Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.
juce sam bila na ultrazvuk, sledeci je nalaz:
"eho bubrega i m. besike. nije na taste. oba bubrega urednih dimenzija, s naglasenim pijelonom i djelovima vidljivih uretera sto se vidi i poslije punjenja m.besike. bez znacajnog povecanja pijelona , nema vidljivih konkremenata u bubrezima"
intersuje me sta je pijelon?? i da li iz ovog nalaza moze da se vidi postoji li nesto sto bi bilo zabrinjavajuce? hvala!
Pijelon je dio bubrega u koga se izlivaju fini kanalici i koji kao glavnu ulogi imaju sabiranje mokracu da bi kasnije iz pijelona se mokraca preko uretera otishla do mokracne beshike.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
meni su posle pomeranja kamena u bubregu (za koji nisam ni znao da imam) na ultra zvuku utvrdjene dilatacije oba pijelona i dijagnozna je hidronefroza... kaze doktor te casice su povecane/prosirene, kao zaglavljeno bastensko crevo, ali bubrezi su normalnog parenhilnog oblika i normalne funkcije (laicki preprican nalaz)...
nalazi krvi su uredni (urea , kratinin i sve ostalo), takodje uredni su i nalazi mokrace, imam kamenje u oba bubrega (ne vece od 6-7 mm) i prosirenje na obe casice...
prosirenje nije urodjeno, jer sam pre par godina radio ultra zvuk abdomena i secam se da je na nalazu pisalo da je sve ok sa bubrezima.... nikada nisam imao nikakve tegobe ranije, ne pusim, rekreativno se bavim redovnom fiz aktivnoscu i uzimam min 2 l tecnosti dnevno (nazalost uglavnom kisele vode knjaz milos)... takodje, niko u porodici nema slicne probleme....
posle ultra zvuka sam isao na nuklearnu medicinu gde je konstatovano da ima tog prosirenja, ali da je praznjenje bubrega potpuno tj nema zadrzavanja urina u bubregu i da nema znakova refluxa... bubrezi normalno funkcionisu po njihovom nalazu samo ima te dilatacije casica ... taj pregled sam radio privatno u "medicina nucleare"
sutra idem na IVU na Vma...
lecim se privatno u inter timu kod prof elakovica.... on kaze da nista nije alarmantno, ali ja sam citao o toj hidronefrozi i ziv sam se prepao...
Hidronefroza je stanje koje moze imati vise stadijuma. Dilatacija pijelona je prvi i najblazi stepen hidronefroze. Hidronefroza je dobro poznata bolest i nemate razloga da sumljate u savet koji vam je vec dat. pozz
zdravo napisao:Hidronefroza je stanje koje moze imati vise stadijuma. Dilatacija pijelona je prvi i najblazi stepen hidronefroze. Hidronefroza je dobro poznata bolest i nemate razloga da sumljate u savet koji vam je vec dat. pozz
danas sam dobio rezultate IVU, sve je ok sem te "umerene dilatacije pijelona" (kako stoji u izvestaju IVU), u izvestaju pise da nema kamenja koliko sam razumeo, a na ultrazvuku su pre 2 nedelje nasli nekoliko kamencica u oba bubrega gde je najveci bio oko 7mm...
urolog je u zakljucku napisao da je nalaz u granicama normalnog, nije mi dao nikakvu terapiju i rekao da se vidimo na kontroli za 5-6 meseci.....
da li to sto je dilatacija pijelona prvi stadijum hidronefroze znaci da ce se situsacija pogorsavati i da ce doci do hidronefroze celog bubrega??
Postovani...
Nedavno je mom sinu ( "star" 4 mjeseca) ustanovljena urinarna infekcija izazvana bakterijom E.coli , posle sedmodnevne terapije (Amikacin injekcije) ponovili smo nalaz urinokulture koji je ostao sterilan, uvedena nam je profilaksa pa se nadam da se infekcija vise nece ponoviti?!
Kontrolni UZ bubrega pokazao je da na levom bubregu postoji pijelon 4,9 mm. ( dio izvestaja koji mi je takodje nejasan jeste : ...mokracna besika delimicno ispunjena anehogenim urinom...)
Kako sam ja na ovom polju - mogu slobodno reci potpuno "nepismena" , molim Vas da mi pomognete i kazete nesto vise o ovome, da li je to posledica ili uzrok te urinarne infekcije, u kojoj meri je ozbiljno (opasno).
Unapred zahvalna!
jedna jedina infekcija kod muskog deteta tako malog je indikacija da se ispita da li postoji urodjen poremecaj u kom se mokraca prilikom mokrenja umesto napolje, delimicno vraca u gornje mokracne puteve. Dakle, urolog koji ga gleda bi trebao da sprovede ispitivanje u tom smeru. Ne mora da bude nista alarmantno, ali je potrebno to ispitati.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.