Uporan kašalj

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Uporan kašalj

Post od aida7b »

Moj brat ima 23 godine (zato i pišem ja, on me zove baba kad mu pričam o zdravlju :D ), mršav je, slabo jede, izbegava voće i povrće, pušač već 6 godina, imao upalu pluća kad je imao 14 godina i ležao u bolnici.
U poslednje vreme (zapravo već dve-tri godine), nešto stalno kašlje i to tako što počne da kašljuca, onda ga slomi tako da mora da izostane sa posla jedan-dva dana, i taj drugi i treći dan obično spava sa lavorom pored kreveta jer izbacuje sekret noću i vidim da uvek ispod jastuka podmetne jastučiće iz dnevne sobe da mu bude malo višlje. Onda tih dan-dva i ne puši ili smanji na 1 - 2 cigarete dnevno, pa čim mu malo bude bolje odmah po starom.
Ode onda kod doktora, oni mu daju ili antibiotike ili lekove protiv alergije i to posle nekog vremena prođe. Ali, to prođe i bez toga kad on odbije da ode kod doktora. Možda traje koji dan duže.
Poslednji put je spirometriju, tj. nekoliko pregleda tog tipa radio godinu dana po izlasku iz bolnice i bilo je sve ok (to je znači bilo pre 8 godina).
I sada ponovo kašlje i to se u poslednje vreme sve češće dešava. Ovog puta je na moje insistiranje pošto su meni pronašli streptokok pneumonia u brisu iz nosa (bris grla je bio u redu), otišao da da bris i pronašli su mu u grlu beta hemolitički streptokog grupe A. Dobio je da pije antibiotik ali mu nije uopšte bolje. Samo više nema temperaturu, ali i dalje kašlje i to na svakih nekoliko minuta i stalno mora da se kao malo nakašlje, tj. da pročisti grlo.
Da li neko može da mi da bar savet: da li to može da odvede u HOBP ili nešto drugo što bi bilo opasno (pluća snimao pre godinu dana i sve bilo u redu).
Unapred hvala od jedne zabrinute sestre.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ponasanje Vaseg brata je suicidalno. On vec ima hronicni bronhitis, da li je u pitanju i HOBP, moze se videti iz spirometrije... Porucite mu da ima i jednostavnijih i brzih nacina da sebi oduzme zivot.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Miu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 08, 2007 4:48 pm

Ponasanje Vaseg brata je suicidno

Post od Miu »

Postovani Dr, ukoliko devojci ne mozete da pomognete nemojte ni davati zlurade komentare koji joj sigurno nece biti niotkakve pomoci.Ona se sigurno ovde nije obratila da bi trpela niciji sarkazam ili ironiju, a verujem i da primarna funkcija sakta nije bila ta da se na neciju ranu sipa so.Verujem da je vec dovoljno ocajna sto je brat nista ne slusa i sto toliko kaslje, a ukoliko nemate brace i sestara mozda ne mozete ni da zamislite koliko mogu da znace i koliko za njih moze da se brine, pa makar bili najtvrdoglaviji i najautodestruktivniji na svetu.
Sledeci put dva puta razmislite pre nego date ovakav komentar, jer koliko mi je poznato u Hipokratovoj zakletvi se osim drugih stvari navodi i humanost, a Vas je odgovor sve osim human.
Miu
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

Zdravo Miu,
Hvala puno na lepim recima. Bas mi je znacilo.
Nije mene pogodilo to sto je Dr. Ivica tako odgovorio. Nema veze.
Samo mi nije odgovorio na pitanje onako kako sam ocekivala.
Ali, ja sam odlucila da skupim parice sto pre i poklonim mu onu metodu Alen nekako koja se nesto skoro pojavila kod nas, a garantuje odvikavanje od pusenja. Nadam se da cu uspeti za jedno dva - tri meseca.
Hvala jos jednom i na razumevanju za to kako se brine za brata ili sestru. Odvajkada je poznato da je jedna od najjacih ljubavi upravo ona sestre prema bratu.
Pozdrav i sve najbolje.
:)
Miu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 08, 2007 4:48 pm

Draga Aida

Post od Miu »

Nema na cemu Aida.
Moj ti je savet da najpre uhvatis momenat kada je tvoj brat raspolozen i da sa njim sednes da razgovaras, mozda ces stvoriti kontraefekat ukoliko mu uplatis taj tretman pre nego se konsultujes sa njim, iako imas najbolju nameru on to moze (iako ima 23 - muskarci su deca i sa 53) da shvati kao nametanje i da iz inata ne ode, a to bi se reklo i iz tvojih prvopisanih redova.Probaj da ga motivises nekako drugacije, ne znam sada sta bi to tacno moglo da bude ali obzirom da ga ti najbolje poznajes verujem da znas kako da ga najbolje iznenadis. U svakom slucaju zelim ti da te braca, ako nista drugo saslusa jer i to je korak ka otreznjenju.
Njegovo ponasanje meni licno lici na ponasanje coveka koji se jako razocarao, jos jednom ti predlazem da sa njim najpre razgovaras, mozda mu tako najvise pomognes.Ali cini to nenametljivo i sa razumevanjem, kakvo samo sestra ima za brata.I da to je najaca ljubav,nije za dzabe toliko opisivana i u pesmama i romanima.Iako sam jedinica razumem to i znam koliko je ta veza jaka.
Puno pozdrava
Miu
Odgovori