Za Dr. Filipa ( Azospremija ! )

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Zabrinut-jako
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 8:05 pm

Za Dr. Filipa ( Azospremija ! )

Post od Zabrinut-jako »

Prvo želim da vas pozdravim i pohvalim vašu zainteresovanost da nam pomazete vašim savetima.
Ono što bih vas zamolio je da pogledate ovaj moj obiman tekst koji ću da pišem hronološki kako mi se i dešavalo i da vas zamolim da date svoje mišljenje na dosadašnje lečenje i eventualni vaš savet šta dalje i da li može išta dalje da se uradi.

Pre 4 god. smo odlučili da imamo decu i na žalost posle godinu dana pokušaja smo zaključili da nešto nije u redu. Napominjem da sam tada bio u Holandiji i da sam prve pretrage započeo tamo i da sam tamo radio 5 spermograma na tri različite klinike i da je rezultat uvek bio da imam spermatozoida ispod 1 000 000. ( Na žalost nemam podatke o tačnom broju jer oni to posmatraju kao manje od milion ).
Tamo sam uradio i prvi hormonski status i rezultati su bili sledeći :
LH – 5 , FSH – 7 , Testesteron – 29 ( previsok )
Takođe sam uradio i urinokulturu i krvnu sliku ( ovo moram da napišem na holandskom u nadi da ćete razumeti o čemu se radi ).

Zuurgraad - 6
Eiwit – neg.
Glucose – neg
Ketonen – neg
Ery kwal – neg
Leuko kwal. – neg
Sediment – GB

Takodje sam radio i DNK analizu i nije bilo mutiranog gena i dok sam bio tamo nisam koristio nikakve lekove niti terapije niti sam ikada koristio neka stimulativna sredstva niti hormone.
Problem je bio da spermatozoidi koji su nadjeni nisu mogli dugo da prežive tako da sam po njima nakon 10 sati imao svega 2 živa i progresivna ( ponekad ni to ). Takodje su mi rekli da nije problem da se pronađe kvalitetan spermatozoid kojim bi se uradila vantelesna oplodnja.

Posle toga sam se vratio u Srbiju u nadi da ću možda imati bolje rezultate jer oni štede novac i plata im zavisi od toga koliko puta izdaju recepte i slične stvari i zaista su se i ponašali tako.
Kada sam se vratio ovde i uradio prvi spermogram rezultat je bio Azospermija gdje je samo pisalo da su nadjene retke ćelije pločastog epitela.
Kada sam se obratio našem urologu dao mi je da uradim hormonski status gde su rezultati bili:
FSH – 8,3 ; LH – 1,9 ; Testesteron – 7,0 ; Prolaktin 561

Pa je onda ustanovio da imam varikocelu II-III stepena i predložio operaciju iste kao i biopsiju oba testisa ali mi je pre toga dao terapiju sa Bromokriptinom i još jedne tablete su bile u pitanju ali sam na žalost zaboravio i rekao mi da uradim ponovo spermogram posle 20 dana.

Poceo sam da pijem te lekove i posle 5 dana sam morao da prekinem jer su mi se pojavile kontraindikacije uvećani testisi i osip oko prepona. ( Na žalost kasnije sam video da je terapiju sa Bromokriptinom trebalo početi uzimati u manjim dozama da se ne bi pojavilo ovo što mi se desilo, ali ja sam samo krenuo onako kako mi je urolog rekao da radim ).
Posle 20 dana sam uradio spermogram i rezultat je bio Oligospermija III ,gde u nalazu piše da su na čitavom preparatu nadjena 4 spermatozoida i da pregledom bojenih preparata centrifugata sperme nađeni spermatozoidi su normalnog oblika i jasne citološke građe..
Posle toga sam otisao na pripreme pred operaciju i uradio ultrazvuk testisa gde pise:

Oba testisa normalne veličine i oblika homogene eho strukture parenhima.
Epididimisi normalne veličine i ehogenosti.
U skrotalnim vrećama nema patološkog sadržaja.
Venski splet levo naglašenog lumena ( do 4,2 mm ), izuvijuganog toka sa prisutnim retrogradnim protokom što ide u prilog postojanja varikokele.

Ostali predoperativni nalazi koje sam uradio su bili dobri i onda mi je urađena operacija i biopsija oba testisa.
Rezultati biopsije testisa su :
Za levi : Spermatogenije prisutne , međutim nema diferentovanja prema spermatidima i spermatocitima. Ne postoji produkcija zrelih spermatozoida.
Za desni : Nema produkcije spermatozoida diferentovanje do prespermatida.
Nalaz odgovara obostrano za Azospermija.

