Poz,
Moj sin koji ima 2 i po meseca je jos pre rodjenja ustanovljena mu je hidronefroza desnog bubrega i megaureter.
Takodje radjen mu je MCUG kad je imao mesec dana, gde je ustanovljeno da NEMA refluks.
Bili smo pre neki dan na ultrazvuku u Tirsovoj, i ovo su rezultati:
"Desni bubreg hidronefrotican oko 67mm, kaliksi oko 10mm, parenhim debljine oko 4mm, pijelon 24mm.
Desni ureter proksimalno 9mm.
Levi bubreg 54mm, bez pat. promena.
Mokracna besika je potpuno prazna.
Desni ureter retrovezikalno kalibra 11mm.
Jetra, z. kesica, pankreas, slezina su bez patoloskih promena.
Dijagnoza: Megaureter congenitus Q62.2"
------------
Moje laicko razmisljanje je da je pijelon dosta veliki (24mm, a tolerise se do 10mm).
Ono sto je zanimljivo jeste to da se desni ureter smanjio u odnosu kad se rodio (bio je 14mm, a sad je 11mm). Ali mi ipak nije jasno zasto se pijelon uvecavao.
Zanima me ako neko ima da kaze sta mozemo ocekivati dalje? U ponedeljak idemo kod doktorke njegove da protumaci rezultate, ali volim da vidim sta drugi imaju da kazu.
Ako bude bila potrebna operacija, u cemu se ogleda operacija?
Hidronefroza i megaureter kod bebe
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 07, 2013 2:05 pm
-
- Novi član
Re: Hidronefroza i megaureter kod bebe
Zaboravih: kao preventivu mu dajemo panklav, medjutim pre 2 dana smo mu radili urinokulturu, i malopre su stigli rezultat: E.coli 30.000 . Znaci da se verovatno razvila rezistencija prema antibiotiku?
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Превентива чега и чија је то идеја?
-
- Novi član
Preventiva da ne dodje do urinarne infekcije. To je ideja doktorke koja ga vodi u Tirsovoj.
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Па ето јој њене превентиве. И шта сад? Јел рађен антибиограм?
-
- Novi član
Jeste radjen... Morali smo da promenimo na Baktrim sad.
Nego moje pitanje je bilo vise za to ako ima neko da prokomentarise one velicine gore, to sto se pijelon uvecao toliko itd...
Bili smo danas kod doktorke, rekla je da se pijelon dosta uvecao i da to jeste velika hidronefroza, ali da stanje nije alarmantno. Za mesec dana treba da se javimo sa novim nalazom urina i UK. Takodje poslala nas je da zakazemo MR urotrakta. Mi smo to uradili, ali tek treba da nam jave kad ce biti MR tacno... Takodje zena je napomenula da bebama ispod godinu dana se obavezno stavlja kateter dole! Znaci bas ono sto ne zelim da cujem, ona je rekla
Nije mi jasno zasto se stavlja kateter ako se radi MR ? Kateter su mu stavljali kad su radili MCUG, i bas nije ni malo prijatno to stavljanje katetera....
Nego moje pitanje je bilo vise za to ako ima neko da prokomentarise one velicine gore, to sto se pijelon uvecao toliko itd...
Bili smo danas kod doktorke, rekla je da se pijelon dosta uvecao i da to jeste velika hidronefroza, ali da stanje nije alarmantno. Za mesec dana treba da se javimo sa novim nalazom urina i UK. Takodje poslala nas je da zakazemo MR urotrakta. Mi smo to uradili, ali tek treba da nam jave kad ce biti MR tacno... Takodje zena je napomenula da bebama ispod godinu dana se obavezno stavlja kateter dole! Znaci bas ono sto ne zelim da cujem, ona je rekla

- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
На жалост овде немаш великих стручњака који би могли да ти помогну.
Антибиограм је рађен сада?! Ма није ваљда. А шта је са том глупом докторком која је давала превентивно антибиотике? Нешто јој теорија није уродила плодом. Само је тровала дете.
На крају ће од толико антибиотика дете да добије гљивичне инфекције. Пошто је бактрим тежак лек нарочито за оне са оштећеним бубрезима, ето будућих проблема.
Антибиограм је рађен сада?! Ма није ваљда. А шта је са том глупом докторком која је давала превентивно антибиотике? Нешто јој теорија није уродила плодом. Само је тровала дете.
На крају ће од толико антибиотика дете да добије гљивичне инфекције. Пошто је бактрим тежак лек нарочито за оне са оштећеним бубрезима, ето будућих проблема.