Minimalna kolicina sperme?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
s4db0y
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 30, 2005 1:11 am

Minimalna kolicina sperme?

Post od s4db0y »

Ok, znam da postoji minimalna kolicina permatozoida koj je potrebna za oplodnju, ali me zanima postoi li minimalna kolicina sperme potrebne za isto (uzimajuci u obzir da je broj spermatozoida po jedinici zapremine optimalan)? Ako postoji, moze li neko reci koliko otprilike?
s4db0y
Novi član
Novi član

Post od s4db0y »

Postoji li uopste minimalna kolicina?
s4db0y
Novi član
Novi član

Post od s4db0y »

... i dalje bez odgovora.
Zanima me, jako mi je bitno... da li npr 5mm^3 sperme moze biti dovoljno za oplodnju jajne celije? Znaci jako mala kolicina... Ne mozete mi reci da su sanse iste kao i pri normalnoj kolicini sperme nakon orgazma.
Posto ja spadam u onu grupu koja ne koristi nikakvu kontracepciju, zanima me, sta bi se desilo kada ne bih stigao bas na vreme da "izvadim" i prilikom toga mali trag sperme ostao unutar vagine...
Korisnikov avatar
Just Life
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm

Post od Just Life »

uvek je moguce zatrudneti, dovoljna je i samo jedna kap :)

naravno da je sansa mala imajuci u vidu i druge faktore. Nekad sperma tesko dolazi do materice i nadje put, a nekad je neverovatno kako se provuce. Pravila nema, a ti vezbaj da vadis na vreme.

Ja sam koristila ovakav nacin kontracepcije, ako se tako moze nazvati; od svoje osamnaeste, i do dan danas (24) nisam zatrudnela. Poslednja 3 meseca sam na kontraceptivnim pilulama doduse, tako da sad ne moram da cekam svaku menstruaciju da bih bila sigurna da se nije desilo. :)

Ko sto rekoh, vezbaj, a ako se desi, cekaj da vidis rezultat. A tu je uvek i pilula za dan posle, ako si siguran da si omanuo.
s4db0y
Novi član
Novi član

Post od s4db0y »

Ma malo se tripam jer, inace uvek vadim na vreme, nemam frke s tim... mada, cini mi se da ponekad, kad hocu da odnos traje sto duze, pa pokusavam da zadrzim orgazam, kao da nesvesno iscuri mala kolicina neke tekucine, koja (kako je na forumu pominjano) moze da sadrzi spermatozoide i to dovede do nezeljene trudnoce... E sad, posto je upitanju mala kolicina, ja pokusavam da se tjesim time... Mislim, realno... male su sanse, zar ne?
Korisnikov avatar
Just Life
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm

Post od Just Life »

teoretski DA!

A sto se tice te male kolicine tekucine, mislim da to nije sama sperma, ali najbolje da to neko od strucnjaka prokomentarise.

Inace da, i da zavrsi mala kolicina unutra, sansa nije velika. Tu su naravno i drugi faktori kao npr... vreme ovulacije kod tvoje partnerke itd.. nadam se da si upoznat sa time da zena ne moze da zatrudni bilokoji dan u mesecu, vec samo u vreme ovulacije. ( Opet teoretski receno - tada su sanse najvece )
s4db0y
Novi član
Novi član

Post od s4db0y »

Naravno, upoznat sam s tim... mada zadnji put kad se to desilo, desilo se na granici plodnih i neplodnih dana, ali znas kako, onaj crv u glavi... :)
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa ne zna se kolika je minimalna količina. Po SZO muškarac posle 3 dana apstinencije treba da ima minimum 2 ml sperme koja zadovoljava i ostale uslove. Znači, možeš da imaš i 3 litra sperme, ali bez ijednog živog i pokretnog spermatozoida to ne služi ničemu.
Dakle sve se gleda preko broja spermatozoida, njihove pokretljivosti i oblika, dakle, kao što ste i sami konstatovali dovoljan je i jedan potpuno zdrav i sposoban spermatozoid, ali sve je to malo verovatno.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori