Može li neko da mi protumači histološki nalaz:
analiziran je nešto manji broj seminifernih kanalića: skoro svi zadebljanih fibrozianih zidova, obliterisanih lumena, bez spermatogeneze. U dva kanalića, nkoliko iregularnih redova spermatocita, bez uočljivog sazrevanja. U intersticijumu, jedno veće Leydigovo ostrvce.
patološka dijagnoza:hypospermatogeneis gradus gravis( fibrosis et atrophia gradus gravis)
Pri tome kad je odrađena biopsija 07.12. nađeno je nekoliko (3-4) nepokretna spermatozoida.
Nama spermatogeneze, a ipak bilo nepokretnih.
Ako neko zna da mi objasni, molim malu pomoć.
Pozdrav za sve!
patohistološki nalaz -zna li neko da mi protumači?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
patohistološki nalaz -zna li neko da mi protumači?
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Nalaz u celosti izgleda veoma lose.Ovo sve znaci da plemenito tkivo testisa propada i da se zamenjuje nespecificnim vezivnim tkivom.Sazarevanje podrazumeva da postoji sledeca sekvenca u nastanku speramtozoida:Speramtogonije-spermatocite I-spermatocite II-spermatozoidi.PH dijagnoza znaci ovo sto sam gore naveo.Leydigove celije ne prpiadaju seminifernim tubulima nego se nalaze u medjuprostoru izmedju njih(intersticijum testisa) i stvaraju testosteron.Ti nepokretni spaermatozoidi cu manje vazni jer da bi postojala sposobnost fertilizacije spermatooidi moraju biti normalnog oblika,pokretljivosti i u dovoljnom broju.
-
- Novi član
histološki nalaz
Hvala na brzom odhovoru.
izvinite, ali to nije slučaj kad se radi ICSI-TESE? Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:
"Čak i sa mladim ćelijama kao što su spermatide je tehnikom ICSI postignuta fertilizacija i trudnoća kod slučajeva sa poremećenom spermatogenezom. Takođe i epididimalni i testikularni spermatozoidi postižu zadovoljavajući procenat fertilizacije, trudnoća i rođenih beba."
Imate li neki komentar?
Nije za ICSI?
Pozdrav!
izvinite, ali to nije slučaj kad se radi ICSI-TESE? Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:
"Čak i sa mladim ćelijama kao što su spermatide je tehnikom ICSI postignuta fertilizacija i trudnoća kod slučajeva sa poremećenom spermatogenezom. Takođe i epididimalni i testikularni spermatozoidi postižu zadovoljavajući procenat fertilizacije, trudnoća i rođenih beba."
Imate li neki komentar?
Nije za ICSI?
Pozdrav!
Re: histološki nalaz
meripopins da li ovo što si napisala ima značenje da u nekoj beogradskoj klinici metodom ICSI mogu da spermatidima ili spermatocitima urade veštačku oplodnju ili sam te ja loše shvatio.meripopins napisao: Ovo sam našla u reklami jedne beogradske klinike:
Imate li neki komentar?
Nije za ICSI?
Pozdrav!
Ako sam u pravu , da li bi bila ljubazna da mi daš ime te klinike ili broj telefona jer, ja sam taj slučaj. Dakle kod mene razvoj ide u jednom testisu do spermatida u drugom do spermatocita a nekad ima i potpuno zdravih spermatozoida ali to nekad nije se ponovilo u skorije vreme ( što se tiče spermatozoida ). Pretpostavljam da ako sam u pravu onda se radi punkcija i razvoj spermatocita ili spermatida u veštačkoj sredini do sazrevanja u spermatozoid.
Javi se, molim te da znam da bih se informisao !
Zdravlje je najveće bogatstvo !
-
- Novi član
pozdrav SQL
Ćao SQL!
Nismo se dopisivali neko vreme.
Uđi i pogledaj-to piše od reči do reči na sajtu bg klinike Papić.
Mi nismo radili biopsiju kod njih. U utorak treba da zovem dr koji nas vodi, pa će nam reći da li smo u programu. Po urologu, ne verujem. Meni je neobično što su našli nekoliko spermatozoida, a po histološkom-nema spermogeneze.
Ne znam šta da kažem. Stalno samo razočaranja.
Veliki pozdrav, pa se čujemo!
Nismo se dopisivali neko vreme.
Uđi i pogledaj-to piše od reči do reči na sajtu bg klinike Papić.
Mi nismo radili biopsiju kod njih. U utorak treba da zovem dr koji nas vodi, pa će nam reći da li smo u programu. Po urologu, ne verujem. Meni je neobično što su našli nekoliko spermatozoida, a po histološkom-nema spermogeneze.
Ne znam šta da kažem. Stalno samo razočaranja.
Veliki pozdrav, pa se čujemo!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Re: histološki nalaz
komentar : ovo ne vazi za vas slucaj jer je ovde,kao sto neko rece,slucaj kada PLEMENITO tkivo testisa propada sto znaci da nema sta da stvara spermatozoide.Znaci tkivo je propalo u fizickom smislu a ne u funkcionalnom pa da je potrebna neka "skupa"stimulacija.Tkivo moze da se stimulise ali ono i dalje nece proizvoditi spermatozoide jer je izgubilo tu funkciju.meripopins napisao:Hvala na brzom odhovoru.
Imate li neki komentar?
Nije za ICSI?
Pozdrav!
Ali...ukoliko se oni bave vestackom oplodnjom onda je to druga stvar s obzirom da normalnim prirodnim seksualnom odnosom,sanse za zacece su prakticno ravne nuli.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
-
- Novi član
u Višegradskoj
SQL,
dr Peđa sa foruma mi je rekao da rade u Višegradskoj.
Pozdrav!
dr Peđa sa foruma mi je rekao da rade u Višegradskoj.
Pozdrav!