Dopisujem se sama sa sobom
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dopisujem se sama sa sobom
Da li se desilo da neko odradi biopsiju, da je rezultat azospermija i da se nakon nekog vremena pojave spermatozoidi prilikom davanja spermograma na analizu?
Mudrosti, neiskusno sviću jutra
na obične reči više nemam pravo...
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Moguce je.
Ukoliko patoloski nalaz uzorka testisa govori u prilog ocuvanja celija koje proizvode spermatozoide (iako spermatozoida trenutno nema).ZNaci moguce da su one iz nekog razloga prestale da prozivode spermatozoide i da im se kasnije ta moc povratila.Ali ako patoloski nalaz kazuje da tih celija nema,onda nema teoretskih sansi da kasnije ima spermatozoida.
Ukoliko patoloski nalaz uzorka testisa govori u prilog ocuvanja celija koje proizvode spermatozoide (iako spermatozoida trenutno nema).ZNaci moguce da su one iz nekog razloga prestale da prozivode spermatozoide i da im se kasnije ta moc povratila.Ali ako patoloski nalaz kazuje da tih celija nema,onda nema teoretskih sansi da kasnije ima spermatozoida.
-
- Novi član
Vragolasta, još samo par reči...
Znam da si o tome već pisala(germitivni epitel i sl.), zato saam ja i insistirala da mi kažu da li su biopsijom utvrdili da je nešto poput toga oštećeno, nepostoji i sl. pa je to razlog izostanka spermogeneze. Odgovorili su da oni uopšte ne ulaze u razlog, već jedino gledaju da li ima spermatozoida, vitalnih, u obliku bar za TESA metod oplodnje.
Molim te odgovori mi: ŠTA URADITI (nije valjda ponovo biopsiju) da bi mi neko to potvrdio?
Znači, nama nije rečeno koji je uzrok. On je imao spermatozoida (dvadesetak hiljada) pre desetak godina. Od tada nije kontrolisao spermogram. Lekarka mi je rekla da parovi imaju jedno dete, pa posle par godina kad pokušaju drugo- kod supruga više nema šanse, jer se dijagnostikuje azospermija. Da ti samo još kažem da u tom nalazui koji smo preuzeli posle izvršene biopsije stoji samo da nisu pronađeni tragovi spermogeneze. Biolog koja je radila analizu mi je rekla da odustanemo. Ne postoji ni jedan vitalan spermatozoid koji bi se uzeo za veštačku (ona "nazire" glave spermatozoida, ali to je nedovoljno)...
Izvini što davim, ali u totalnoj sam konfuziji!
Prav za sve sa foruma!
Molim te odgovori mi: ŠTA URADITI (nije valjda ponovo biopsiju) da bi mi neko to potvrdio?
Znači, nama nije rečeno koji je uzrok. On je imao spermatozoida (dvadesetak hiljada) pre desetak godina. Od tada nije kontrolisao spermogram. Lekarka mi je rekla da parovi imaju jedno dete, pa posle par godina kad pokušaju drugo- kod supruga više nema šanse, jer se dijagnostikuje azospermija. Da ti samo još kažem da u tom nalazui koji smo preuzeli posle izvršene biopsije stoji samo da nisu pronađeni tragovi spermogeneze. Biolog koja je radila analizu mi je rekla da odustanemo. Ne postoji ni jedan vitalan spermatozoid koji bi se uzeo za veštačku (ona "nazire" glave spermatozoida, ali to je nedovoljno)...
Izvini što davim, ali u totalnoj sam konfuziji!
Prav za sve sa foruma!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
PH nalazi sa kojima sam se ja sretala nisu se sastojali iz jedne recenice !
Vec su detaljno bivali opisani kanalici,Lajdigove,Sertolijeve celije bla bla...znaci opisuje se histoloska struktura biopsiranog materijala a ne samo da li ima ili nema spermatozoida.
Da li ste u mogucnosti da vasu plocicu (tj materijal sa biopsije) ikako uzmete iz te patoloske sluzbe i odnesete na pregled drugom patologu?
Vec su detaljno bivali opisani kanalici,Lajdigove,Sertolijeve celije bla bla...znaci opisuje se histoloska struktura biopsiranog materijala a ne samo da li ima ili nema spermatozoida.
Da li ste u mogucnosti da vasu plocicu (tj materijal sa biopsije) ikako uzmete iz te patoloske sluzbe i odnesete na pregled drugom patologu?
-
- Novi član
Biopsija je rađena 31.01. sa ciljem da se vidi da li se možemo uključiti u proces vešačke oplodnje. Ništa od toga što navodiš u nalazu ne piše, sem da nema spermogeneze. Da li je kasno danas da ih zovem (prošlo je nedelju dana) da pitam da li se mogu odraditi dalje analize? Da li se "to" čuva, ili se odmah baca? Ja sam pitala da li se može tragati za uzrokom, da bi se nešto popravilo, ali su mi rekli da ne vredi.
- Vragolasta Amfibija
- Moderator