krikotomiju sam radio još dok sam stažiro... http://www.youtube.com/watch?v=_VFJGkJy1G8
a traheotomiju tek u urgentnoj....
ovaj, da...nema se baš prilike za vježbanjem davanja inekcija...ista situacija i sa mnom...ne bih ni ja znao na kraaju da nisam završio sred.medicinsku, no budimo realni...već bi ja to nekkako naučio...
Joj, al ne zvučiš mi ko jedna ambiciozna pacijentica... doduše u mojoj grupi su bili jako nametljivi ljudi, pa ako si htio nešto naučit... moro si bit dosta agresivan... što te opet na neki način ojačalo... a što se tiče da neću ugrozit život pacijenta...svaka procedura koju napravim ugrožava život pacijenta... mislim da je puno ugroženiji kad mu to nitko ne napravi....i sigurno nećeš u urgentnoj kad dobiješ ovkakv hitan slučaj zvat iskusnijeg liječnika: "Možete li napravit traheotomiju, ja ne znam...", moraš bit nad situacijom... dok ne završiš staž, moraš što više i čitat i učit....bogu hvala pa imamo razne video clipove, pa tako možeš vidjet svašta...knjige, skripte, protokoli...sve se to treba znat... sad kad si na stažu upijaj što više možeš... što više...kasnije..ako ne odeš na urgentnu ili kirurgiju, malo toga ćeš naučit....jelenaa1985 napisao:ja nisam imala prilike da vucem za rukav, da mi pokaze, nikoga iz urgentnog niti hitne, ali sam vec poslednja 2 leta veci deo provela po sobama za intervencije(veze i vezice)...trudim se da vidim sto vise svega i da naucim...ne plasim se ali rezonujem da ako postoji u kriticnom trenutku neki stariji i iskusniji kolega, necu ugroziti zivot pacijenta uceci se na njemu vec cu u pocetku posmatrati, a bice vremena i sama da uradim neke stvari...u pravu sam?
pozz