Ponovo sam radio spermogram posle 3 meseca i ponovo Azospermija. Tada mi urolog daje drugu terapiju i to :
Puregon 50 ij, 10-ampula po 2 nedeljno i
Pregmyl 5000 ij , dve ampule na po 15 dana

i ponovo kontrolni spermogram posle 3 meseca. Kada sam ga uradio ponovo je bila Azospermija. Da napomenem da sam u medjuvremenu radio jos dva spermograma i rezultat je bio isti – Azospermija.Sada je već 10-ti mesec kako je operacija uradjena i rezultat je isti.

Ono sto sam primetio a to mi se i ranije desavalo je, da mi se prilikom erekcije a posebno posle ejakulacije jedan od testisa uglavnom desni povlaci na gore i malo me pri tome zaboli.
Na poslednjem pregledu ( pre dva dana ) mi je dao i terapiju Andriol i da uradim spermogram u toku i posle terapije.Još nisam krenuo sa ovom terapijom jer sam u potrazi za ovim lekom.

Mađutim ono sto je interesantno da nikada nisam radio nalaz na prisustvo Klamidije, ureaplazme i mikoplazme. Jedva i na moje insistiranje sam i to dobio i treba da to uradim sutra.
U slučaju da se nađe prisustvo Klamidije može samo da znači da sam je zaradio pre oko 20 god. ili eventualno u najboljem slučaju pre 12 god. I sada se pitam da li ona može da mi napravi ovakav spermogram i da li se onda išta da popraviti sobzirom da nije lečena toliko vremena ( ako je uopšte i imam ) .
Takodje sam preduzeo mere da ponovim i hormonski status.

Ako svi ovi nalazi koje ću da uradim budu OK onda se pitam sta još ima da se uradi ?
Imate li neki predlog ili savet da mi date jer već sam iscrpio svaku mogućnost za koju znam ?

Da napomenem da ne konzumiram alkohol , da nisam koristio nikakve vrste droga ili stimulativnih sredstava.
Na žalost još uvek sam pušač i to ponekad i 2 pakle dnevno ali uglavnom pušim više od jedne pakle dnevno.
Takođe nisam pokušavao nikakve druge terapije samostalno osim ovih koje je urolog davao.

Unapred želim da vam se zahvalim na svakom savetu ili mišljenju !
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Dodatak !

Post od Zabrinut-jako »

Samo da dodam jos da pri pregledu prostate na ultra-zvuku mi je pronadjeno i ovo:

Prostata odgovarajuce velicine sa manjom fibrozom u parenhimu.
nataleks2000
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 1:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Azospermija

Post od nataleks2000 »

Slicni problem sam imao i ja.Ali ja sam pio 3*2gr Na2HPO4*2H2O + Aspirin 100 + AD kapi 3*5 kapi.FSH mi je bio iznad normale 14.3 sto je uticalo na ostecenjem testisa ali kad sam uradio hormonski status posle terapije FSH je pao na normale.Sada mi je prolactin visi i zato imam izrazitu aglutinaciju i mrtvi spermatozoide a imao sam azospermiju.Pijem Bromergon i kazu da ce se stanje pobojsati jer imao sam poremecaj geneze.Klamidiju moras ispitati jer ona zna da uradi velike komplikacije.Za biopsiju sto se tice nje kazu da nema generiranja spermii medzutim ti si jednom imao oligospermija sto znaci da se oni stvaraju.
Pitaj doktor za Na2HPO4*2H2O prasak i reci sta ti je preporucio.
Pozdrav!
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Post od Zabrinut-jako »

Natalex2000 zahvaljujem ti se na onako brzom odgovoru i pravo da ti kazem uneo si mi dodatnog optimizma.
Zamolio bih te da mi napises u vezi one hemijske formule - da li znas kako se to zove da bih mogao da se raspitam o tome konkretno.
Inace zelim ti sve najbolje i da se sto pre pojavi puno zivih spermatozoida kod tebe.
Nadam se da ce i Dr. Filip da se javi i da da svoje vidjenje moje situacije i eventualno sta dalje.

