Suprugu mi je konstatovana azospermija. Pio je čajeve, uzimao piskavicu, uzima vitamine, minerale, aminokiseline... Pola godine nema promena. Ima i nešto proširen venski splet, ali urolog nije preporučio operaciju (pre 10 god je radio kateterizaciju testisa).
Endokrinolog mu je zbog visokog FSH (21 je, a limit na nalazu 11) prepisao andriol na dva dana
jednu tabletu andriol testocaps. Danas radi ponovo spermogram. Nismo bili u Jevremovoj, kod Ivanovića jer nemamo "materijala". Da li grešimo? Čuli smo za MESE, TESE, ili bolje da se ne služim izrazima čije pune nazive ne znam - mislim na punkcije iz testisa. Još da dodam -nekad, pre 10 godina je imao desetak hiljada spermatozoida. Posavetujte!
posavetujte
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
posavetujte
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Potrebno je uraditi biopsiju testisa i videti da li su uopšte sposobni za proizvodnju spermatozoida.
Vidim spomenuli ste i neku kateterizaciju, napišite mi malo detaljnije na šta ste mislili jer kateterizacija testisa ne postoji, možda su pokušali da kateterom ispitaju prohodnost ejakulatornih kanala u prostati i sadržaj semenih kesica. To je jedna /ali ne i jedina, da li je rađeno još nešto?/ od metoda kojom se isključuje ili potvrđuje opstruktivna azoospermija.
TESE je metoda kojom se može uzeti spermatozoid direktno iz testisa. Taj spermatozoid se dalje ubrizga u jajnu ćeliju i gleda se da li će doći do oplođenja. Ukoliko se stvori embrion, onda se oni usađuju u matericu. Ovo je skupa i komplikovana metoda i ne znam da li se uopšte radi kod nas.
Vidim spomenuli ste i neku kateterizaciju, napišite mi malo detaljnije na šta ste mislili jer kateterizacija testisa ne postoji, možda su pokušali da kateterom ispitaju prohodnost ejakulatornih kanala u prostati i sadržaj semenih kesica. To je jedna /ali ne i jedina, da li je rađeno još nešto?/ od metoda kojom se isključuje ili potvrđuje opstruktivna azoospermija.
TESE je metoda kojom se može uzeti spermatozoid direktno iz testisa. Taj spermatozoid se dalje ubrizga u jajnu ćeliju i gleda se da li će doći do oplođenja. Ukoliko se stvori embrion, onda se oni usađuju u matericu. Ovo je skupa i komplikovana metoda i ne znam da li se uopšte radi kod nas.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
-
- Novi član
Filipe, hvala što si odgovorio.
Imam mali problem- izbaci me kad probam da idem na opciju odgovori, pa ne znam da li ću uspeti da pošaljem poruku.
Malo si me uplašio- nisam razmišljala o soluciji da ako je nekad suprug imao spermatozoide, sad testisi mogu da ne budu sposobni da ih proizvode. Bila sam izgleda preveliki optimista!
Pre 10 godina mu je rađena neka intervencija koju on podvodi pod – kateterizacija. Nije rađena operacija varikočele, već možda nešto slično... Kad je imao 9 -10 godina rađeno mu je spuštanje testisa (znam da je to jako kasno, i da je to verovatno glavni uzrok svemu).
Na ultrazvuku, od pre 2 meseca mu je data sledeća dijagnoza:
Dijagnoza je: atrophio testis seu hypotrophio bill.varicocoelle testis sin.
I napomena
„smanjenje testisa i
postojanje proširenih vena venskog spleta levog testisa.
Neophodna je konsultacija urologa “
Dimenzije levog testisa su 42, 20, a desnog 39, 18
Na jednoj od slika se vidi nešto obeleženo kao 5 mm. Možda toliko iznosi proširenje.
Hvala još jednom.
Pozdrav!
Imam mali problem- izbaci me kad probam da idem na opciju odgovori, pa ne znam da li ću uspeti da pošaljem poruku.
Malo si me uplašio- nisam razmišljala o soluciji da ako je nekad suprug imao spermatozoide, sad testisi mogu da ne budu sposobni da ih proizvode. Bila sam izgleda preveliki optimista!
Pre 10 godina mu je rađena neka intervencija koju on podvodi pod – kateterizacija. Nije rađena operacija varikočele, već možda nešto slično... Kad je imao 9 -10 godina rađeno mu je spuštanje testisa (znam da je to jako kasno, i da je to verovatno glavni uzrok svemu).
Na ultrazvuku, od pre 2 meseca mu je data sledeća dijagnoza:
Dijagnoza je: atrophio testis seu hypotrophio bill.varicocoelle testis sin.
I napomena
„smanjenje testisa i
postojanje proširenih vena venskog spleta levog testisa.
Neophodna je konsultacija urologa “
Dimenzije levog testisa su 42, 20, a desnog 39, 18
Na jednoj od slika se vidi nešto obeleženo kao 5 mm. Možda toliko iznosi proširenje.
Hvala još jednom.
Pozdrav!
-
- Novi član
NE RAZUMEM!
Ne razumem :
zbog povišenog FSH i LH, endokrinolog je suprugu prepisao andriol testocaps da pije svaki drugi dan; juče smo podigli rezultate i nivo testosterona je NIŽI nego što je bio!
Na prvom nalazu vrednosti su bile sledeće:
FSH je bio 21 (normala je do 11)
LH 14 (normala je do 7)
TESTOSTERON 11 (u graničnoj je vr.)
Na kontrolnom je traženo da se uradi LH i testosteron:
LH je malo niži - za nekih 0,2 i dalje dosta visok;
testosteron je sad 9 (na samoj granici).
Spermogram će biti gotov danas, sutra!
Da li je to normalno- piješ testosteron, a njegova referentna vrednost je niža!?
Pozdrav!
zbog povišenog FSH i LH, endokrinolog je suprugu prepisao andriol testocaps da pije svaki drugi dan; juče smo podigli rezultate i nivo testosterona je NIŽI nego što je bio!
Na prvom nalazu vrednosti su bile sledeće:
FSH je bio 21 (normala je do 11)
LH 14 (normala je do 7)
TESTOSTERON 11 (u graničnoj je vr.)
Na kontrolnom je traženo da se uradi LH i testosteron:
LH je malo niži - za nekih 0,2 i dalje dosta visok;
testosteron je sad 9 (na samoj granici).
Spermogram će biti gotov danas, sutra!
Da li je to normalno- piješ testosteron, a njegova referentna vrednost je niža!?
Pozdrav!