PROSTATA EHO nalaz molim pmoc

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

PROSTATA EHO nalaz molim pmoc

Post od donkihot »

U zadnjem redu EHO nalaza abdomena stoji:Prostata velicine 31x39x39 sa hipoehogenim nodusom vel 12 mm u med.lobusu.Uradit PSA i frakcije. Molim svakoga ko moze da mi rastumaci ovaj nalaz.Da li to znaci da je tumor.U februaru sam uradio PSA bio je 1,5. Sta znaci uraditi "frakcije".Bilo koja odatna informacija bi mi mnoo znacila. Proslogodisnji EHO je bio uredan sto se nodusa trice,nije postojao.Imam 70 godidina. Zahvaljujem u napred.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član

NASLOV

Post od donkihot »

da li je moguce da na celom forumu niko za 6 dana nezna ,nece ili nema iskustva da mi odgovori sta je to HIPOEHOGENI NODUS PROSTATE.
Hvala ako se neko seti
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

To ti je na ovom forumu vecita dilema i nepoznanica, nekima odgovaraju kao iz topa a neke jednostavno ignorisu. Ko ce ga znati, i ovi lekari su cudni neki likovi... :wink:
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

E muskarci nemojte da ste takvi, pa nije lako protumaciti nalaz UZ-a ,,, mislim tek smo usli u 21.vek i budite malo tolerantni :lol: .

@ donkihot

Taj HIPOEHOGENI NODUS PROSTATE je neki cvor na prostati koji je ultrazvukom samo detektovan, a tumor marker PSA i punkcija tog cvora radi patohistoloske analize bi trebalo da potvrde prirodu tog cvora, tj. da li je dobrocudan ili zlocudan.
Ovo ti ja onako laicki pisem sta znam, ali svejedno bez tih analiza i nekog ozbiljnog urologa ne mozes nista znati.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Post od Vragolasta Amfibija »

Hipoehogeni nodus je ultrazvucni nalaz koji govori o postojanju ogranicene i promene u tkivu prostate koja je na ekranu hipodenzna u odnosu na ostalo tkivo prostate.O karakteru te promene,sto vas najvise interesuje (benigna-maligna) ne moze se govoriti samo na osnovu ovog nalaza vec je potrebno uraditi kolor-dopler prostate da bi se videla vaskularizacija.Ukoliko postoje znaci patoloske vaskularizacije u predelu nodusa,sa velikom verovatnocom se moze govoriti o malignitetu.
O daljem tok dijagnostike u vasem slucaju mislim da nema potrebe raspravljati ovde s obzirom da se vec lecite kod urologa.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član

naslov

Post od donkihot »

ovo je vrlo koristan savet za COLOR DOPLER PROSTATE,jer je vazno da ne odem na obican UZ radi potvrde nalaza,jer je u februaru PSA bio 1,5
puno nvala
Odgovori