Uporan kašalj

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Uporan kašalj

Post od aida7b »

Moj brat ima 23 godine (zato i pišem ja, on me zove baba kad mu pričam o zdravlju :D ), mršav je, slabo jede, izbegava voće i povrće, pušač već 6 godina, imao upalu pluća kad je imao 14 godina i ležao u bolnici.
U poslednje vreme (zapravo već dve-tri godine), nešto stalno kašlje i to tako što počne da kašljuca, onda ga slomi tako da mora da izostane sa posla jedan-dva dana, i taj drugi i treći dan obično spava sa lavorom pored kreveta jer izbacuje sekret noću i vidim da uvek ispod jastuka podmetne jastučiće iz dnevne sobe da mu bude malo višlje. Onda tih dan-dva i ne puši ili smanji na 1 - 2 cigarete dnevno, pa čim mu malo bude bolje odmah po starom.
Ode onda kod doktora, oni mu daju ili antibiotike ili lekove protiv alergije i to posle nekog vremena prođe. Ali, to prođe i bez toga kad on odbije da ode kod doktora. Možda traje koji dan duže.
Poslednji put je spirometriju, tj. nekoliko pregleda tog tipa radio godinu dana po izlasku iz bolnice i bilo je sve ok (to je znači bilo pre 8 godina).
I sada ponovo kašlje i to se u poslednje vreme sve češće dešava. Ovog puta je na moje insistiranje pošto su meni pronašli streptokok pneumonia u brisu iz nosa (bris grla je bio u redu), otišao da da bris i pronašli su mu u grlu beta hemolitički streptokog grupe A. Dobio je da pije antibiotik ali mu nije uopšte bolje. Samo više nema temperaturu, ali i dalje kašlje i to na svakih nekoliko minuta i stalno mora da se kao malo nakašlje, tj. da pročisti grlo.
Da li neko može da mi da bar savet: da li to može da odvede u HOBP ili nešto drugo što bi bilo opasno (pluća snimao pre godinu dana i sve bilo u redu).
Unapred hvala od jedne zabrinute sestre.
Odgovori