Stetnost isparenja plasticnih masa
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
Stetnost isparenja plasticnih masa
Imam 35 godina i vec 15 godina se bavim preradom plasticnih masa i to PVC-a,polietilena,polipropilena,polistirena,ABS-a i nekih smrdljivih recikliranih regranulata, koji nam stizu iz svih razvijenih zemalja evropske unije koji nam na kulturan nacin prodaju svoje smece.Poslednji ljekarski pregled smo imali 2000-te godine.U poslednje vrijeme se pretjerano znojim i lako zamaram,takodje osjecam bolove u grudima i rukama i nogama i cesto imam napade kihanja...Zanima me,da mi objasni neko strucan, koliko su stetna isparenja koja nastaju preradom ovih materija posto me opste zdravstveno stanje brine.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
PVC-upravo zbog svoje raširenosti postaje jedan od gorućih ekoloških problema, čemu pridonosi i njegova toksičnost u svim fazama od proizvodnje, preko upotrebe do odlaganja.
polietilena-je bez mirisa i ukusa i fizioločki je neškodljiv i kao takav pogodan za korišćenje u prehrambenoj industriji.
polipropilen-sintetički konopac
Plastične mase
Materijali koji su proizvedeni iz sintetičkih ili polusintetičkih smola i različitih dodataka.
Postoje termoplastične i termoreaktivne plastične mase.
Termoplastične mase reaguju na promenu temperature(zagrevanjem omekšavaju, hlađanjem se vraćaju u prvobitno stanje).
Termoreaktivne mase na povišenoj temperaturi prvo postanu plastične,a potom otvrdnu,te ne mogu omekšati i rastopiti se.
Trenutno ćemo se više bazirati na termoplastičnim masama.
Najčešće termoplastične mase su polimeri na bazi polivinilhlorida (PVC), polietilena (PE), polipropilena (PP), poliamida (PA),polistirola (PS), akrilobutadijen stirola (ABS), poliuretana, polikarbonata i dr.
Termoreaktivne mase su polieterske i epoksidne smole, aminoplasti, bakelit (fenoplasti) i dr.
Plastične mase se obradjuju valjanjem, livenjem, ekstruzijom, presovanjem u različite forme (cevi, ploče, folije, profile i sl.).
Mogu se kombinovati sa drugim materijalima(razne plastifikacije metala,papira,tkanina,sl.).
Plastične mase imaju sve veću primenu u svim oblastima života.
Otpaci plastičnih masa pojavljuju se od procesa proizvodnje, pa preko otpada koji nastaje u industriji, do širokog spektra koji nastaje u domaćinstvima.
Otpaci plastičnih masa smatraju se upotrebljivi za reciklažu ako nisu izmenili svoja fizičko-hemijska svojstva.
Jedan od većih problema pri preradi plastičnog otpada može biti identifikacija i sortiranje po vrstama.
A sa kakvim sve rastvarachima i hemikalijama radish tokom proizvodnje? Neke kiseline i baze mogu biti opasnije od plastichnih masa!
polietilena-je bez mirisa i ukusa i fizioločki je neškodljiv i kao takav pogodan za korišćenje u prehrambenoj industriji.
polipropilen-sintetički konopac
Plastične mase
Materijali koji su proizvedeni iz sintetičkih ili polusintetičkih smola i različitih dodataka.
Postoje termoplastične i termoreaktivne plastične mase.
Termoplastične mase reaguju na promenu temperature(zagrevanjem omekšavaju, hlađanjem se vraćaju u prvobitno stanje).
Termoreaktivne mase na povišenoj temperaturi prvo postanu plastične,a potom otvrdnu,te ne mogu omekšati i rastopiti se.
Trenutno ćemo se više bazirati na termoplastičnim masama.
Najčešće termoplastične mase su polimeri na bazi polivinilhlorida (PVC), polietilena (PE), polipropilena (PP), poliamida (PA),polistirola (PS), akrilobutadijen stirola (ABS), poliuretana, polikarbonata i dr.
Termoreaktivne mase su polieterske i epoksidne smole, aminoplasti, bakelit (fenoplasti) i dr.
Plastične mase se obradjuju valjanjem, livenjem, ekstruzijom, presovanjem u različite forme (cevi, ploče, folije, profile i sl.).
Mogu se kombinovati sa drugim materijalima(razne plastifikacije metala,papira,tkanina,sl.).
Plastične mase imaju sve veću primenu u svim oblastima života.
Otpaci plastičnih masa pojavljuju se od procesa proizvodnje, pa preko otpada koji nastaje u industriji, do širokog spektra koji nastaje u domaćinstvima.
Otpaci plastičnih masa smatraju se upotrebljivi za reciklažu ako nisu izmenili svoja fizičko-hemijska svojstva.
Jedan od većih problema pri preradi plastičnog otpada može biti identifikacija i sortiranje po vrstama.
A sa kakvim sve rastvarachima i hemikalijama radish tokom proizvodnje? Neke kiseline i baze mogu biti opasnije od plastichnih masa!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Pvc preradjujemo iz granulata(znaci,hvala bogu neradimo sa prahom)koji sadrzi olovne i cinkove stabilizatore te je kao takav podlozan zagorijevanju i najbolji celici hrdjaju od njega.Polietilen i propilen su ok ako su originalni ali oni reciklirani su uzas. prilikom prerade iznad masine je oblak plavkastog dima. Zamislite samo sta se sve pakuje u plasticnu ambalazu i kad se sve to lijepo samelje i izmijesa pa zagrije na 220-250 stepeni....motorna ulja,kiseline,sredstva za odrzavanje sanitarija...i sve ja to aktivno udisem vec 15 godina.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
rad u ambijentu reciklaze plastike
za ozzy
Rad u ambijentu gde se reciklira plastike je sam po sebi, koliko znam, slozen.Slozeni su i kompleksni uticaji na zdravlje ljudi koji rade u klimatu gde se reciklira plastika.
Predlazem ti da se o tome informises na Institutu za medicinu rada ( u Beogradu Deligradska ul) i/ili nekom Dispanzeru medicine rada -ima ih vise u Srbiji - raspitaj se.
Specijalista za medicinu rada je odista kompetentan da te uputi jer on zna sastave svih tih plasticnih skalamocija, zna tehnologiju rada a zna i da predlozi postupak(sta ciniti) i predlozi ev. i lecenje.
Svako dobro i poz.R.
Rad u ambijentu gde se reciklira plastike je sam po sebi, koliko znam, slozen.Slozeni su i kompleksni uticaji na zdravlje ljudi koji rade u klimatu gde se reciklira plastika.
Predlazem ti da se o tome informises na Institutu za medicinu rada ( u Beogradu Deligradska ul) i/ili nekom Dispanzeru medicine rada -ima ih vise u Srbiji - raspitaj se.
Specijalista za medicinu rada je odista kompetentan da te uputi jer on zna sastave svih tih plasticnih skalamocija, zna tehnologiju rada a zna i da predlozi postupak(sta ciniti) i predlozi ev. i lecenje.
Svako dobro i poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

