Pozdrav.
Radeci analizu krvi za sasvim neki drugi problem,odlucih se da proverim i PSA u laboratoriji.Imam 48god i radio sam analizu ukupnog i free PSA,clia metoda,ng/mL.
Nalaz je ukupnog PSA 2,82 a pise na nalazu refer.vrednost do 2,5 (od 40god-49god je do 2,5 sto odgovara mojim godinama)
slobodan(free)PSA je 0,25 a pise da je refer.vrednost do 0,42
Indeks: slobodni PSA/uk.PSA je 0,096 sto je u procentima 9,6%.
Da li bih trebao otici kod urologa na TRUS pregled sa biopsijom prostate,jer na mnogim mestima citam da ovaj indeks treba da je bar 15-20% ili vise kako se ne bi sumnjalo na karcinom.A sa druge strane kako je onda refer.vrednost slobodnog PSA po toj metodi dozvoljeno DO 0,42 nije mi jasno.Da li se ovaj odnos ukupnog i slobodnog PSA odnosi samo na situacije kad je PRVO ukupni PSA povisen ili je on UVEK relevantan,kao napr. i u mom slucaju, jer kad se opet pojedinacno gleda za obe refer.vrednosti koje imam u nalazu-ispada da je skoro pa sve u redu?
Iz iskustva drugih,da li je biopsija bolna? Takodje,sta mislite o magnetnoj rezonanci MRI karlice da li je pouzdana sto se tice dijagnostifikovanja isto kao i napr.UZ prostate ali kroz debelo crevo kod urologa,tj onaj Transretktalni ultrazvuk?
indeks PSA znacenje
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija