TBC?

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
valter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 7:30 pm

TBC?

Post od valter »

Postovani doktore, molim Vas ljubazno za Vase misljenje.

26.1.2007. Imao sam spontani pneumotraks u desnom plucnom krilu, uradjena mi je drezana koja je uklonjena 30.1. Medjutim, nakon toga mi je uradjen RTG pluca koji je pokazao dva manja zasjenjenja desno apikalno čaterokostalno te sam upucen pulmologu, ostali nalazu u totakohirurskom smislu bili su zadovoljavaci.

NALAZ PLUMOLOGA 1.(30.1.)

Na grudnom radiogramu se prati u I IK porstoru laterokostalno jasno ogranicena sjena promjera ispod 1 cm. U drugom IK srtosru(prostoru?) takodje lateralno maglusava ovalna , jasno ogranicena sjena promjera cca 2x0, 0,5 cm.
Hilusi postupalno izmjenjeni, sa sjenama klacifikata, uz trakast crtez rakardijalno.
Molim uraditi tomograme desne gornje plovine 6,8,10 cm.

NALAZ PULMOLOGA 2.(30.1.)

Na uradjenim tomogramima desne gornje polovine 6,8 cm nema uocljivih patoloskih promjena u plucnom paranhimu.
Preporucujem 10 dana Klavocin 1 gr 2 x 1.
Kontrola SE, DKS , trasnaminaze, urea, kreatin, suk, urin, PA i DESNI PROFIL.
Dati 3 sputuma na BK.

NALAZ PULMOLOGA 3.(13.02.)

Osjeca se vrlo dobro, nema izrazenu respiratornu simptomatologiju, uzimao Klavocin 10 dana.
Fizikalno af ebrilan, euponican, ne kaslje.
Askulatorno normalan disajni sum , u gornjim partijama desno inspiratorni pukoti.
Grudni radiogram registruje naznacenu regresiju ranije opisane promjene desno laterokostalno infraklavikularno.
U II I prostoru mala maglusava sjena takodjer u regresiji u odnosu na pretohdnu.

U labar. nalazima SE 7I14, Er 4,99, Le 4,55.
BK: mikroskopski negativan , kulture u radu.
Preporucuje se Zinnat 500 mg 2 x 1 10 dana.
RTG kontrola nakon th.

TORAKOHIRURSKA KONTROLA (13.2.)

Subjektivno bez tegoba.
Klinicki, fizikalno i radioloski nalaz zadovoljavajuci.
Th: od Pulmologa.
Nasa kontrola za 1 mjesec , pp i ranije.

Imam 20 godina i nepusac sam, nisam bolovao od nekih ozbiljnijih plucnih oboljenja prije.

Unaprijed Vam se zahvaljujem
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav!

Dok se ne procita Lowenstein nalaz (zasejani sputum), ne mozemo da budemo sigurni da nema tuberkuloze. U medjuvremenu, nalazi koje ste poslali (posebno poslednji) su zadovoljavajuci i ukazuju na povlacenje promena na plucima. Malo me cudi da je uradjena stara tomografija, a nije uradjena CT ili MR gridnog kosa....

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
valter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 7:30 pm

Post od valter »

I ja sam se pitao zasto su uradjeni tomogrami iako zivim u Sarajevu.Ja mislim da su se u tom kratkom periodu mogli uraditi samo tomogrami, dok bi se na CT ipak moralo pricekati, da li vi mislite da je to moguci razlog?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne znam. Ni u ovako malom gradu kao sto je moj, ne ceka se na CT vise od nedelju dana.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori