Pitanje za urologe

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Pitanje za urologe

Post od Iwa »

Već sam pisala o svojim urinarnim infekcijama, ali moram ponovo.
U poslednjih 6 godina ima problema sa istim. Ranije je razmak između dve infekcije bio do godinu dana. Ove godine jednu infekciju sam imala krajem juna, pa sledeću u avgustu. Sada opet osećam izvesne neprijatnosti i samo čekam da "bukne". Izazivač je uvek E. Coli. Niti jedna infekcija nije bila propraćena povišenom temperaturom.
U periodu između infekcija imam stalne tegobe u vidu peckanja unutar mokraćnog kanala ili na samom ulazu u isti, ne vezano za mokrenje i pojačane tegobe u toku mokrenja. Neprijatnosti su slabije ukoliko uzimam više tečnosti. Moram da napomenem da dnevno unosim minimum 2l tečnosti, od toga je 1l u vidu uroloških čajeva. Količinu čajeva povećavam s intenziviranjem tegoba.
Kada infekcija kulminira, imam jake bolove pri mokrenju koji su jači pri završetku pražnjenja. Kod poslednje infekcije bio je prisutan bol nalik na sečenje (izbacivanje žileta). Krv je takođe bila prisutna. Dva dana od početka infekcije, javio se i jak bol u dnu stomaka, koji se pojačavao dok hodam. Prepisana terpaija je bila injekcije Gentamicina 2 puta dnevno 7 dana. Radila sam RTG ABDOMEN NATIV, rezultat - nema RTG znakova pneumoperitoneuma niti ileusa.
Dve nedelje nakon završetka terapije radila sam UZ (Bubrezi su uobičajenog položaja i veličine, sa minimalnom dilatacijom pk sistema desno oko 8 mm, sa naglašenim piramidama. Mokraćna bešika je puna. Nakon mikcije prisutan RU.), te Uroflow (Spontano izmokrila 500 ml, kriva protoka blago iregularna, Q/t = 0.89 u granicama normale. Vreme mikcije i vreme protoka identično. Prisutan RU, oko 40 ml).
Imam zakazan DMSA bubrega.
Prepisan mi je Alfetim 5 mg, svako veče, te Cefalexin 250 mg na svako drugo veče, uz uzimanje što više uroloških čajeva (Uva, Brusnica, Uroprotekt, Primrose i sl.).
Međutim, od pre neki dan, ponovo osećam tegobe ali u blažem obliku. Povremeno peckanje pri mokrenju, urin je zamućen i neprijatnog mirisa. Opet osećaj kao da izbacujem žilete.
U strahu sam. Znam da svaka nova infekcija oštećuje plemenito tkivo bubrega.
- Želim da pitam usled čega je došlo do nemogućnosti pražnjenja mokraćne bešike u potpunosti, jer takvih tegoba nisam imala kao dete?
- Da li će Alfetim (alfa-blokator) uspeti da opusti mišiće bešike? Lek uzimam već nekoliko dana, ali ne primećujem nikakvu razliku. Urin i dalje zaostaje.
- Šta mi je činiti? Kako da se ponašam? Šta je dobro u prevenciji infekcija? Treba li da izbegavam intimne odnose? (To upravo činim na opšte nezadovoljstvo svog momka, jer mi se već nekoliko puta desilo da sam infekciju dobila nakon istih). Izgleda da Cefalexin i čajevi ne deluju, jer se bakterije iznova vraćaju.
Molim Vas pomozite.
Unapred zahvalna.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Imala sam slicne probleme,a trajali su dok nije uradjen antibiogram na vaginalni bris.Tada je izolovana e. koli i kada sam nju izlecila vaginaletama baktrima,naglasavam po antibiogramu,nemam ni urinarne tegobe.Preventivno ponekad popijem sirup od brusnice.S obzirom da imas tegobe nakon odnosa gotovo sam sigurna da je u pitanju i vag.infekcija .Imas moju podrsku posto znam kakvi su bolovi i muke!
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

Evo pristigli su mi rezultati analize urina sa sedimentom i urinokulture:

Rezultat

- specifična težina 1.010
- pH 5.0
- leukociti 3 - 4
- epitelne ćelije 10 - 12

Urinokultura
ESCHERICHIA COLI
STAPHYLOCOCUS SP /KOAGULAZA NEGATIV/
ENTEROCOCCUS SP.
broj bakterija u 1 ml urina - 15.000

@tajchi
Hvala na podršci, to mi mnogo znači sada.
Kod mene su ginekološki nalazi uvek uredni. Vaginalni bris je uvek sterilan, ali ću ipak ponoviti pregled.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Koliko ja znam treba 100.000 bakterija min. pa da se proglasi infekcija,a kako urin u principu nije sterilan,mislim da nalaz nije tako los.Ipak bi bilo dobro da neko strucniji potvrdi.Ako si u Bg otidji u gradski zavod i uradi vag. i cervikalni bris sa antib.,jer su i meni nalazi bili o.k. ,doduse radjeni kod privatnika.
Odgovori