Spermogram u NS

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
ivanaxe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 3:10 pm

Spermogram u NS

Post od ivanaxe »

Evo ovako, prica je malo duza: borimo se sa sterilitetom cetiri i po godine. MM ima dete iz prvog braka, napravio ga bukvalno iz prvog pokusaja.
Sada, naravno, ima problema. Operisao varikokelu pre tri godine, do tada veliki broj spermatozoida, mala pokretljivost. Posle operacije pokretljivost se povecavala (spremogram proveravan u Medlabu)
Promenili laboratoriju - Jugolab - spremogram sasvim drugaciji: nomalna pokretljivost, viskozitet, lai mali broj, samo 12 miliona.
Na predlog prijateljice, odlucujemo se za Biotest. Rezultat: 15 miliona, 40 posoto zivih, 100 posto bez glave, jednom reci, uzas!
Posle pauze od godinu dana, odlazimo u kliniku Genesis, gde mu rade spremogram i utvrdjuju da je normalan: sprematozoida 48 miliona, 40 posto progresivno pokretnih, 50 posto manje pokretnih, samo 10 posto nepokretnih, 48 posto normalne morfologije. Na predlog doktorice, koja najvise veruje mikrobiologu iz Biotesta, posle samo nedelju dana ponovo radi spermogram. Rezultati sumnjivo slicni onima iz iste laboratorije od pre godinu dana, samo gori: 5 miliona, 20 pokretnih, i to sporo, 80 posto bez glave, leukociti...
Ko je ovde lud i sta da uradimo dalje (osim da uzmem masinku i upadnem medju bele mantile :evil: )?
PetarKojovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 9:59 pm

analiza - spermogram

Post od PetarKojovic »

Pozdrav,
mozda suvisno pitanje, ali zasto ne testirate spermogram u klinickom centru u NS? Sta fali njihovim analizama? Mislim, zasto svi bezite prvo u privatne laboratorije? Sto se tice urologa, stvar je jasna zasto, ako se zakazuje po mesec dana unapred i ako doktor pridaje po najvise 5 minuta pacijentu. Da ne govorim da od tih 5 minuta 3.5 minuta pise izvestaj...
I ja bih uzeo masinku, ali zbog drugih stvari...

Pera
majop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2007 9:00 am

Post od majop »

Pokušavamo napraviti dijete duže vrijeme, a kako nismo uspjeli ja sam napravio spermiogram. Rezultati su: 28 mil. spermija od čega 14,5 mil. ili 52 % progresivno pokretljivo. Stepen kinetike(?) 3. Kolika je vjerovatnost da je do mene
ivanaxe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 3:10 pm

Post od ivanaxe »

Nismo se testirali u Klinickom centru iz prostog razloga sto nam je privatno radila ista ta magistra koja tamo radi. Za Klinicki centar mi treba gomila uputa i papira, a isuprug i ja radimo i nemamo vremena da visimo ispred raznoraznih ordinacija.
Ostala nam je jos jedna mogucenost - da ponovimo spermogram, ali pod drugim prezimenom, u istoj ordinaciji, pa da vidimo da li se i koliko razlikuje.
Gordy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 09, 2006 3:04 pm

Post od Gordy »

MM je uvek radio spermogram u Medlabu. Imamo lepo iskustvo sa njima. Cak je jednom prilikom, kada je isao da operise varikocelu, uradio jos jedan nalaz na VMA, nedugo nakon analize u Medlabu, i rezultat je bio identican. Smatram da smo time sami sebi razbili svaku sumnju u verodostojnost njihovog rezultata.
Ali to je nase iskustvo. :wink:

Ne znam nakon koliko dana apstinencije radite spermogram, ali nama je poslednji put moj ginekolog rekao da bi on voleo da vidi kakav je rezultat treceg ili najkasnije cetvrtog dana! Inace, uvek smo radili nalaz nakon 5-7 dana apstinencije.

Srdacan pozdrav! :wink:
Don't worry about the world coming to an end today, it's already tomorrow in Australia.

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... sterilitet
Odgovori