Ovako , da pocnem...
Pre nekih godinu dana , ili vise , primetio sam da mi je jedan testis povecan , al ne mnogo znatno ( Racunao sam , nista na telu nije isto , pa ni ushi /oci , itd ...I na neki nacin sam to zanemario) ... No nedavno , nasao sam devojku , sa kojom mogu otvoreno da pricam , i ona me savetuje da posetim urologa da to pregleda...(vremenom mi se povecavao testis , al jakooo sporo..)
Prilikom pregleda , urolog ( Kazu da vazi za jednog od najboljih u Su - Banjeglav ) mi je pri pregledu rekao da oseti neku vodu , al da ce me ipak poslati na snimanje , sto sam i uradio , i ustanovljen je vodeni bruh...
Operacija mi je zakazana za sl petak ( 16ti oktobar ) , sto je sve ok ...
E sad , posto imam i ginekomastiju , bar mi je tako endokrinolog rekao , radio sam sve te opste preglede za to (da se otkrije uzrok , il sta ja znam ) stitna zlezda (TSH , TF4 - sto je ok ) , prolaktin(3x - 8h ,11h,13h - sve je ok..) FSH i LH takodje ok , ESTRADIOL - kaze malo smanjen al ok , i testeron za koji kaze da mi je mali jako .. Iznosi mi 1,48 ng/ml ( Nalaz : Testosteron metod ELISA , naziv aprata Rayto RT 2100c , jedinica mere ng/m , vrednost 1,48).
Inace da kazem da imam 19 punih godina ( Krajem Novembra cu 20)...
E sad rekla mi je da je to moguce usled vodenog bruha , al da se ipak posavetujem sa urologom ( u vezi primanja testosteronskih inekcija - koje se dobijaju svakih 3-4 nedlje (Naglasavam , citiram sta mi je ona rekla...))...Da nakon 2 meseca posle operacije proverim SHBG i Testosteron , pa ako mi ni tad testosteron nevalja onda da pricam sa urologom u vezi tih inekcija..
E sad moje "pitanje" ili savet da mi date kako god ...Icicu kod urologa , nemorate mi pisati "pravac kod lekara itd " jer zaista nisam vise dete , i vodim brigu o sebi , sta vi mislite o tim inekcijama , al je moguce da je smanjen testosteron usled vodenog bruha , itd ? Neki savet , ili pomoc , hvala unapred...Ako mogu "brzi" odgovori , i od vise urologa , ne da se "koshkate" vasim misljenjima , nego me samo zanima da dobijem info sa vise strana.Hvala unapred
Nizak nivo testosterona
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Re: Nizak nivo testosterona
Jos samo da naglasim , da problema sa libidom , erekcijom , itd nemam...
Imam redovne seksualne odnose (Ne da se hvalim , samo govorim - Da , glupo zvucim i samom sebi) i od 2 minuta , pa i one "maratonske" od po sat ipo...I ne desava mi se "kiks" il kako god da kazem...
Ps nema edit dugme , zato sam pisao nov post.
Imam redovne seksualne odnose (Ne da se hvalim , samo govorim - Da , glupo zvucim i samom sebi) i od 2 minuta , pa i one "maratonske" od po sat ipo...I ne desava mi se "kiks" il kako god da kazem...
Ps nema edit dugme , zato sam pisao nov post.
I da kazem do pre nekih godinu dana sam bio debeo ( tacnije ne toliko debeo koliko nizak
)
Imao sam nekih 85-90(blize 90) kilograma na visinu od 160-165 cm ( otprilike prvi srednje ...) Sada sa skoro 20 godina , imam 80kg +/- koja kila , na visinu od ~190cm...
PS trebalo bi staviti ovde edit dugme
Sry na jos jednom postu
Al msm da je "pametno" da sve kazem

Imao sam nekih 85-90(blize 90) kilograma na visinu od 160-165 cm ( otprilike prvi srednje ...) Sada sa skoro 20 godina , imam 80kg +/- koja kila , na visinu od ~190cm...
PS trebalo bi staviti ovde edit dugme

