Negde proletos sam osetio blagi bol u levom testisu i napipao malu kuglicu veličine oko 1 mm u predelu glave epididimisa. Bol nije bio preterano jak, više kao neprijatan osećaj i zatezanje. Otišao sam kod lekara i nakon kratkog pregleda dijagnostifikovano je kao epididimitis. Dobio sam da pijem ciprocinal i da uradim urino i spermokulturu.
Posle par dana bol je prestao ali sam, bez obzira na to, popio antibiotike do kraja i uradio urino i spermokulturu pri čemu su i jedan i drugi uzorak bili negativni na bakterije. Nakon toga nisam imao neke tegobe, iako je kuglica pri vrhu epididimisa i dalje bila prisutna.
Nedavno sam ponovo osetio blagi bol i urolog mi je opet prepisao antibiotike hemomicin i uricin i rekao da pretpostavlja da je u pitanju manja upala i da će uraditi ultrazvuk ako se ne povuče u naredna dva meseca. Ponovo sam uradio spermo i urino kulturu i ponovo su nalazi bili uredni.
Ono što me je zabrinulo je da je sada ceo epididimis postao blago zadebljan i tvrd na dodir. Kuglica je i dalje prisutna, iste je veličine i blago bolna na dodir i pritisak. Epididimis nije bolan i nije otečen, jedino što je postao tvrd.
Da li je moguće da postoji neka upala iako su nalazi uredni? Nikad nisam osetio jači bol i nikad nisam imao simptome akutnog skrotuma. Da li postoji mogućnost da je neka ranija upala prošla neprimećeno, pa da je sve to sad prešlo u hronični epididimitis? Šta drugo može da izazove zadebljanje epididimisa?
Izvinjavam se na malo dužem postu i hvala na odgovorima.
Epididimitis i zadebljan epididimis
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija
Re: Epididimitis i zadebljan epididimis
mislim da i od same upale moze da bude zadebljan i tvrd epidimitis--no-verujem da ce se polako to povuci posle antibiotika iako ja uvek preporucujem izbegavanje antibiotika posebno ako su nalazi dobri--
PREPORUCIO BIH DA VODIS RACUNA DA PRILIKOM SEKSA NE ODUGOVLACIS NITI PREDIGRU NITI DA ODLAZES EJAKULACIJU--nisam strucnjak za tu oblast ali sam imao slican problem-
Posle antibiotika sam uzimao cajeve za urogenitalne tegobe
SRECNO
PREPORUCIO BIH DA VODIS RACUNA DA PRILIKOM SEKSA NE ODUGOVLACIS NITI PREDIGRU NITI DA ODLAZES EJAKULACIJU--nisam strucnjak za tu oblast ali sam imao slican problem-
Posle antibiotika sam uzimao cajeve za urogenitalne tegobe
SRECNO
upala moze preci i u hronicnu formu...treba obaviti kontrolni pregled...
Evo skoro vec mesec dana sam na terapiji antibioticima. Dijagnoza: epididimitis subacuta 1.dex. U pocetku je bilo otoka, ali tokom prvih 10 dana, kada sam pio hemomycin, to je splasnulo, ali ostala kvrzica na donjem kraju epididima, koja je ultrazvucno izmerena na 14mm. Odmah nakon lekar je prepisao citeral (ciprocinal) 2x500mg dnevno i tablete ketonal takodje 10 dana. Nakon te terapije osecao sam se bolje, ali je ta kvrzica jos uvek postojala i izmerena 11,5mm. Trenutno zavrsavam sa trecom terapijom, prepisan mi je Dovicin 1 kapsula dnevno, i to je isto 10 dana. Jos uvek osecam kvrzicu, i deluje da to ide jako sporo. Radio sam skoro analize krvi, urina, urinokulturu, kao i RTG pluca i mantoux TBC test na zahtev doktora. Svi nalazi su u redu.
Da li je neko imao iskustva sa ovim, zasto ovo toliko dugo traje, i sta mi predlazete da povodom ovoga radim?
Izvinjavam se na dugom postu i nadam se da ce neko da se javi.
Hvala.
Da li je neko imao iskustva sa ovim, zasto ovo toliko dugo traje, i sta mi predlazete da povodom ovoga radim?
Izvinjavam se na dugom postu i nadam se da ce neko da se javi.
Hvala.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 17, 2012 8:04 pm
Zdravo, sada sam se registrovao. Iz Zagreba sam i na jednom hrvatskom Forumu imam zdrastveni post vezan za Sindrom benignih fascikulacija. Link me doveo do ovog Foruma te ugledah tvoje pitanje. Hteo sam da ti kažem da sam ja imao problema sa upalom epididimisa i to 2002 g. Trajalo je 6 meseci, 2-3 doze antibiotika i nekoliko (gadnih) vađenja uzoraka (bris uretre; ne znam kako se to kaže na srpskom, valjda isto). Sve sam radio kod privatnog lekara i nije baš bilo jeftino. Uglavnom kada je prošlo ostala je ta neka nelagoda još godinama posle. To hoću da ti kažem; ostaje nelagoda i to te ne treba da plaši. Čujemo se još.
Hvala prijatelju. Jel sada sa tim sve u redu? Voleo bih da mi i neko strucno lice odgovori, ako ima takvih ovde.
Treba biti samo uporan i strpljiv a reagovati ako se stvar pogorsava obavezno-a ako ide na bolje budite spokojni --jer treba vremena-i moj urolog kaze da za slicne tegobe je sasvim dovoljan dovicin a i njega izbegavati ako je to samo tegoba a ne bolovi-moj je savet.
SRECNO
SRECNO
bpbg, Ja sam imao akutnu upalu prosle godine, tacnije u septemvru, mada tada me i nije bas bolelo, samo mi je testis nateko i stvorila se hidrocela, opet me je ponovila sad u martu e sad me je strasno bolelo
i ako procitas malo po forumima sto nasih to i stranih o ovoj upali, mozes naci da se epididimitis leci dugo vremena, ponekad bol ostaje nakon izlecenja mesecima. To ti mogu potvrditi iz licnog iskustva. Najcesto ostaje zadebljanje u caudu pasemenika, ima tu lekara, pa ke ti oni objasniti, koje sa tekom vremena ima tendenciju da se smaluje, ali to posle 1-2 godine.
Vazno je da su ti testisi ultrazvucno uredni, spored mom iskustvu otok ne moze se smanjini za jedan mesec, meni urolog mi je reko da ponekad je potrebno dugo vreme da subjektivne smetnje prestane, iako na ultrazvuku je bilo sve cisto, upala se povukla i tako to.
Ne brini bez potrebe.

Vazno je da su ti testisi ultrazvucno uredni, spored mom iskustvu otok ne moze se smanjini za jedan mesec, meni urolog mi je reko da ponekad je potrebno dugo vreme da subjektivne smetnje prestane, iako na ultrazvuku je bilo sve cisto, upala se povukla i tako to.
Ne brini bez potrebe.