Poštovani molim vas da mi kažete moguće uzroke oligoastenoteratozoospermije koja je dijagnostikovana kod mog supruga i da li postoji mogućnost da se ova situacija popravi? Od poroka jedino što je prisutno je to što je pušač. Evo njegovog nalaza, pa vas molim da prokomentarišete:
Likvefakcija u toku 30 min: ne
konzistencija: vodenasta
boja: bezbojna
sluz: +++
pH: 7.2
količina u ml: 2
broj spermatozoida u L:1*10 na 9/L
broj spermatozoida u ejakulatu: 2 * 10 na 9 /L
Živih spermatozoida 10 %
Ukupno pokretnih 5% od toga
aktivna progresija: 0
slaba progresija: 0
bez progresije 5 % 1 sat posle ejakulacije i 5 % 2 sata posle ejakulacije
nepokretni 95 %
normalnih oblika 2 %
Patoloških oblika 98 %
defekt glave: 90%
defekt vrata i srednjeg dela: 8%
Druge ćelije: /
Apstinencija 4 dana.
Spermokultura sterilna.
Analiza je rađena u Biotestu.
Znam da je situacija veoma loša ali me zanima kako je popraviti i koje analize treba uraditi?
Unapred zahvalna!
OLIGOASHENOTERATOZOOSPERMIA
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jul 03, 2011 9:06 am
Re: OLIGOASHENOTERATOZOOSPERMIA
sto se tice uzroka tu su nespusteni testisi, stanja nakon prelezane infekcije, genestski faktori, postojanje varikocele, koriscenje nekih lekova, izlozenost toksinima, a moze da se javi i idiopatski - bez nekog konkretnog razloga...treba obaviti uroloski pregled, uraditi analize hormona itd. pa nakon toga odluciti kako bi trebalo to leciti...sto se tice pusenja ono je jedan od faktora koji negativno utice na nalaz...u svakom slucaju nek se obrati urologu...
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jul 03, 2011 9:06 am
Re: OLIGOASHENOTERATOZOOSPERMIA
Hvala vam puno na odgovoru, svakako ćemo otići kod urologa i nadam se da će biti otkriven uzrok. Od svih ovih uzroka koje ste naveli mogu da kažem da je suprug svakako izložen toksinima, jer radi na takvom radnom mestu, gde je konstantno zračenje i visoka temperatura i iskreno se nadam da je to glavni uzrok, jer ako promeni posao onda ima nade da se spermogram popravi.
Od ostalih uzroka jedino mogu da isključim nespuštene testise i korišćenje lekova.
Od ostalih uzroka jedino mogu da isključim nespuštene testise i korišćenje lekova.