kateter?? pomoc

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
scorpio86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 12:30 pm

kateter?? pomoc

Post od scorpio86 »

Interesuje me postoji li kakva alternativa za urinarni kateter.Rec je o starijoj osobi koja ima ceste infekcije uretera iz tog razloga uzima cesto antibiotike tipa cefixim,baktrim ili prima garamicin.Posto znam da to uzimanje antibiotika cesto ne moze biti dobro sto zbog rezistencije sto zbog poremecaja normalne flore pitam se postji li kakva alternativa?Radi se o hipertrofiji prostate ali zbog loseg stanja srca i starosti operacija nije moguca tako da jedino sa kateterom je mokrenje moguce.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Prakticno nikakva alternativa kateteru u ovom slucaju.Kod nekog ko je kardioloski kompenzovan terapija izbora bi bila TURP,cak ni neka urostoma ne dolazi u obzir zbog nemogucnosti uvodjenja u opstu anesteziju odnosno operacija prostate sa ciljem da se ukloni hipertroficno tkivo.Ovako samo ostaje reodovno menjanje katetera ,toaleta genitalija,povremeni pregledi urina i ostale mere za sprecavanje urinarne infekcije.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ni jedan urolog vam ne bi dao bolje i tacnije objasnjenje! Svaka cast! :wink:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Evo malog dodatka : infekciju su NORMALNI pratioci nosenja katetera.U tom slucaju se NE LECE ! Znaci,nema osobe koja trajno nosi kateter a da nema infekciju.Te osobe ce uvek,ali uvek imati preko 100000 bakteija u mokraci i uvek ce to biti neka druga bakterija.Medjutim,u najvecem broju slucajeva,organizam se odlicno adaptirao na te bakterije tako da one ni ne izazivaju neke tegobe.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pacijenti sa kateterom imace preko 100000 bakterija /ml slazem se sa vama,ali ako se razvije infekcija imace i leukocituriju ,a infekcija ne mora nuzno da bude cistits , nego i pijelonefritis ako se bakterije prosire ascedentno,ali dobro za ovaj slucaj samo treba povremeno kontrolisati urin pa ako se ustanove leukociti uz eventualno neku klinicku sliku(jeza,temperatura tup bol u slabinama)uz leukocitozu u perifernoj krvi onda se javiti lekaru.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Pardon,u cemu je poenta?
Ali ipak jedna ispravka,bilo u mokraci 10 ili 100 hiljada bakterija,obavezni pratiocu su Le.I to oznacava infekciju.Rekla sam vec da se infekcije ne lece ako nisu simptomatske pa cak i ako jesu u smislu nekog cistitisa,opet se ne lece po antibiogramu jer nema svrhe !
Ako se infekcija prosiri na gore,to ce se manifestovati i drugim simptomima,ali to je druga prica.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Vragolasta Amfibija napisao:Pardon,u cemu je poenta?
.
Pa u leukocitima ,zaboravili ste da ih pomenete u prethodnom postu.Ja se potpuno slazem sa vama da asimptomatsku bakteriuriju ne treba tretirati,ali ako se pojave leukociti u sedimentu onda ide i urinokultura i terapija.Samo toliko.
Pozdrav koleginice
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Pa kad vam se toliko filozofira, evo nastavka teme:
nama bakterija ili ih ima ali je UK sterilna + masa Le sa Le u grupama = ?
Th = ?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

draganvma napisao:Pa kad vam se toliko filozofira, evo nastavka teme:
nama bakterija ili ih ima ali je UK sterilna + masa Le sa Le u grupama = ?
Th = ?
Gljivice recimo??
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

severus napisao:
Vragolasta Amfibija napisao:Pardon,u cemu je poenta?
.
Pa u leukocitima ,zaboravili ste da ih pomenete u prethodnom postu.Ja se potpuno slazem sa vama da asimptomatsku bakteriuriju ne treba tretirati,ali ako se pojave leukociti u sedimentu onda ide i urinokultura i terapija.Samo toliko.
Pozdrav koleginice
Kolega,ljudi koji trajno nose kateter uvek,ali uvek imaju infekciju (bakterije+Le).Kod njih nije potrebno raditi UK jer su sve te bakterije rezistentne na AB.Tako da se nekomplikovani cistitisi kod ljudi koji nose kateter ne lece.
Ukoliko u mokraci stoji da ima bakterija,pa cak i masa bakterija bez Le,radi se o kontaminaciji iz uretre sto znaci da nalaz nije pravilno dat na analizu.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Dobro a ako se uz taj cistitis razvije poremecaj opsteg stanja uz sistemski inflamatorni odgovor(Le poviseni,povisena T,CRP,fibrinogen) to je svakako za terapiju,ili se prosiri infekcija ascedentno pa nastane pijelonefritis ili iz besike u polne puteve pa nastane neki epididimitis ili orhitis.Pijelonefritis i cistitis sa sistemskim inflamatornim odgovorom su svakako za antibiotsku terapiju zbog pretece urosespse.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Slazem se :D
Odgovori