Hvala jos jednom !
nataleks2000
Novi član
Novi član

Azospermija

Post od nataleks2000 »

Genericko ime leka je Hidrogen Dinatrium-fosfat (Na2HPO4*2H2O).Prasak pakuje se po 2gr. 2 do 3 puta na dan rastvara se u vodu ili bilo koje tecnosti i u tecnost se dodaje 5-10 AD kapi ima ih u svakoj apteci.
Puno srece!
Pozdrav!
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Post od Zabrinut-jako »

natalex2000 hvala ti puno jos jednom.

Raspitat cu se da li to moze meni da pomogne !
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa vaš osnovni problem je očigledno sekretorna azospermija. Biopsija je pokazala da postoje ćelije iz kojih se diferentuju spermatozoidi (spermatogonije), ali da iz nekog razloga se taj proces ne odigrava.
Kako se to leči? To je komplikovana stvar jer se u najvećem broju slučajeva ne zna šta je moglo da dovede do toga da se spermatogonije zaustave. Jedina situacija u kojoj testisi mogu da se pokrenu jeste kada postoji nedostatak nekog od hormona koji je odgovoran za produkciju spermatozoida ili kada postoji taj višak prolaktina. Dakle kada se uradi hormonski profil, i kada se vidi šta nije u redu, to se koriguje. Ukoliko je sve osim nalaza na biopsiji u redu, odnosno nema poremećaja hormonskog statusa, lečenje je komplikovano i najčešće bez naročitog uspeha.
Koliko ja mogu da vidim ovde je urađeno praktično sve, sem tih mikrobioloških analiza, ali ja ne verujem da je u tome problem. Mikoplazme i Ureaplazme ovako nešto nikako ne mogu da naprave, a Hlamidija može eventualno da dovede do nekog orhitisa (upale testisa) što bi ostavilo neke posledice, ali to bi moglo da se vidi na preparatu u vidu destrukcije semenih kanalića kao posledica upale. Kod vas postoje i semeni kanalići i matične ćelije speratozoida, ali one ne funkcionišu.

Dakle sada bi trebalo pogledati hormone (FSH, LH, testosteron, prolaktin, estrogeni) još jedanput da se vidi kakvo je stanje posle onih injekcija. Na osnovu toga će da se isplanira dalji tretman.

Za ovaj dinatrijum hidrogen fosfat, kao lek u terapiji azospermije, nisam čuo i ne znam kakve efekte može da ima.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Neverovatno !!!!!!

Post od Zabrinut-jako »

Dr. Filipe prvo zelim da vam se zahvalim za vase javljanje i vas komentar !
Ovo u naslovu sto sam stavio "neverovatno" je zato sto sam tek sada verovali ili ne, na moje insistiranje, po ko zna koji put konacno dobio uput da uradim testove na ureaplazmu, mikoplazmu i KLAMIDIJU !

Analiza testa je pokazala da imam Klamidiju !

Zalosno je to sto se vec tri godine lecim od steriliteta i da sam taj test ostavio za kraj posle svega sto me zadesilo u medjuvremenu pa i operacija i biopsija testisa kao i hormonska terapija !

Ne mogu da verujem da mi se to desilo, ali stvarno ne mogu da verujem !
Da sam znao da sam to mogao da uradim i bez njegovog uputa , davno bih to uradio !

Ono sto je posebno katastrofalno je cinjenica, da posto je vec imam, onda se ona kod mene nalazi ne krace od 12 godina. Da li sam je zaradio pre 12 godina ili pre 20 god. to je sada pitanje ?
Simptome koje sam imao a to sam pronasao na internetu su : ucestalo mokrenje, upala prostate za koju nisam ni znao da sam je imao do pre pregleda pred operaciju i takodje povremene bolove u testisima, moja zena ima probleme ponekad i malo jace u smislu reume. Ovo sam pronasao na jednom sajtu ako nekoga interesuje mogu kasnije da postavim adresu !
Dakle nisam bas imao tipicne indikacije peckanje i probleme sa ocima kao vecina.

Samo da dodam da prvih par spermograma koje sam radio na zapadu su pokazali da imam spermatozoide ali puno njih je bilo mrtvih a veoma malo zivih , barem meni su tako rekli ! Dakle na pocetku lecenja imao sam Oligospermiju i taj broj je stalno opadao dok nisam dosao u situaciju Azospremije !

Sada me zanima Dr. Filipe da li s'obzirom da sam sada siguran da imam klamidiju i to najmanje 12 - 20 god, da li ona moze da ostavi trajne posledice u smislu steriliteta kod oba partnera posto je i moja zena znaci ima 12 godina.
Voleo bih da cujem vase misljenje u vezi toga ako ste u mogucnosi da mi se ponovo javite i da li treba da uradim bakterioloski spermogram i ako treba na sta bih trebao da u tom slucaju obratim posebnu paznju ?

