Jedna doktorka kaze da se opstrukcija semevoda moze dijagnostikovati ultrazvukom i palpatornim testom, jer se tada primecuju prosireni i nabrekli pasemenici.
Druga doktorka kaze da samo biopsija testisa moze da kaze da li je u pitanju opstrukcija ili ne.
Ko je ovde u pravu?
Da dodam da ja nemam azoospermiju, nego jaku oligospermiju (oko 170.000 u mililitru i oko 1 milion u celom ejakulatu).
Sad cu mozda da lupnem, ali da li je moguce da pasemenici izgledaju normalno i pored opstrukcije jer spermatozoidi ipak izlaze? Mozda u imalom broju, ali uz ceste odnose, ipak izadju pa nema nekih promena na epididima?
Hvala!
Da li se opstrukcija moze dijagnostikovati bez biopsije?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Klinicki pregled nije dovoljan da bi se utvrdila opstrukcija epididima,zato su potrebne druge dijagnosticke metode.
A opet,biopsija govori o stanju na parenhimu testisa ali ti imas spermatozoide sto znaci da produkcija od strane testisa postoji tako da ni biopsija prakticno ne govori nista o prohodnosti epididima.
A opet,biopsija govori o stanju na parenhimu testisa ali ti imas spermatozoide sto znaci da produkcija od strane testisa postoji tako da ni biopsija prakticno ne govori nista o prohodnosti epididima.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Dobro, znaci obe doktorke nisu bas bile precizne... sta mi savetujes da uradim?Vragolasta Amfibija napisao:Klinicki pregled nije dovoljan da bi se utvrdila opstrukcija epididima,zato su potrebne druge dijagnosticke metode.
Samo ukratko: morfoloski i ultrazvucno kod mene je sve normalno, hormoni normalni (bar su bili, radicu neke nove testove opet), nema nikakve upale, sperma normalna... ali malo spermica.
Druga doktorka je bila u fazonu da bi biopsija pokazala npr. ogromnu ili bar vecu kolicinu spermatozoida nego sto je uopste u ejakulatu....ako je u pitanju opstrukcija.
I da - zasto se pregled testisa kod urologa vrsi u lezecem stavu? To sam zaboravio zadnji put da pitam... Dva puta su me pregledali i oba puta sam lezao... Znam da nama muskima uvek savetuju da se pipkamo dok stojimo.
Ovo pitam jer se kod mene prilikom erekcije i u uspravnom stavu pojavi kao neka "budza" sa desne strane, u predelu korena penisa, bas kod ingvinalnih kanala. Medjutim, oba doktora su naglasila da nemam nikakvu kilu i da su to moguce misici koji regulisu podizanje/spustanje testisa.
Hm! Ja znam da to pre 10-15 godina nisam imao, e sad, da li to uopste utice na celu ovu stvar kod mene, jos uvek mi niko nije rekao bilo sta.
Ajd' jos jednom hvala!