rezidualni urin

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
proktor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 29, 2006 1:05 am

rezidualni urin

Post od proktor »

Na ultrazvucnom pregledu konstatovano je da postoji oko 40% rezidualne mokrace, sto znaci da se besika ne prazni u celosti. Prostata nije uvecana. Osecam povremeni pritisak u besici, imam nesto cesce mokrenje od toga nocu 1-2 puta, uglavnom kad je hladnije. Da li postoji nacin regulisanja problema praznjenja, pri cemu sam vise za koriscenje nekih prirodnih sredstava ali ni od lekova ne bezim ako je to neophodno. Napominjem da ne pusim, skoro ni ne pijem alkohol a kafu pijem umereno.

Zahvaljujem na svim korisnim odgovorima.
Pozdrav
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Proktore,molim da mi odgovoris na sledeca pitanja:
koliko imas godoina,od kada ti se javio taj problem,kako ti je utvrdjen rezidualni urin,da li si radio jos neka ispitivanja.Da li imas nocno mokrenje i koliko puta,da li ti je mlaz tanji,da li ti ujutru mlaz zadrzava i moras da se napinjes?
proktor
Novi član
Novi član

Post od proktor »

Proktore,molim da mi odgovoris na sledeca pitanja:
koliko imas godoina,od kada ti se javio taj problem,kako ti je utvrdjen rezidualni urin,da li si radio jos neka ispitivanja.Da li imas nocno mokrenje i koliko puta,da li ti je mlaz tanji,da li ti ujutru mlaz zadrzava i moras da se napinjes?

Godina 56,problem cesceg mokrenja poceo je pre par godina, reyidualni od 40% utvrdjen nedavno na ultrazvuku.Radio sam jos i klasicnu analizu urina i rezultat je bio potpuno normalan.Mlaz jeste slabiji ali je tako bilo oduvek.Donekle je potrebno napinjanje ali jasan je osecaj da nije besika ispraznjena do kraja pa je posle kraceg vremena mokrenje ponovo moguce .
Pozdrav
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Ti si u godinama kad su to klasicni simptomi uvecane prostate.Zato me interesuje kako znas da ti prostata ni je uvecana ako ti nije radjen rektalni tuse.Sve jedno...to moze i na ultrazvuku da se utvrdi ( izmere se dimenzije prostate i na osnovu toga i njega tezina u gramima).Takav pregled kod tebe je neophodan jer je to takodje skrining tehnika na osnovu koje se utvrdjuje mogucnost postojanja raka prostate koji je vrlo cest.Zato je preporucljivo svim muskarcima starijim od 50 godina da se tako pregledaju,ali na zalost ko ce nase balkan-bojeve na to da natera.
Ukoliko nije prostata moguce je da je podignut vrat mokracne besike ili eventualno striktura uretre(to je suzenje kanala koji izvodi urin iz mokracne besike).Zato sam pitala da li je mlaz jak,da li ima normalan oblik ili se rasprskava,kaplje.

http://66.249.93.104/search?q=cache:mx4 ... =firefox-a

ovo gore je link do internacionalnog prostata simptom skora na osnovu kojeg ces moci da utvrdis kojoj grupi obolelih pripadas .na zalost,na engleskom je pa ako ne znas moze neko da ti prevede.
proktor
Novi član
Novi član

Post od proktor »

Ultrazvucnim pregledom konstatovano je da je prostata OK.I ranije sam vrsio slicne preglede u uvekje bilo OK.By the way, jedem semenke bundeve i lana, ne znam kakvo je vase misljenje o ovakvoj vrsti preventive i sta vi mislite o tome. Interesuje me cime bih mogao da pospesim besiku na potpunije praznjenje, ukoliko u vezi toga imate neku sugestiju.
Pozdrav
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Seme bundeve je ok.
Imam sugestiju,posto je na pregledima utvrdjena normalnva velicina prostatae,najverovatnije (s ove tacke gledista je svakako to tesko da se kaze ali moze da se pretpostavi) se radi o podignutom ovratu mokracne besike.
Ja svojim pacijentima propisujem alfa blokator Alfapres.Porazgovarajte sa vasim urologom o tome.
Na postoji drugi nacin da se besika dobro prazni osim da se smanji prepreka u oticanju urina.
proktor
Novi član
Novi član

Post od proktor »

Kakav bi pregled bio potreban da bi se proverilo da li je je u pitanju ono sto pretpostavljate da jeste? Da li se terapijom taj problem uspesno resava?
Zahvaljujem
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

POdignut vrat mokracne besike,ultrazvukom ko je iskusniji,cistoskopijom sasvim sigurno ali nemate indikacija za cistoskopiju.
Lek pomaze jer vrsi relaksaciju glatke muskulature i na taj nacin siri kanal.
Problem se resava terapijom ali ne trajno jer je u pitanju mehanicka prepreka.
proktor
Novi član
Novi član

Post od proktor »

Zahvaljujem Vragolastoj na iscrpnim odgovorima i iznad svega na azurnosti i sistematicnosti .Kada budem saznao gde radi poslacu joj jedan buket cveca.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

o,hvala :oops:
proktor
Novi član
Novi član

Post od proktor »

Imam jos jedno vazno pitanje. Da li gore opisani problemi sa nedovoljnim praznjenjem besike mogu da budu uzrocnik ili na bilo koji nacin povezani sa povecanom vrednosti mokracne kiseline u krvi?

Zahvaljujem
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

ne
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

Imam 26 godina. Pre 6 godina mi je na ultrazvucnom pregledu utvrdjeno da nakon mokrenja zaostaje mnogo urina u besici. Toliko dugo se borim i sa urinarnim infekcijama. One su pocele u vreme kada sam postala seksualno aktivna. Veoma bolnu infekciju imam jednom godisnje, ali i u medjuvremenu kada su nalazi sterilni, cesto imam tegobe u vidu peckanja pri mokrenju ili peckanja u predelu samog ulaza u mokracni kanal ne vezano za mokrenje. Ukoliko u toku dana ne uzmem dovoljno tecnosti, peckanje je intenzivnije.
Zanima me da li se ovaj problem kod zena moze leciti. Svojevremeno mi je prepisan Xatral (lek za prostatu), ali ga ja nisam uzela, jer je navedeno da nije za zene. (Logicno). Da li postoje neki cajevi, preparati ili cak i lekovi za opustanje misica besike? Verujem da dok se ne oslobodim ovog problema, necu se osloboditi ni infekcija.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Ispravno verujes.
na zalost,nisi verovala svom urologu a trebala si jer je lek koji opusta mokracnu besiku upravo Xatral kao i ostali iz grupe alfa-blokatora ( ako procesljas net videces da se ista grupa lekova koristi i u lecenju povisenog srcanog pritiska).
Tvoj problem ne moze da se resi preko foruma,potrebno je da odes opet na ispitivanje i ovog puta da slusas urologa s obzirom da stalno povisenje pritiska u mokracnoj besici moze lose da se odrazi na bubrege.Znaci,potrebno je da budes pregledana " komplet" sto bi se reklo.
Odgovori