraš da ideš u laboratoriji da ti vade krv.

* Praćenje razvoja folikula UZ, tj. folikulometrija. Prilično skupo, jer je pregled ko dr oko 2000,00 dinara, a pošto treba par puta u toku ciklusa, malo je bespotrebno, sem naravno ukoliko je krenuo proces vešt.oplodnje ili insemenacije.

* Praćenje bazalne temperature. To je temperatura koju meriš tako što staviš toplomer u usta (ili anus....ja preferiram prvi način merenja T i to sa digitalnim toplomerom) odmah ujutru čim otvoriš oči. Ovo bukvalno znači: pre nego što poljubiš muža, pre nego što se protegneš, naročito pre nego što ustaneš...Danima kada nema ovulacije, tj. u prvom delu ciklusa, temperatura je, recimo 36.3 (ovo je samo primer!!!), dok na početku ovulacije T poraste na, recimo 36.8 (ovo je samo primer!!!!). U svakom slučaju ima primetne promene T. Ovo je ujedno i najjeftiniji i jedan od sigurnijih metoda (i najdosadniji, ali... :wink: ).

* Upoznavanje svoga tela i praćenje promena na istom. Obrati pažnju, pa ćeš primetiti da: u sredini ciklusa (otprilike kada misliš da su plodni dani) više lučiš "sekret" ili "sluz" ...ne mogu da se setim pravilnog naziva, jednostavno si vlažnija :lol: ; kada se obrišeš toalet papirom ostane ti bogata naslaga sluzi (ovo je pozitivna i potrebna sluz koja pomaže plivačima); možeš da osetiš blagu nadutost stomaka (folikuli su dostigli i do 24-26mm).

Mislim da sam ti odgovorila na pitanje.
kostic
Novi član
Novi član

Post od kostic »

Draga moja Natice,
hvala puno na odgovoru.

Nekako sam nesigurna i mislim da se slabo snalazim u svemu ovome sto mi se desava.Zato se i trudim da se sto vise informisem o svemu.Cini mi se da cu tako lakse da pristupim problemu.Poslednji put kad sam bila kod ginekologa pola stvari o kojima mi je pricala nisam je razumela,i nista nisam znala da je pitam ili da joj predlozim da uradimo neka analize.Ali ti si mi sada dosta pomogla tako da znam za iduci pregled.Kad god odem kod doktora svi oni pricaju isto:mladi ste jos,opustite se,bla bla bla...,niko da preduzme nesto konkretno.
Veliki pozdrav i podrska u svemu

Sophia777 pozdrav za tebe i ja tebi zelim isto :lol:
Dark Angel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 1:17 pm

x deset na 6 ili x desen na deveti ?????

Post od Dark Angel »

Moze li mi neko reci zasto se na nekim spermogramima (konkretno BIOTEST-NS) broj spermatozoida izrazava u "x10 na deveti", a kod vecine se gleda broj u milionima tj. na spermogramu lepo pise "x 10 na sesti" ???

Kako porediti rezultate?
Odgovori