patohistološki nalaz -zna li neko da mi protumači?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

patohistološki nalaz -zna li neko da mi protumači?

Post od meripopins »

Može li neko da mi protumači histološki nalaz:

analiziran je nešto manji broj seminifernih kanalića: skoro svi zadebljanih fibrozianih zidova, obliterisanih lumena, bez spermatogeneze. U dva kanalića, nkoliko iregularnih redova spermatocita, bez uočljivog sazrevanja. U intersticijumu, jedno veće Leydigovo ostrvce.
patološka dijagnoza:hypospermatogeneis gradus gravis( fibrosis et atrophia gradus gravis)
Pri tome kad je odrađena biopsija 07.12. nađeno je nekoliko (3-4) nepokretna spermatozoida.

Nama spermatogeneze, a ipak bilo nepokretnih.
Ako neko zna da mi objasni, molim malu pomoć.
Pozdrav za sve!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Nalaz u celosti izgleda veoma lose.Ovo sve znaci da plemenito tkivo testisa propada i da se zamenjuje nespecificnim vezivnim tkivom.Sazarevanje podrazumeva da postoji sledeca sekvenca u nastanku speramtozoida:Speramtogonije-spermatocite I-spermatocite II-spermatozoidi.PH dijagnoza znaci ovo sto sam gore naveo.Leydigove celije ne prpiadaju seminifernim tubulima nego se nalaze u medjuprostoru izmedju njih(intersticijum testisa) i stvaraju testosteron.Ti nepokretni spaermatozoidi cu manje vazni jer da bi postojala sposobnost fertilizacije spermatooidi moraju biti normalnog oblika,pokretljivosti i u dovoljnom broju.
meripopins
Novi član
Novi član

histološki nalaz

Post od meripopins »

Hvala na brzom odhovoru.
izvinite, ali to nije slučaj kad se radi ICSI-TESE? Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:

"Čak i sa mladim ćelijama kao što su spermatide je tehnikom ICSI postignuta fertilizacija i trudnoća kod slučajeva sa poremećenom spermatogenezom. Takođe i epididimalni i testikularni spermatozoidi postižu zadovoljavajući procenat fertilizacije, trudnoća i rođenih beba."
Imate li neki komentar?

Nije za ICSI?
Pozdrav!
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Re: histološki nalaz

Post od SQL »

meripopins napisao: Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:

"Čak i sa mladim ćelijama kao što su spermatide je tehnikom ICSI postignuta fertilizacija i trudnoća kod slučajeva sa poremećenom spermatogenezom. Takođe i epididimalni i testikularni spermatozoidi postižu zadovoljavajući procenat fertilizacije, trudnoća i rođenih beba."
Imate li neki komentar?

Nije za ICSI?
Pozdrav!
meripopins da li ovo što si napisala ima značenje da u nekoj beogradskoj klinici metodom ICSI mogu da spermatidima ili spermatocitima urade veštačku oplodnju ili sam te ja loše shvatio.
Ako sam u pravu , da li bi bila ljubazna da mi daš ime te klinike ili broj telefona jer, ja sam taj slučaj. Dakle kod mene razvoj ide u jednom testisu do spermatida u drugom do spermatocita a nekad ima i potpuno zdravih spermatozoida ali to nekad nije se ponovilo u skorije vreme ( što se tiče spermatozoida ). Pretpostavljam da ako sam u pravu onda se radi punkcija i razvoj spermatocita ili spermatida u veštačkoj sredini do sazrevanja u spermatozoid.

Javi se, molim te da znam da bih se informisao !
Zdravlje je najveće bogatstvo !
meripopins
Novi član
Novi član

pozdrav SQL

Post od meripopins »

Ćao SQL!
Nismo se dopisivali neko vreme.
Uđi i pogledaj-to piše od reči do reči na sajtu bg klinike Papić.
Mi nismo radili biopsiju kod njih. U utorak treba da zovem dr koji nas vodi, pa će nam reći da li smo u programu. Po urologu, ne verujem. Meni je neobično što su našli nekoliko spermatozoida, a po histološkom-nema spermogeneze.
Ne znam šta da kažem. Stalno samo razočaranja.
Veliki pozdrav, pa se čujemo!
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

draga meripopins to što vam se dešava je jako neodgovorno !

Prosto se pitam da li je moguće da neko pokušava da zloupotrebi vašu situaciju ?

Hvala ti na informaciji, sada ću da pogledam šta se može uraditi po mom pitanju.
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Pročitao sam o njima i nastavljam o ovome u temi :

ISTINA O PRIVATNIM KLINIKAMA ZA LEČENJE NEPLODNOSTI pa dodji tamo !
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Re: histološki nalaz

Post od Vragolasta Amfibija »

meripopins napisao:Hvala na brzom odhovoru.
izvinite, ali to nije slučaj kad se radi ICSI-TESE? Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:

Imate li neki komentar?

Nije za ICSI?
Pozdrav!
komentar : ovo ne vazi za vas slucaj jer je ovde,kao sto neko rece,slucaj kada PLEMENITO tkivo testisa propada sto znaci da nema sta da stvara spermatozoide.Znaci tkivo je propalo u fizickom smislu a ne u funkcionalnom pa da je potrebna neka "skupa"stimulacija.Tkivo moze da se stimulise ali ono i dalje nece proizvoditi spermatozoide jer je izgubilo tu funkciju.
Ali...ukoliko se oni bave vestackom oplodnjom onda je to druga stvar s obzirom da normalnim prirodnim seksualnom odnosom,sanse za zacece su prakticno ravne nuli.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Vragolasta da li ti znaš neku kliniku kod nas koja je u stanju da izvrši oplodnju spermatitidima ili spermatocitima ? Koliko sam upoznat razvoj do spermatozoida se radi u veštačkoj sredini nakon čega valjda ide ISCI.

Ima li to u zemlji Srbiji ?
meripopins
Novi član
Novi član

u Višegradskoj

Post od meripopins »

SQL,
dr Peđa sa foruma mi je rekao da rade u Višegradskoj.
Pozdrav!
Odgovori