spontani pneumotorax....

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
odbojkash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 10:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

spontani pneumotorax....

Post od odbojkash »

pozz swima imam 31 godinu i strastveni pusac sam....nazalost :(
8.01.2009 osetio sam veoma jak bol u levom delu plucnog krila pomislio sam da nije od zivac ili nesto drugo.otisao sam u bolnicu i snimio pluca i dijagnoza je:NEMA NISTA SEM BRONHITISA!!!
i ja odem kuci,popijem caj i veceram jedva i odem da spawam.sutradan tj 9 januara bol jos jaci i odem sa majkom u klinicki centar i snime mi pluca i kazu:gospodjo njemu je pukla plucna maramica...a ja(ja sam nagluv ali sam to cuo)hteo sam da se srusim ja koji sam sportista odbojkash i kosarkas 15 godina!ali kako kazu bolest godine ne bira!i odmah me prime i urade mi uz anesteziju drenazu leve strane a ja....ni u prostoru ni u vremenu ne shvatajuci sta mi se to desava....i tako odlezim 10 dana skine mi drenazu i otpuste kuci sa savetom:NE PUSITI I MIROVATI!A i ja i dalje pusim :((( sto znaci nema vise onog dimnog "uzitka"!i 01.02.2009 tj danas mi snimili pluca i vide se znaci emfizema :( uglavnom zbog duvana!!!
nadam se da cu napustiti cigarete!jednom sa svagda!ne zelim da mi ponovo pukne!
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Post od Biljaa »

Pa posle ovog svega bilo bi jako neozbiljno od Vas da nastavite sa pusenjem.

Moj tata je pusio 50 godina i to neko vreme po 2 paklice cigara pa kad je saznao da ima kancer odmah prestao,sto znaci sve se moze kad se hoce.

Necu da Vas plasim al razmislite.

Sve najbolje Vam zelim.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

SVOJOM VOLJOM RECI>STOP PUSENJU !

Post od mislimsvojimmozgom »

SVOJOM VOLJOM RECI>STOP PUSENJU !

SPORTISTO !!! da bi bar malo pojmio o svemu sta si pusenjem ucinio svojim plucima procitaj tekst ovde na Forumu , podforum PULMOLOGIJA tema je oznacena nekakvim brojevima al kad otvoris citas ono sto si vec uradio i sta se desava ako svoju volju ne doteras do stepena da sebi kazes :STOP pusenju!
Pogledaj i film na datoj adresi.(i ostalim).
Primedba:
- Trebao si pogledati - mislim da je u poslednjih mesec dana ovo 4x da je posebno otvorena tema o PNTh...bilo bi korisnije za sve da je na jednom mestu...
R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
hotazmaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2009 3:40 pm

Post od hotazmaj »

Ja sam imao dva pneumotoraksa jedan 10.11.2008 a drugi 12.12.2008. Oba puta je bio veci PT.
Cigare sam ostavio ODMAH prvi dan prvog pneumotoraksa i ne pusim ni danas. Znaci moze se.
Operisan sam oba puta torakotomijom i mogu reci da se sad super osjecam, s obzirom da sam 2 puta operisan u mjesec dana.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Pogledaj mehanizam razvoja emfizema

Post od mislimsvojimmozgom »

Pogledaj na ovom podforumu - naslov oznacen nekakvim brojevima- klikni i otvori i procitaj ...
Saznacaes koliko je dobro sto si prekinuo sa pusenjem.
Verovatno da si imao bule ( vise stopljenih alveola ) po povrsini pluca i zbog toga , kad puknu, nastane pneumotoraks.
Poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
odbojkash
Novi član
Novi član

Post od odbojkash »

ok pokusacu hwala wam na podrsci!a za nick mislimsvojimmozgom gde je taj podforum da pogledam to?hvala
hotazmaj
Novi član
Novi član

