Moj stric već dugo ima problema sa kamenjem i peskom u oba bubrega, što u kikindskoj opštini nije retkost. Išao je na razbijanje kamenja, ali posle intervencije imao je ozbiljnih problema sa levim bubregom. Doktori u Pokrajinskoj bolnici su mu u levi bubreg ugradili nefrostomski kateter , ali su mu na previjanju u domu zdravlja taj kateter pomerili, pa je morao ponovo u Novi Sad... Nekoliko puta osle toga bio je u bolnici zbog povišene temperature, ponovo u Pokrajinskoj bolnici, i odatle je dobio ovakvu otpusnu listu:
dijag: status post eswl colculi renis lateris sin. nephrostomia percutanea
iz leve lumbalne lože se vidi nefrostomski kateter na koji dobija bistri urin
uz: oba bubrega bez hidronefrozie, ali se obostrano vide brojne partikule konkramenta
izolovani uzročnik: 1. pseudomonas aeruginosa
2. enterococcus sp.
Problem je u tome što on vrlo često ima povišenu temperaturu, doktori ga samo šetaju, i ništa ne govore. Terapija mu je Pipegal, i Brufen protiv bolova, po potrebi.
Pošto sam već nekoliko puta od doktora na ovom forumu dobila odgovore na postavljena pitanja, uz sva pojašnjenja na ''običnom'' srpskom jeziku, veliku pažnju i stručnost, nadam se da će i ovaj put biti tako. Interesuje me šta biste vi preporučili kao terapiju.
Srdačan pozdrav!
Problem sa bubregom
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: Problem sa bubregom
Nije tesko biti "pametan" pa reci da je lecenje infecije kao pretpostavljenog uzroka stvaranja kamenova primarna terapija i da se to mora raditi prema antibiogramu posle urinokultura. Problem je sto sa nefrostomom sada ima sanse i za sekundarne infekcije... Bilo kako bilo - lecenje antibioticima iskljucivo EGZAKTNO, na osnovu antibiograma.
Uz ovo, bitno je iodrediti i vrstu kamenja koje se stvara. Ao su struvatni, pnda je infekcija koro sigurno jedini razlog. Ako su uratni ili cistinski, potrebno je davanje bikarbonata, podizanje pH mokrace.
Uz ovo, bitno je iodrediti i vrstu kamenja koje se stvara. Ao su struvatni, pnda je infekcija koro sigurno jedini razlog. Ako su uratni ili cistinski, potrebno je davanje bikarbonata, podizanje pH mokrace.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 2:00 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Imajte u vidu da meni medicina nije struka. Šta biste preporučili kao terapiju?
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U pitanju je ozbiljna bolest bubrega za koju se na forumu ne moze dati terapija niti ce i jedan lekar biti opusten i slobodan da je da.
Nefrostome su postavljene kako bi se otklanjao urin sve dok parcad kamenja ne izadje. A to kad i kako ce da izadje, to se sada ceka da se vidi. Sve dok bude imao nefrostome i kamenje imace i infekciju. Ako postoji antibiogram onda svakako da je potrebno lecenje odgovarajucim antibioticima, ali to nije nikakva sigurnost da se infekcija nakon ispijanja antibiotika nece odmah povratiti.
Potrebno je redovno pracenje bolesnika i naravno strpljenje.
Nefrostome su postavljene kako bi se otklanjao urin sve dok parcad kamenja ne izadje. A to kad i kako ce da izadje, to se sada ceka da se vidi. Sve dok bude imao nefrostome i kamenje imace i infekciju. Ako postoji antibiogram onda svakako da je potrebno lecenje odgovarajucim antibioticima, ali to nije nikakva sigurnost da se infekcija nakon ispijanja antibiotika nece odmah povratiti.
Potrebno je redovno pracenje bolesnika i naravno strpljenje.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.