Hidrofrenoza?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
samir825
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 21, 2011 9:54 am

Hidrofrenoza?

Post od samir825 »

Poštovani, imam 23 godine, prije 2 godine imao sam povišen krvni pritisak kod doktora pa su me poslali da uradim ultrazvuk bubrega, nalaz je sljedeći:
"Bubrezi su primjerene veličine i očuvane širine parenhila. Obostrano se ima utisak pritajanja šireg šupljeg sistema osobito pijelno koji su u cijelini ekstarenalno postavljeni(suženje u području PU vrata?) Preporučuje se CT bubrega!"

Nakon toga sam uradio CT i nalaz je sljedeći:
"Rađen je CT bubrega nativno, te nakon aplikacije K.S. u slojevima od po 2,5mm. Bubrezi obostrano primjerenog položaja, veličine, uredne širine parenhima. Parenhim obostrano urednih koeficjenata absorbcije. U ekskretnoj fazi vidi se dilatacija pijelokaliksnog sistema desno gdje je pijelon desno ekstrarenalno postavljen, a najvjerovatnije na terenu manjeg kongenitalnog suženja u predjelu pijeloureteričnog vrata desno. Pijelokaliksni sistem lijevo urednih CT karakteristika. Kroz skenirano područje ne uoči se signifikantno uvećanih limfonoda.

Zaključak:
Nalaz ukazuje na dilataciju pijelokaliksnog sistema desno najvjerovatnije na terenu manjeg kognenitalnog suženja pijeloureteričnog vrata. Lijevi bubreg uredan u CT karakteristikama. Funkcionalni status bubrega obostrano uredan."

Lab. nalazi su svi uredni i kreatinin i mokraća. Uzrok visokog pritiska je bila anksioznost i panični napadi i bez ikakve terapije pritisak se normalizovao. Danas je prosječno 125/75. U jutarnjim satima čak 110/70. Nemam nikakvih simptoma, normalno mokrim, nikada nisam imao infekcije, rijetko imam povišenu temperaturu, ne povraćam i ne osjećam bolove.
Internista i doktor opšte prakse su me ubijedili da je to urođeno i da nema potrebe za daljim pretragama. Nedavno sam našao da je to zapravo hidronefroza i da može izazvati ozbiljne posljedice, u krajnjem slučaju i odumiranje bubrega. Malo sam se preplašio pa sam odlučio da zakažem ultrazvučni pregled kod privatnog interniste. Šta bi mi vi savjetovali od daljih pretraga i da li je ovo stvarno hidrofrenoza? Koliko to može stvarno biti opasno?
"Mržnja škodi zdravlju."
"Plakala sam što nisam imala cipele, dok nisam videla čoveka koji nije imao nogu."
Helen Keler
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Hidrofrenoza?

Post od Dejanbg »

Da je hidronefroza to bi i pisalo, lepo su ti rekli, imaš urođenu promenu koja ti sada ne stvara probleme a imaš je celog života. Bubrezi ti normalno rade što ti i piše u poslednjoj rečenici zaključka, to je najvažnije.
Odgovori