Hidronefroza bubrega nerodjene bebe

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
Mikonja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 10:01 am

Hidronefroza bubrega nerodjene bebe

Post od Mikonja »

Imam 29 godina i u 38 nedelji sam trudnoće. Na UZ u 35 nedelji(prethodni je bio u 30 nedelji i nije bilo nikakvih problema) ginekolog je primetio da je bebina bešika uvećana i da postoji početak hidronefroze desnog bubrega. Rezultati 4d ultrazvuku su: Oba bubrega po 4 cm, odgovaraju gest. dobi Levi bubreg bez diletacija sabirnog sistema Sabirni sistem desno bubrega u celini proširen kao i desni ureter do mokraćne bešike. Mokraćnu bešiku prazni ali se nakon toga sabirni sistem i desni ureter ne menjaju -7mm Pol-ženski. Registruje se stenoza vezikoureteralnog spoja sa desne strane, hidronefroza gradus III. Levi bubreg normalne sonomorfologije i funkcije. Posle ovog jedinog 4d UZ radjeni su samo obični i po njima nema nikakvog poboljsanja i pogorsanja hidronefroze.
Jedan od ginekologa mi savetuje raniji porodjaj dok drugi da čekam. Niko od njih mi naravno ne može dati odgovor na pitanje - šta da očekujem kad se beba rodi.
Pitanja na koja se nadam Vi možete odgovoriti su: Da li je ovo stanje (urološki gledano) opasno za bebu i da li raniji porođaj može uticati na rešenje problema(ranije praćenje bolesti bebe)? Šta mogu da očekujem kad se beba rodi (način, vreme, rezultate lečenja)? U gradskoj bolnici u kojoj bi se porodila ne postoji dečiji urolog pa se pitam da li je bolje da se porodim u bolnici gde postoji da bi se beba pratila od prvog dana rođenja? Da li je moguće da je hidronefroza dostigla tako visoki stepen za tako kratak period koji je beba u stomaku?
Unapred Vam ostajem zahvalna na odgovoru koji željno isčekujem
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Ovo je pitanje za pedijatra i ja vam stvarno ne mogu dati adekvatan odgovor.
Zao mi je zbog vaseg slucaja i nadam se da cete na vreme resiti vasu dilemu.
pozdrav
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Unapred se izvinjavam sto se mesam u diskusiju ali Vam preporucujem da porodjaj obavite u ustanovi koja ima decijeg urologa. To vam kazem zato sto hidronefroza GrIII nije ni malo naivna, vec u tom stadijumu zastoja dolazi do "trplenja" bubreznog parenhima /funkcionalni deo bubrega/ i postoji mogucnost ireverzibilnog ostecenja i propadanja bubrezne funkcije. Da ne pominjem da usled dugotrajnog zastoja moze doci i do infekcije i posledicnih ozbiljnih komplikacija. Problem treba svakako resavati sto pre iskljucivo u konsultaciji sa decijim urologom!
Da li je indikovana indukcija prevremenog porodjaja radi resavanja pomenutog zastoja, o tome ipak odlucuju deciji urolog i akuser.
Sa srecom!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Kacuncica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 7:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Kacuncica »

Pretpostavljam da si se vec porodila, nadam se da je sve proslo o.k., ali se osecam duznom da nesto kazem, obzirom da sam i ja pre par meseci trazila odgovore na ista ta pitanja. Meni su tri nedelje pred porodjaj videli da je bebi - devojcica Gala - levi bubreg uvecan, parenhim ostecen, hidronefroza bla, bla, ali nakon temeljnog iscitavanja literature - vise strane nego domace, jer domaci autori i lekari imaju obicaj da prave slona od misa i malo im nedostaje ljudskosti i takticnosti, najblaze - optimizma, shvatila sam da realno prvih mesec dana bebinog zivota ne moze nista da se uradi, a da to nije poremecaj te vrste da mora odmah po porodjaju da se dete operise, jer u svakom slucaju treba da se ceka da se uspostavi normalna funkcija bubrega itd.
Elem, Gala je rodjena :D , velika devojka, odmah je dobijala antibiotike, zbog zelene plodove vode a i zbog toga sto sam ja insistirala na tome zbog hidronrfroze ( U Gradskoj b. sam se porodila), a sa 2 nedelje smo otisli na Institut za majku i dete, a potom u Tirsovu kod dr Vojkana Vukadinovica, radili ultrazvucne preglede, ostali na Galadroxu kao profilaksi, sa mesec dana uradili mikcionu - sto je bitno - nema refluksa, do sada ni bez ni sa antibioticima nije imala urinarnu infekciju, jos par dana pije antibiotik, pa onda pravimo pauzu, pa za mesec dana na UZ opet da vidimo sta se desava i nadamo se najbooljem jer se u velikom broju slucajeva to kod beba sredjuje samo od sebe, a treba verovati u to!
Inace Gala je savrseno normalna i napredna beba, a 5% dece se inace radja sa nekim deformitetom urinar.trakta, i odlicno je kada se kongenitalno to utvrdi, jer moze na vreme da se reaguje!
Veliki pozdrav, izvinjavam se na duzini odgovora, ali prosto, nadaj se najboljem uvek, ne veruj lekarima uvek (slucaj sa starijim detetom!), vec sebi i budiute srecni! :lol:
Mikonja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 10:01 am

Re: Hidronefroza bubrega nerodjene bebe

Post od Mikonja »

Bas sam brza, dugujem odgovor od pre 3 godine :)
Kod nas se sve zavrsilo otrpilike kao sto je Kacuncica i napisala. Posle tog UZ gde je doktorka uocila anomaliju, UZ pregledi su mi radjeni redovno da bi se pratilo stanje bubrega. Hidronefroza se nije povecavala, pred kraj trudnoce se mozda malo i smanjila. U to vreme moj svekar se pojavio sa pricom da je zbog hidronefroza i refluksa mokracnih kanala on bio oslobodjen od vojske, tako da je kod bebe postojala i genetska predispozicija.
O porodjaju u nekoj drugoj bolnici nije bilo govora, uput za Bg nije bilo sanse da dobijem, ipak to nije tako tezak slucaj, da i NF nema svog redovnog decijeg nefrologa vec po potrebi dolazi doktor sa IMD ili DK. Posle porodjaja i UZ u nasoj bolnici, ako rezultati budu losi, prebacice dete na Institut ili DK. Prevremeni porodjaj nije pominjan, porodila sam se hitnim carskim u 40+1.
Prvi UZ bebe dobar, hidronefroza slabo vidljiva, svaki sledeci jos bolji. Na profilaksi od rodjenja, sa 6 meseci uradjena mikciona cistografija, ukinut ab posle dobrog rezultata mikcione. Svaki rezultat urinarne kulture za ovih 3 godine sterilan (postala sam strucnjak za uzimanja urina u svim dobima starosti deteta :)). Dete je lepo napredovalo i razvijalo se, nikakvih zdravstvenih problema nismo imali. Nekako se sve resilo samo od sebe, doktori su bili ubedjeni da je bio neki fizicki problem, da je nesto pritiskalo mokracni kanal pa se bubreg nije praznio ili da se organizam razvio i neutralisao tu anomaliju.
Odgovori