Al msm da je "pametno" da sve kazem

pored prave ginekomastije postoji i pseudoginekomastija koja moze biti usled nakupljanja masnog tkiva kod gojaznosti koju kazes da si imao...
kad je rec o poremecajima hormona to prvenstveno spada u domen endokrinologije, treba uciniti komplento endokrinolosko ispitivanje...ako su ucinjene sve analize i ako je doktorka preporucila testosteronske injekcije onda to treba sprovesti...svi ovi drugi hormoni su uredni, tako da bi se tu radilo o sekundarnom hipogonadizmu...ali svakako pre toga treba obaviti uroloski pregled...sama po sebi vodena kila (hidrocela) ne dovodi do promena u nivou hormona, treba utvrditi postoji li neki razlog koji je doveo do nastanka vodene kile i koji bi mogao da utice na hormone...treba detaljno pregledati testise...kada je snimanjem utvrdjena vodena kila, da li je napisano kakav je nalaz na samim testisima?
nakon pregleda testisa i nakon uradjene operacije ponovi te analize, pa ce se odluciti o daljoj terapiji...naravno, ne odlazi sa resavanjem tog problema, sto se problem pre resava i rezultati su bolji...
kad je rec o poremecajima hormona to prvenstveno spada u domen endokrinologije, treba uciniti komplento endokrinolosko ispitivanje...ako su ucinjene sve analize i ako je doktorka preporucila testosteronske injekcije onda to treba sprovesti...svi ovi drugi hormoni su uredni, tako da bi se tu radilo o sekundarnom hipogonadizmu...ali svakako pre toga treba obaviti uroloski pregled...sama po sebi vodena kila (hidrocela) ne dovodi do promena u nivou hormona, treba utvrditi postoji li neki razlog koji je doveo do nastanka vodene kile i koji bi mogao da utice na hormone...treba detaljno pregledati testise...kada je snimanjem utvrdjena vodena kila, da li je napisano kakav je nalaz na samim testisima?
nakon pregleda testisa i nakon uradjene operacije ponovi te analize, pa ce se odluciti o daljoj terapiji...naravno, ne odlazi sa resavanjem tog problema, sto se problem pre resava i rezultati su bolji...
Radjen mi je ultrazvuk testisa , i pise:
Oba testisa i desni epidimis su urednih dimenzija i ehostrukture parenhima , bez US vidljivih fokalnih lezija.Levi epididmis se pri pregledu ne uocava.
U levom hemiskrotumu uocava se prisustvo vece kolicine slobodne tecnosti kao i nekoliko vezivnotkivnih septi.Vene pampirnoformnog pleksusa nisu prosirene..( izvinjavam se ako sam pogresio neki latinski naziv pri kucanju)..
Doktor mi je dan pred operacije rekao
"Da vidim kolika je ta HIDROKELA..."
I tako sam ja u roku nekih 1h zavrsio na operacionom stolu , naravno osamucen...
U otpusnoj listi mi pise
-----
Operacja : Op-resectio cystae epidiymis
-Pacijent je primljen na odeljenje radi operativnog lecenja ciste epididmisa
Nakon preoperativne pripreme nacini se sl operacija... bla bla bla..
---
E sad sta je razlika izmedju te hidrokele , i tih cisti ( sufrao sam po netu , al te ciste , jedva ima sta o njima , a i ako ima , ima na engleskom , gde je 90% latinskih naziva koje ne kontam ni 2%..) ?
Da znam da je "hormonsko pitanje" - pitanje endokrinologa , al ona mi je rekla citiram "Samnom si gotov , za ostalo se savetuj sa urologom .."(Samo mi je rekla da za 2 meseca uradim taj neki hormon SHBG il kako god(valjda taj sto proizvodi testosteron , i testosteron)
Kad sam to rekao doktoru , dan pre operacije (posto sam mu to samo napomenuo , da bi mogao o tome pricati kad otisao na kontrolu posle operacije) , i on se zacudio , i samo je rekao "Dobro onda , dobices testosteronske inekcije i bices ko nov..."
Hvala unapred na odgovoru...( u vezi hidrokele/cisti...)
Oba testisa i desni epidimis su urednih dimenzija i ehostrukture parenhima , bez US vidljivih fokalnih lezija.Levi epididmis se pri pregledu ne uocava.
U levom hemiskrotumu uocava se prisustvo vece kolicine slobodne tecnosti kao i nekoliko vezivnotkivnih septi.Vene pampirnoformnog pleksusa nisu prosirene..( izvinjavam se ako sam pogresio neki latinski naziv pri kucanju)..
Doktor mi je dan pred operacije rekao
"Da vidim kolika je ta HIDROKELA..."
I tako sam ja u roku nekih 1h zavrsio na operacionom stolu , naravno osamucen...
U otpusnoj listi mi pise
-----
Operacja : Op-resectio cystae epidiymis
-Pacijent je primljen na odeljenje radi operativnog lecenja ciste epididmisa
Nakon preoperativne pripreme nacini se sl operacija... bla bla bla..
---
E sad sta je razlika izmedju te hidrokele , i tih cisti ( sufrao sam po netu , al te ciste , jedva ima sta o njima , a i ako ima , ima na engleskom , gde je 90% latinskih naziva koje ne kontam ni 2%..) ?
Da znam da je "hormonsko pitanje" - pitanje endokrinologa , al ona mi je rekla citiram "Samnom si gotov , za ostalo se savetuj sa urologom .."(Samo mi je rekla da za 2 meseca uradim taj neki hormon SHBG il kako god(valjda taj sto proizvodi testosteron , i testosteron)
Kad sam to rekao doktoru , dan pre operacije (posto sam mu to samo napomenuo , da bi mogao o tome pricati kad otisao na kontrolu posle operacije) , i on se zacudio , i samo je rekao "Dobro onda , dobices testosteronske inekcije i bices ko nov..."
Hvala unapred na odgovoru...( u vezi hidrokele/cisti...)
cista epididimisa (spermatocela) i hidrocela su razlicite dijagnoze, pa je i operacija razlicita, ako je potrebna...hidrocela je kad se nakupi tescnost oko testisa unutar njegovih omotaca, a cista u epididimisu je supljina ispunjena tecnoscu koja se razvija unutar epididimisa...nekad se desi da se pregledom ne moze to razdvojiti, i vidi se tek na operacionom stolu...
testisi su znaci urednog nalaza sto je bitno...
ako je vec endokrinolog zakljucio da je indikovana nadoknada testosterona i urolog se s tim slozio onda to treba sprovesti...naravno, pre toga svakako ponovi analize hormona, da se vidi kako stoje stvari i da li ce to biti potrebno...
testisi su znaci urednog nalaza sto je bitno...
ako je vec endokrinolog zakljucio da je indikovana nadoknada testosterona i urolog se s tim slozio onda to treba sprovesti...naravno, pre toga svakako ponovi analize hormona, da se vidi kako stoje stvari i da li ce to biti potrebno...