Retencija testisa

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
mediteran
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 11:14 pm

Retencija testisa

Post od mediteran »

Imam 27g.Moj problem je retencija desnog testisa,opipljiv je pod rukom velicine klikera,lijevi je u normalnom stanju.Sportista sam i odlicne sam gradje,nemam nikakvih problema,mislim na bolove i sl.Mene interesuje dali je moguce imati potomsvo ako je samo jedan testis u funkciji,unaprjed HVALA
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Da.
Sa srecom!
mediteran
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 11:14 pm

Post od mediteran »

Interesuje me dali se testis mora odstraniti ako nije u funkciji i zbog cega,Hvala jos jednom
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

E bas! :lol:
Pa zasto bi ga odstranjivali!?
On tako nespusten u vecini slucajeva je atrofican, slabije prokrvljen, afunkcionalan, ne stvara nikakve smetnje...
E bas ako bi doslo do nekakve torzije oko vaskularne peteljke, pa do gangrene....ali to je naucna fantastika, obzirom da se isto moze desiti i sa sasvim normalno spustenim testisom.
Bez brige!!!
mika43
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 1:01 pm

Post od mika43 »

The patient with a cryptorchid testis is prone to infertility and testicular malignancy. Optimal treatment of cryptorchidism has been considered orchiopexy at the second year of life. In the past 10 years, we have treated 40 patients, 11-63 years old (mean 25), who presented with a cryptorchid testis at or after puberty. Orchiectomy was performed in all, and spermatogenesis was present in only 2 of the 40. Testicular diameter was greater than 3 cm in 32 of the 38 patients with an atrophic testis. Malignant tumors were found in 6 patients (15%) at operation. A seminoma was found in 5 patients operated on at ages 21, 23, 27, 47 and 63 years, and a nonseminomatous tumor in a 31-year-old. In 2 who underwent orchiopexy at ages 9 and 17 years, respectively, testicular tumors were found at ages 27 and 31 years. We conclude that a patient with a cryptorchid testis who presents at or after puberty should undergo orchiectomy as soon as possible. The prospect for such a testis to contribute to fertility is negligible, even if its diameter is normal, whereas the risk of developing malignancy is high.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

generalno gledano, maligni potencijal Ca testisa je izrazito veliki i tu nema razloga da polemisemo, apsolutno se slazem. Studija koju ste naveli je radjena na malom broju ispitanika. Stepen maligniteta od 15% je zaista visok ali na ovakvom uzorku, diskutabilno je koliko je podatak signifikantan za izvodjenje generalnih stavova u vezi orhijektomije.
Ne kazem da sam protiv ovakvog stava, ne kazem ni da sam za...
Ni malo maliciozno, /da jeste, pitao bih cija je studija, od kada, iz kog centra....verujem da se radi o ozbiljnoj studiji adekvatnog centra, nema razloga da vam ne verujem jer na kraju krajeva svi smo ovde iz nesebicnih pobuda/ mozete li da nadjete neku studiju sa nesto signifikantnijim brojem ispitanika ili neki zvanican stav EAU ili WHO-AU?
Mir Boziji!
Hristos se rodi!
Nebjoša
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 05, 2014 11:14 pm

Re: Retencija testisa

Post od Nebjoša »

Poštovanje,
Imam sličan problem kao autor posta. 28 godina i desni testis mi nije spušten. Mogu da ga napipam, više izgleda kao da imam donji malo levo i gornji malo desno.

Zanima me da postoje neki novi podaci o tome kolika je šansa da imam potomstvo, i da li ima smisla preduzimati neke mere u ovim godinama radi povećanja plodnosti.
Ista situacija, nema tegoba ništa mi ne smeta jedino sam primetio da je potreba za izbacivanjem sperme manja nego kod drugih.

Hvala unapred na odgovoru.
Odgovori