Izrazena proteinurija - da li je hitno stanje?!

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
Stanislav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 8:37 am

Izrazena proteinurija - da li je hitno stanje?!

Post od Stanislav »

Pozdrav!

U 24h urinu mi je nadjena povecna kolicina proteina - 5.6 g/24h (sto, koliko sam razumeo dosta prelazi gornje granicne vrednosti normalne funkcije bubrega, nekih 28 puta ?!?! :( ), i jos pored toga -
u hemijskoj analizi urina: Specificna tezina - 1.030, Proteini ++, Hemoglobin ++ ;
u sedimentu urina: Eritrociti 5-15, Leukociti 1-5, Hijalini cilindri +, Granulirani cilindri +, Epitelne celije dosta, Bakterije dosta, Sluz dosta.

Daljne analize su naravno neohodne da se vidi sta je uzrok tome, ali me interesuje da li je taj nalaz alarmantan i predstavlja hitno stanje, ili mogu da sacekam nekoliko dana jer treba da polazem jedan ispit u koji sam uložio mnogo truda.

Unapred hvala.
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Re: Izrazena proteinurija - da li je hitno stanje?!

Post od joni »

Razumem vas, u potpunosti, ali zar ne mislite da je vase zdravlje mnogo bitnije od ispita!!?? Bez zelje da sudim ali bubrezi su vam bitni za zivot a ispit za diplomu. POzz
Stanislav
Novi član
Novi član

Post od Stanislav »

Naravno joni da ste u pravu, ni ja nemam dvojbe oko toga sta je vaznije... zdravlje je na prvom mestu. Nego sam cisto trebao savet, ako nije urgentno, i nece se nista bitnije promeniti za dan, dva, da zavrsim s ispitom pa da se posvetim zdravlju, a ako jeste, naravno da prekidam s ucenjem i krecem na dalje analize.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Proteinurija koju vi imate je proteinurija nefrotskog ranga a predpostavljam da imate i ispoljenu klinicku sliku u vidu nefrotskog sindroma tj da su vam se pojavili i otoci obzirom da gubite proteine plazme te stoga ne moze se odrzati fizioloski onkotski pritisak plazme koji vodu i elektrolite zadrzava u intravaskularnom prostoru pa se ovi cede u intersticijum zbog kojeg i oticete.Stanje moze postati hitno ako onkotski pritisak zbog gubitka proteina toliko opadne da dodje do prolaska vode u alveole i akutnog edema pluca.Moj vam je savet da uopste ne cekate ni jednog momenta je bolesti koje se ispoljavaju proteinurijom su glomerulonefritis i dijabeticka nefropatija i predstavljaju ozbiljne bolesti koje se zavrsavaju hronicnom bubreznom insuficijencijom i dijalizom.Javite se nefrologu koji ce indikovati biopsiju bubrega i imunoloska ispitivanja(ANA,ANCA,komplement) u cilju razjasnjavanja ovog ozbiljnog stanja .
Stanislav
Novi član
Novi član

Post od Stanislav »

Ono sto me je uopste i navelo da sacekem jos koji dan do daljnjih analiza jeste to sto nemam izrazenu klinicku sliku. Prisutna je blaga hipoproteinemija, nema otoka (eventualno ujutru blagi otok gornjih kapaka koji se ne javlja svako jutro), nema hiperlipidemije.
U prvom postu sam naveo rezultate koji iskacu iz granice normalnog, a pored toga su uradjeni:
- hormoni stitnjace: u redu
- C3, C4: u redu
- autoantitela: ne detektuju se (ima 18 stavki u nalazu rezultata)
- urinokultura: nije bilo porasta bakterija (mada mi je to cudno jer su bakterije detektovane u svakom nalazu urina koji sam dao; mozda je greska do laboratorije)
- fibrinogen: blago povisen
- sedimentacija: 30

Glavni subjektivni simptom mi je umor i pospanost.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Stanislav napisao: Glavni subjektivni simptom mi je umor i pospanost.
Se iako nespecifican pokazatelj inflamacije je dosta visoka ,a kako opisujete nema previse abnormalnosti u laboratoriji,ali necete ignorisati ovako ozbiljno stanje jer glomerularni filter nije normalno propustljiv za proteine .Inace ne smete dozvoliti da ovo stanje dugo traje jer nadokada deficita plazmatskih proteina vrsi se na osnovu sinteze sistemske proteolize misica i proteina plemenitih tkiva dovodeci do opste kaheksije organizma.A ove simptome imate verovatno zbog hipotenzije koja se javlja zbog smanjenog cirkulisuceg volumena.Sve u svemu jedan dan odlaska kod nefrologa vam nece oduzeti previse od ucenja.
Stanislav
Novi član
Novi član

Post od Stanislav »

Zahvaljujem puno na savetima i objasnjenjima.
Odgovori