Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.
E ovako,Napipao sam na desnom testisu kao neke kako da ih nazovem "debele crtice" na ledjima testisa tj. iza testisa,malo sam zbunjen sta je u pitanju i ne znam da li je rak?,...Isto tako mi je i na drugom tj. levom testisu,...Mekano je,nije tvrdo,onako imam osecaj kad ga pipam kao da je od pudinga xD,nemam simptome raka (krv u spermi,crvorici itd),te "debele crtice" me ne bole na dodir,...ponekad me zaboli izmedju desnog testisa i desne noge tup bol,jednom u toku 2 dana (ILI SE JA PREVISE TRIPUJEM DA JE RAK),...ako mozete da mi objasnite sta je u pitanju bio bih veoma zahvalan
Evo i slika mog testisa na kojoj je ono o cemu sam vam pricao
PS:Zeleo bih da napomenem da mi nisu potrebni saveti tipa "Idi odma kod doktora" ili "Idi kod urologa".To znam i sam,ali evo cisto da vidim vase misljenje.Hvala Unapred.
na samoj slici se ne vidi nista sto nije uredu, deluje sve normalno, ali se naravno samo sa slike kako to spolja izgleda ne moze zakljuciti o cemu se radi, mora se to opipati...
sa zadnje strane testisa nalaze se semena vrpca na kojoj visi testis i koja ulazi u telo, i jedna mekana masa koja je prilepljena uz testis sa njegove zadnje strane i zove se epididimis (pasemenik), to je normalna anatomska struktura...pa tako mozes npr. bas to da napipavas...evo ti jedna sematska slika da vidis kako to unutra izgleda: http://www.riversideonline.com/source/i ... idymis.jpg
bitno je da opipas sam testis, da je on uredu, da nema nikavih otvrdnuca na njemu i u njemu i da je glatke povrsine...
za bilo sta sto ti je sumnjivo javi se na pregled, jer jedino opipavanjem moze nesto da se utvrdi...
Dr011 napisao:na samoj slici se ne vidi nista sto nije uredu, deluje sve normalno, ali se naravno samo sa slike kako to spolja izgleda ne moze zakljuciti o cemu se radi, mora se to opipati...
sa zadnje strane testisa nalaze se semena vrpca na kojoj visi testis i koja ulazi u telo, i jedna mekana masa koja je prilepljena uz testis sa njegove zadnje strane i zove se epididimis (pasemenik), to je normalna anatomska struktura...pa tako mozes npr. bas to da napipavas...evo ti jedna sematska slika da vidis kako to unutra izgleda: http://www.riversideonline.com/source/i ... idymis.jpg
bitno je da opipas sam testis, da je on uredu, da nema nikavih otvrdnuca na njemu i u njemu i da je glatke povrsine...
za bilo sta sto ti je sumnjivo javi se na pregled, jer jedino opipavanjem moze nesto da se utvrdi...
Hvala puno,sad znam o cemu je rec,i mirnije cu spavati.
Imam 15 godina, konstatovana je laka upala testisa i 3,4 dana sam pio palitreks. Bol je bio tup i javljao se konstantno, nije jak. Taj desni testis je bio povećan ali ne mnogo u odnosu na levi i mene idalje boli taj testis iako je prošlo nedelju ipo dana od kada više ne uzimam antibiotik ali bol je manji nego ranije, i javlja se u toku dana i boli me kako kad, nekad 2 sata, nekad 4 nekad ni ne boli. Šta da radim? Mokraća je u redu, krv isto. Pomozite
bol moze da potraje neko vreme i nakon izlecene infekcije...ne bi bilo lose da se javis i na kontrolu nakon terapije, mozda je recimo potrebno terapiju produziti...postoji li pipanjem neka promena u tom testisu, imas li neki izvestaj o nalazu na samim testisima? ne bi bilo lose uraditi i ultrazvucni pregled testisa...
kako su tacno napisali i sta su ti rekli da je? mora se videti kako to tacno izgleda, gde je...ako je to urolog gledao i rekao da nije nista onda je verovatno zaista tako...za neko vreme mozes uraditi kontrolni ultrazvuk cisto radi sigurnosti...
To je u vrhu testisa, pitao sam urologa da nije rak? Ona je rekla da budem bez brige i da nije rak, ponovio sam pitanje ali ona mi je odgovorila da li ja hocu da mi na stranom jeziku kaze da nije? Bol me skoro prosao, ovih dana me nije boleo, danas me boli, vrlo malo, ali taj testis kao da se ucvrstio,nije povecan ali je tvrdji od drugog. Uplasio sam se kada sam video da bolovi u ledjima i abdomenu mogu da budu od metastaza. Ledja me bole samo kad radim nesto, pa se nagnem i posle toga me boli dok se vracam u normalan polozaj. A stomak samo ponekad, ne jako. Gledali su mi i jetru, bubrege, besiku, sve u redu, mokraca je u redu, ima 1-2 leukocita, pa se mislim da nije nesto opasno?
Hiperehogena promena
Doktori na ultrazvuku nisu mogli da se odluce da li je to sto su mi nasli kalcifikat ili ova promena jer bi kalcifikat bacao neki far. Meni je pre mesec dana u privatnoj ordinaciji nadjen kalcifikat i doktor je rekao da ja sve dobro da se ne uzbudzujem, ali ja sam i dalje uplasen. A ta promena , molim vas da mi objasnite sta je to?
za leukocite ne brini, to je u granicama normale...
sto se tice promene i tacno gde je to najbolje znaju oni koji su gledali, pa ako su utvrdili da nije opasno, i ako je nalaz na drugim organima potpuno u redu onda nemas razlog za brigu, opusti se! ledja mogu da bole od raznih drugih stvari, od fizickih aktivnosti, podizanja tereta, nepravilnog polozaja, dugo sedenja itd...
imam problem sa uvlacenjem testisa.. to mi se desava recimo pred ejakulaciju, ili kad sam napet, nekad recimo i na sportskim aktivnostima.. zanima me da li je to normalno i da li to moze da prouzrokuje neki problem ? ako mozete da mi objasnite ?
E ovako skoro sam primetio da mi je polozaj testisa nepravilan tj. jedan je testis vise povucen nazad(levi) a usto i manji je od desnog,ponekad osecam bol u testisu i donjem delu stomaka pa eto da cujem vase mislenje o tome...