Rak prostate

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
LadyMama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 4:17 pm

Rak prostate

Post od LadyMama »

Mom tati je u januaru ove godine dijagnostikovan rak prostate, PSA vrednost je bila 6, ima 68 godina i generalno je odličnog zdravlja (u odličnoj formi). Izvinjavam se jer mi nisu dostupni rezultati biopsije, ali urolog mu je rekao da ima "najblaže ćelije" i da nije preterano zabrinut....(?) Pre 2 nedelje moj otac je bio na scintigrafiji kostiju (CT skener) i rezultati su potvrdili da ima promena na kičmi i pubičnoj kosti, ali nisu mogli da utvrde etiologiju ovih promena. Rekli su, može biti sekundarni depozit, ali može biti i neki drugi razlog. Predložili su rendgen karličnih kostiju.

Moje pitanje je, kao laik, zaista ne razumem zašto bi RTG mogao da otkrije nešto više nego CT (??) Takođe, da je bolest uznapredovala, zar PSA vrednost ne bi bila mnogo veća? Treće, da li bi možda neka druga dijagnostička metoda (MRI) mogla da utvrdi sa boljom preciznošću o kakvim promenama se radi? Pitam sve ovo zato što tata namerava da ode kod svog urologa tek u junu sa CT rezultatima a uskoro i sa RTG rezultatima (u junu ima regularni termin kod urologa), međutim ovo je po meni suviše kasno u slučaju da mu je potrebna dodatna terapija osim anti-hormonskih inekcija koje sada prima svaka tri meseca. Izvinite što sam možda konfuzna, ali ovo nam je sve novo, a želela bih da tati dam najbolji mogući savet da bi primio pravovremenu terapiju. Zahvaljujem se!

DOPUNA (CT scan):

Mišljenje:
Scintigrafski detektabilni fokusi patoloske hiperfiksacije u projekciji
gornjeg ramusa desne pubicne kosti sto moze odgovarati postojanju
sekundarnog depozita ali se apsolutno ni druga etiologija ne iskljucuje.
Fokus patoloske hiperfiksacije u nivou VL5 moze odgovarati osteoblastnoj
reakciji u sklopu degenerativnih promena ali se ni druga etiologija ne
iskljucuje (eventualni sekundarni depozit). Savetuje se dopuna nalaza
RTG snimkom karlice lumbalnog segmenta kicmenog stuba u cilju
utvrdjivanja etiologije opisanih promena.
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Re: Rak prostate

Post od Dr011 »

bitan je i nalaz biopsije...zavisi kolika je bila pocetna vrednost PSA, pretpostavljam da je tih 6 bila prva vrednost...meta promene na kostima poreklom iz prostate u principu se ocekuju kod visih vrednosti PSA od te koju navodite...a zbog cega je upucen na scintigrafiju skeleta ako je nizak PSA i "najblaze celije"? naravno potrebno je poznavati celu pricu, pregledati pacijenta, samo se celovitim posmatranjem moze imati pravi uvid...RTG daje drugaciji uvid i potrebno ga je uraditi ukoliko postoji pozitivan nalaz na scintigrafiji, pa u zavisnosti od toga dalji koraci, ako bude trebalo i NMR...znaci sledeci korak je uraditi RTG, i utvrdjivanje da li se radi o sek. depozitima ili o degenerativnim promenama...
LadyMama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 4:17 pm

Re: Rak prostate

Post od LadyMama »

Dr011, hvala na brzom odgovoru! Da, početni PSA u decembru je bio 6, takođe je proverena vrednost u februaru, i još uvek je bio 6. Ne znam zašto su ga uputili na scintigrafiju, iz priče svog oca (živimo u različitim zemljama) uput je bio maltene birokratske prirode da se "upotpuni dokumentacija", ali ne znam tačno. U svakom slučaju ćemo ga poslati na RTG što pre, ako budu potrebna dodatna istraživanja da se obave što pre. Nadamo se najboljem.
Odgovori