Lekari u Britaniji

Kako, gde, sta?

Moderatori: vlada99, moderato, admin

Odgovori
Ana_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 10:45 pm

Lekari u Britaniji

Post od Ana_88 »

Zavrsila sam fakultet, polozila drzavni... i pretpostavljate... posla nema... Nude mi volontiranje kao opciju, ali nakon iskustava drugih koje sam cula ne pada mi na pamet ni dana da volontiram a kamoli po godinu-dve...
Sobzirom da engleski govorim perfektno, odlucila sam da odem u Britaniju, medjutim, nigde ne mogu da nadjem da li je potrebna nostrifikacija, sta od dokumentacije treba i na kraju koliko je to dugotrajan proces...
Ako neko mozda zna ove odgovore, bila bih zahvalna da mi napise...
Hvala :)
Glasanje za specijalizaciju: http://doktormedicine.weebly.com
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Lekari u Britaniji

Post od sasasa »

Na zalost, to je jako komplikovano.
Tacnije, UK je jedna od najkomplikovanijih zemalja nama da odemo tamo raditi kao lekari, na svetu.
U principu, gotovo da ne postoji mehanizam da tamo "nostrifikujemo diplomu" - tacnije, oni nam diplomu "priznaju", ali ne postoji mehanizam da sa njom dobijemo licencu :)
UK ne oskudeva u lekarima. Imaju ubedljivo najbolje plate u citavoj Evropi - startna plata je 3-5 puta veca no u Nemackoj, uslovi rada su daleko bolji.
Ne postoji nacin da preko posla, odnosno zaposlenja, dodjes do dozvole stalnog boravka - ogranicenje je, po novom zakonu, dve godine, a bez nje ne mozes do licence. Takodje jedan od uslova za licencu, ako si zavrsila fax van UK, je radno iskustvo u zemljama sa slicnim obrazovnim sistemom (USA, Australija, Kanada, Indija...) i tek tada mozes uci u postupak licenciranja...
Dakle krajnje jednostavo - niko ti ne trazi da nostrifikujes diplomu, ali - moras imati dozvolu stalnog boravka (ne ide preko zaposlenja ili profesionalnog angazmana) i moras imati radno iskustvo u nekoj od zemalja u kojim je inace veoma komplikovano nostrifikovati nasu diplomu :)
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Izvini, ali nesto sam zaboravio - gotovo isto vazi za Australiju i Kanadu, s tim sto je nesto jednostavnije doci do boravisnih dozvola u tim zemljama (jednostavnije, ali ne i bas prosto) - u Australiji ne postoji mehanizam za ulazak u licenciranje bez dozvole stalnog boravka ili drzavljanstva, a i tada je tesko do posla u vecim gradovima, jer savezna administracija odlucuje o rasporedu i zaposljavanju linostranih lekara, dok sto se tice Kanade postoji kvaka da se do posla dodje preko sistema USMLE licenciralja, koji je, koliko god bio komplikovan, najtransparentniji i najotvoreniji u svim zemljama anglosaksonske medicine.
Ana_88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 10:45 pm

Post od Ana_88 »

sasasa, hvala na odgovorima. Znaci, otprilike je nemoguce... :/
Glasanje za specijalizaciju: http://doktormedicine.weebly.com
Odgovori