Re: Pogledaj mehanizam razvoja emfizema

Post od hotazmaj »

mislimsvojimmozgom napisao:Pogledaj na ovom podforumu - naslov oznacen nekakvim brojevima- klikni i otvori i procitaj ...
Saznacaes koliko je dobro sto si prekinuo sa pusenjem.
Verovatno da si imao bule ( vise stopljenih alveola ) po povrsini pluca i zbog toga , kad puknu, nastane pneumotoraks.
Poz.R.
Upravo to. Bule.
Ne razumijem ljude koji dozive ovako nesto, i nakon svega opet puse.
Tesko je objasniti kako sam se osjecao kad mi je nakon 15 dana od izlaska iz bolnice opet puklo, ovaj put na drugoj strani.
Jednostavno nije vrijedno kockati se sa svojim zdravljem
odbojkash
Novi član
Novi član

Post od odbojkash »

uradio sam skener pluca i izvestaj lekara je:
NEMA ZNAKOWA PRISUSTVA PNEUMOTORAXA.
OBOSTRANO U PLUCNIM VRHOVIMA EMFIZEMSKE BULE,DESNO DO 20MM A LEWO DO 18MM.
ZONE KONSOLIDACIJE SE NE VIDE U PLUCNOM PARENHIMU.
U MEDIJASTINUMU NEMA PAT IGI.
PLEURALNI KAVUMI BEZ PL IZLIVA.
NA PRESECIMA KROZ GORNJI ABDOMEN NEMA PATOLOSKIH PROMENA!
e sada me zanima kako se te emfizemske bule lece ili to samo od sebe prolaze?molim hitan odgovor!hvala
profa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 8:13 pm

bez naslova

Post od profa »

Ja sam imala spontani pneumotoraks pre tri meseca, i pre tri godine. Sada su mi na skeneru otkrili da imam bule. Savetovali su me da ih uklonim videoskopskinavodjenom torakoskopijom. Preporucili su mi da to obavim u Sremskoj Kamenici, a moze i na VMA. Problem je dobiti uput za S.Kamenicu, a misle da operacija kosta 2-3000 EUR :oops:
hotazmaj
Novi član
Novi član

Re: bez naslova

Post od hotazmaj »

profa napisao:Ja sam imala spontani pneumotoraks pre tri meseca, i pre tri godine. Sada su mi na skeneru otkrili da imam bule. Savetovali su me da ih uklonim videoskopskinavodjenom torakoskopijom. Preporucili su mi da to obavim u Sremskoj Kamenici, a moze i na VMA. Problem je dobiti uput za S.Kamenicu, a misle da operacija kosta 2-3000 EUR :oops:
Na kojem ti se dijelu nalaze bule? jesu li na gornjim reznjevima ili negdje nize?
Jesi li pusac? ako jesi bacaj odmah.
U biti nije to neka strasna operacija, meni su radili torakotomiju 2 puta u razmaku od mjesec dana.
Torakoskopiju bi trebala jos lakse da podneses ako se odlucis operisati.
profa
Novi član
Novi član

Post od profa »

Hotazmaj, gde si radio torakotomiju? Sto si to radio dva puta za mesec dana? Zar ti ne odstrane sve odjednom? Meni su rekli da bi torakoskopijom resila sve odjednom? Inace imam i na gornjim i donjim reznjevima, i na oba krila.
hotazmaj
Novi član
Novi član

Post od hotazmaj »

Torakotomiju su mi radili u Sarajevu na torakalnoj. Kod mene je bila ovakva situacija:
10.11.2008 prvi put primljen zbog desnostranog pneumothoraxa. Obzirom da mi nisu uspjeli trajnom sukcijom (spojen si navakum) rijesiti problem, odlucili su mi to rijesiti operativno 20.11.(torakotomija).
Operacija protice uredno, ja se oporavim ali...
12.12. Opet pneumothorax ovaj put lijevostrani i pouceni ranijim iskustvom odlucuju me operisati 18.12. I ova op. protekne odlicno, oporavak takodje i ja novu godinu docekam u svojoj kuci. Danas se odlicno osjecam.