Sutra idem kod endokrinologa pa cu da uradim i novi hormonski status na hormone koje ste napisali koji takodje nisu bili bas uredni barem u prethodnim proverama ( posebno testesteron koji je u jednom trenutku bio ekstremno visok kao i prolaktin koji je bio skoro duplo veci od ref. vrednosti).

Ja vam se ponovo zahvaljujem i znam da je puno pitanja a malo vremena da mozete da odgovorite svima nama.

Jos jednom puno vam hvala !
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Kakve to simptome hlamidija ima po oci? Ovo prvi put cujem.
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Post od Zabrinut-jako »

Ka1 evo ti adresa pa pogledaj radi se o konjuktivitisu :

http://www.eterna.co.yu/ETERNA%20NOVI%2 ... matis.html

ostali simptomi koji su mozda takodje interesantni napisani su ovde:

http://www.moderna-dijagnostika.hr/hrv/ ... idijom.asp
nataleks2000
Novi član
Novi član

Mislenje

Post od nataleks2000 »

Ja mislim da klamidije ne moze uzrokovati azoospermiju jer moze uzrokovati mrtve i nepravilne spermatozoide.A sto se tice dinatrijum hidrogen fosfat on je meni pomogao da snizim FSH , Estradiol , Testosteron , jer koliko sam ja procackao po internetu on direktno utica na genetikom i gene po sto restartuje spermatogenezu po onih 72 dana.Mislim da ima uspeh i za sada da je jedini lek za azoospermiju.Ko moze nek se raspita malo i neka nam reci sto je naucio jer lekove za azoospermiju zaista ne postoje i mislim da je vredno da otkrijemo koji lek moze da nam pomaze u terapiju!
Pozdrav!
Zabrinut-jako
Novi član
Novi član

Post od Zabrinut-jako »

Natalex koliko sam ja informisan je da moze da dovede i do azospermije ako se ne leci dugo kao u mom slucaju - barem su meni tako rekli i koliko sam shvatio njen uticaj na sterilitet moze da bude individualan od osobe do osobe.

A sto se tice pitanja Ka1 mozda je ovo najbolji sajt u kome ce moci dobiti odgovor na pitanje koje je postavio i ujedno najobimniji koji sam pronasao !

http://www.plivazdravlje.hr/?section=pr ... id=210-137
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am

Za Zabrinutog jako

Post od meripopins »

Molim te odgovori mi da li si došao do tog preparata o kome si se raspitivao? kod mog supruga je potvrđena azospermija na biopsiji i reklisu nam da je za nas put završen. Neću još da se predam i još se nadam. Nekad je imao desetak hiljada spermatozoida i ja se nadam da ćemo doći do toga da ih ima bar 10 ili bar 1. Molim te odgovori mi šta trenutno koristiš i da li imaš neki pomak? Mi nemamo hlamidiju, urea i miko plazmu i trenutno ne znamo šta od analiza još da uradimo, jer doktori kažu da je to sad sve bacanje para. Pozdrav!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Post od SQL »

za meripopins :

Sada sam SQL nisam hteo da baksuziram vise za starim nickom !

Prvo da ti kazem da nisam uradio nista po pitanju leka jer nasi farmaceuti ne znaju o cemu se radi !
Sto se tice terapije koju sada koristim to je med pomesan sa svim mogucim ne slanim semenkama do kojih sam mogao da dodjem. To sam procitao negde na ovom forumu da semenke treba da se samelju i pomesaju sa medom.
Sada u sredu, cu najverovatnije da dam spermu na analizu pa kada budem dobio rezultate javljam ti ovde da li ima nesto novo !
Trenutno sam zavrsio sa drugom terapijom da bih se otarasio klamidije ali moram jos malo da sacekam da bih otisao na kontrolu !

Veliki pozdrav i nemoj da se predajete !
meripopins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am

Post od meripopins »

Hvala što ste mi se javili!
Čula sam za neki Eiksir zdravlja dr Dušana Obrenovića, odobrenog od strane VMA(zaveden u Registru patenata Zavoda). Na forumima nisam baš čula nešto o njemu, ali moramo svašta probati. Ako ste nešto za to čuli, javite mi. Obavestite me kako napredujete, a i ja ću se javiti ako dođemo do neke informacije ili daj-bože pomaka! Pozdrav!
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
Odgovori