Molio bih nekog da mi skrati muke makar oko ove dileme,naime na rengenskom snimku koji sam radio zbog lekarskog uverenja vide se tri male mrlje na levom vrhu plucnog krila,Prvo sto su mi rekli da to moze biti tuberkuloza ,svi Labaratoriski nalazi su ok,nemam ni jedan simptom tuberkuloze tipa kasljanja,temperature...ukratko osecam se dobro.
Uradio sam i bronhoskopiju,prvi nalazi su negativni,medjutim ima jos neki sto se cekaju jos 4 nedelje,a do tada ti misli o tome...pa ako neko moze da mi kaze da li tuberkuloza moze se javiti,i pored svega ovog nabrojanog.Hvala
Tuberkuloza ili ne.
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
Re: Tuberkuloza ili ne.
Odmah je "bubnuta" tuberkuloza kao potencijalna dijagnoza zbog lokalizacije promene (vrh pluća), jer se tu po pravilu prvo javi (tako smo učili na fakultetu, nijednom još nisam videla obolelog od tbc-a, a ne znam za bilo kakve novije trendove u vezi s tim).
Taj rezultat na koji se dugo čeka je upravo test na tbc, mora tako, šta ćete :/
Nije nemoguće da ste je zaradili nekako, pa čak i da jeste ona se danas uspešno leči, doduše dugo traje lečenje, ALI: ako ste mladi, generalno zdravi, dobrog imunog statusa, redovno vakcinisani, ne pušite i ne bolujete od neke druge plućne bolesti, dobro se hranite i živite u konfornim uslovima+što su Vam analize krvi u redu, zaista sumnjam da je u pitanju TBC!
Napišite veličinu i oblik tih mrlja i da li su oštro oraničene u odnosu na okolinu ili ne, kao i da li postoji neko kao zrakasto pružanje od njih.
Da li je ovo prvi snimak pluća koji ste ikada radili i zašto ste se snimali?
Potražite još nečije mišljenje (radiologa, pulmologa, pneumoftiziologa ili iskusnog lekara opšte medicine).
Po meni, trebalo bi uraditi i neke tumor markere i otići na pregled kod onkologa, za svaki slučaj.
Volela bih da još neko od kolega prokomentariše ovaj slučaj.
Taj rezultat na koji se dugo čeka je upravo test na tbc, mora tako, šta ćete :/
Nije nemoguće da ste je zaradili nekako, pa čak i da jeste ona se danas uspešno leči, doduše dugo traje lečenje, ALI: ako ste mladi, generalno zdravi, dobrog imunog statusa, redovno vakcinisani, ne pušite i ne bolujete od neke druge plućne bolesti, dobro se hranite i živite u konfornim uslovima+što su Vam analize krvi u redu, zaista sumnjam da je u pitanju TBC!
Napišite veličinu i oblik tih mrlja i da li su oštro oraničene u odnosu na okolinu ili ne, kao i da li postoji neko kao zrakasto pružanje od njih.
Da li je ovo prvi snimak pluća koji ste ikada radili i zašto ste se snimali?
Potražite još nečije mišljenje (radiologa, pulmologa, pneumoftiziologa ili iskusnog lekara opšte medicine).
Po meni, trebalo bi uraditi i neke tumor markere i otići na pregled kod onkologa, za svaki slučaj.
Volela bih da još neko od kolega prokomentariše ovaj slučaj.
Hvala na ovome,
rengenski snimak sam radio zbog lekarskog uverenja ,predhodno slikanje sam imao jos pre 6,7 godina,
Nisam ni pusac,niti bilo sta od gore navedenog,
Nalaz radiologa glasi ovako:
na levom plucnom vrhu se diferencira nehomogeno polje zasencenja koje se sastoji pretezno od trakasto fibroznih senki,u toj zoni se vide i 2 nodeelne promene,jedna veca(8mm) druga manja bez znacajne postkontrasne saturacije,ne vide se druge promene na plucima.
Sto se tice misljenja lekara specijalista,opste prakse i drugih nazalost niko nece nista sa sigurnoscu da kaze,salju od jednog do drugog i tako u krug,jedni kazu da to nije nista,drugi kazu da je to tuberkuloza niko nece da mi objasni sta ustvari se desava dok ne stignu ti rezultati,
rengenski snimak sam radio zbog lekarskog uverenja ,predhodno slikanje sam imao jos pre 6,7 godina,
Nisam ni pusac,niti bilo sta od gore navedenog,
Nalaz radiologa glasi ovako:
na levom plucnom vrhu se diferencira nehomogeno polje zasencenja koje se sastoji pretezno od trakasto fibroznih senki,u toj zoni se vide i 2 nodeelne promene,jedna veca(8mm) druga manja bez znacajne postkontrasne saturacije,ne vide se druge promene na plucima.
Sto se tice misljenja lekara specijalista,opste prakse i drugih nazalost niko nece nista sa sigurnoscu da kaze,salju od jednog do drugog i tako u krug,jedni kazu da to nije nista,drugi kazu da je to tuberkuloza niko nece da mi objasni sta ustvari se desava dok ne stignu ti rezultati,
Onda u međuvremenu potražite uput za onkologa, a Vaš izabrani lekar bi trebalo da odradi bar CEA tumorski marker, pa sa tim nalazom da odete do spec. onkologije.
koliko imate godina?
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm
ja sam pre 5 godina imala mrlju na levom plucnom krilu,kao bela loptica i unutra crna manja.rekli su mi da cu biti srecna ako je tuberkuloza.nisam kasljala,nisam imala temperaturu,nisam se znojila nocu,samo me je bas bolelo.u prvoj bolnici su mi dali terapiju za tbc i ta loptica mi se smanjila,pa su nagadjali da je pocetna tbc,ali su me ipak poslali u sremsku kamenicu na ispitivanja.cekala sam 2 meseca na rezultate bronhoskopije i javili su mi da nema nista,to kao nije reagovalo.sada imam samo oziljak koji povremeno boli i ponekad imam jake bolove i na desnoj strani pluca,nisam se od tada kontrolisala.dakle tbc se uspesno leci za oko 6 meseci sa terapijom izoniazid,paranizamid i rifamor,nadam se ako vec imate nesto,bolje da je tbc nego nesto gore.sve najbolje vam zelim.pozz
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pretpostavljam da je do sada vec uradjen CT grudnog kosa, kao sto je trebalo odmah i da se uradi... A i Lowenstein je verovatno gotov...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.