Nemoj mi sad vjerovati ali mislim da ne mogu jednom op. rijesiti obje strane, jer mislim da nema pristupa. Opet mozda i mogu, neznam.
Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj

Ovom bi se prilikom zahavlio kompletnom osoblju torakalne hirurgije u Sarajevu. Takvog osoblje nema nigdje u svijetu. Ko je lezao gore zna zasto.
profa
Novi član
Novi član

Post od profa »

Hotazmaj, opet ja. Objasni mi molim te da li su ti torakotomojom odstranili bule, ili su ti samo "zakrpili" plucnu maramicu. I sta je uopste torakotomija. Ja sam razgovarala sa pulmolozima koji su mi rekli da se one ne uklanjaju (za razliku od grudnog hirurga koji mi je savetovao suprotno), zato sto ih imam puno i sto "kad bi te otvorili ne bi znali na koju stranu da krenu"(?!). Dakle nemam pojma sta sada da radim.Cak su mi rekli da imam jednu, mozda bi mi i savetovali uklanjanje, ali ovako ne. Takodje da ne dizem tesko, ne pravim nagle pokrete, naravno da prestanem da pusim, da ne smem da se prehladim, dobijem grip, ili ne daj Boze nesto gore..., a da cu jednog dana sigurno koristiti pupmpicu, i da racunam da ce mi zbog bula oslabiti srce. Dakle ko je ovde lud? E da jos su mi rekli da pucanje bule, koje je dovelo do pucanja maramice, nije dovelo do nestanka bule, ona je i dalje tu. Inace jos sam saznala da vule uglavnom imaju visoki i mrsavi ljudi (moj slucaj), mada nije dokazano zasto. Jel' si i ti mrsav? Ako jos nesto znas, a ja te nisam pitala, napisi. Izvini na opsirnom pitanju, ali potpuno sam sludjena i treba mi opsiran odgovor, ako si raspolozen da mi ga das. Hvala unapred, i izvini jos jednom. Pozdrav
hotazmaj
Novi član
Novi član

Post od hotazmaj »

Vidi nebih sad da zvucim kao sveznalica ali cu napisati ono sto sam cuo prvenstveno od doktora i sto znam iz svog iskustva.
Hajmo redom, znaci torakotomijom su mi odstranili bule sa pluca, i to ti je ustvari kako oni kazu jedna atipicna resekcija buloznog dijela pluca (skinu povrsinki sa pluca). Nakon toga koliko ja znam plucna maramica se bukvalno istrlja suhom gazom i ona od toga postane ljepljiva. Znaci poslije operacije maramica ti je zakrpljena 100%.
Torakotomija je ustvati operativni zahvat kojim se otvara grudni kos da bi doktori imali pristup plucima.
Torakoskopija (VATS)(Video-Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS)) ti je operacija kojom se prave samo tri rupe, u jednu ide kamera a u druge dvije idu neki instrumenti kojim ti odstranjuju te bule i ova op. je laksa koliko sam vidio.
Da pucanje bule nece dovesti do njenog nestanka.
Nisam strucan pa ti ne znam reci da li je to istina da te ne smiju operisati zbog puno bula, jer su meni cak savjetovali da se operisem.
Jedno je sigurno a to je da poslije resekcije imas manji kapacitet pluca, pa moze biti zbog toga izbjegavaju operaciju.
Svakako se posavjetuj sa vise pulmologa.
I da i ja sam mrsav i visok.
I ja sam imao vise bula nije bila samo jedna. Evo ti za kraj jedna slika kako izgleda danas nakon 2,5 mjeseca.
I naravno cigare pod hitno bacaj i slobodno pitaj drago mi je da mogu pomoci.

Slika
Odgovori