-
- Aktivan član
Re: rad u ambijentu u kom se reciklira plastika
mislimsvojimmozgom napisao:za ozzy
Svako dobro i poz.R.
))

-
- Aktivan član
?
Ovo nije moja greska koliko znam. Uposte nisam citirala a najmanje bih sebe citirala!
))

isparenja
[quote="ozzy"]Niko nista ..........[/quote]
Drugarski savet : ako možeš beži glavom bez obzira sa tog posla!
Niko ti neće reći da je štetno, naročito ne poslodavac, a na sebi sam sve to iskusila i sad sam invalid sa 38 godina!
Ta masna isparenja nastaju jer seradi na visokoj temperaturi. lepe se za sve . Dešavalo mi se da obrišem lice maramicom i ostane masna fleka. Zatvaraju se pore. Ako se ne umivaš sapunom, sutradan imaš bubuljice. Lepi se za kosu. Svako veče pranje kose. Najgore je što se lepi za disajne organe, pluća stradaju. Snimak pluća je crn. Nikad nisam pušila, grdili me radiolozi i terali da "bar smanjim ako hoću da budem živa".
Da li ti je dosta?
Bolje je biti drvoseča nego raditi sa plastikom.
Drugarski savet : ako možeš beži glavom bez obzira sa tog posla!
Niko ti neće reći da je štetno, naročito ne poslodavac, a na sebi sam sve to iskusila i sad sam invalid sa 38 godina!
Ta masna isparenja nastaju jer seradi na visokoj temperaturi. lepe se za sve . Dešavalo mi se da obrišem lice maramicom i ostane masna fleka. Zatvaraju se pore. Ako se ne umivaš sapunom, sutradan imaš bubuljice. Lepi se za kosu. Svako veče pranje kose. Najgore je što se lepi za disajne organe, pluća stradaju. Snimak pluća je crn. Nikad nisam pušila, grdili me radiolozi i terali da "bar smanjim ako hoću da budem živa".
Da li ti je dosta?
Bolje je biti drvoseča nego raditi sa plastikom.
Re: Stetnost isparenja plasticnih masa
Uh al me ti isprepada sad....nisam dugo bio na forumu pa sam tek danas svratio.ako mozes posalji mi PP sta ti se desilo zbog plastike....ja sve teze disem a na nos uopste ne osjecam nista i stalno mi je zatvoren pa posto nemam skrge,disem na usta......